Mor Erkeç

 Davarlar da benim kokumun verdiği rahatlıkla geviş getiriyor, sessizce yatıyorlardı. Sessizliği Kır Erkeç’in çanı bozdu ve birden bire koluma bağlamış olduğum ipin beni çektiğini fark ettim. En sevdiğim övecim Sakar’ı bağlamıştım koluma. Bütün sürü gözümün içine bakıyordu. Hepsi de çaresiz, benden yardım istiyordu.

Davar sürüsü adeta yumak olmuş, tir tir titriyordu.

Şöyle üç-beş dakika bekledim ve olup biteni anlamaya çalıştım. Belki sürüye bir hırsız girmişti ya da kurt veya ayı dadanmıştı, bilemiyordum. Ama sürünün bu denli korkması büyük ihtimalle ayıdandı. Zira kurt olsa çok zeki bir şekilde sürüden bir tanesini gözüne kestirir ve çaktırmadan araklardı. Eğer davetsiz misafirimiz bir hırsız ise, canını ortalık yerde bulmamıştı sonuçta. Uyanmak için kendisine bağlanmış olduğum can dostum Sakar’dan elimi çözüp ayağa kalkmış ve dikkat kesilmiştim. Kulaklarım bütün çanları kontrol ediyor, çalan her çan, gıldırtı ya da zilde derin bir “Oh!” çekiyordum.

Evet, ama o yoktu.

Gıldırtının sesi kesilmişti, adeta kaçak bir koruda mal otlatır gibi tıkalıydı otlarla.

Bu pek hayra alamet değildi. Bu kez kaptırmıştım Mor Erkeç’imi ayıya. Hem de ayın şavkı ortalığı aydınlatırken.

Sak çoban değildim ben!

Beceriksizlikti yaptığım düpedüz.

Mor erkeç; Honamlı Yörüklerinden aldığımız davarlardan olup iri yapılı, düzgün boynuzları ve sakin hareketlerinden dolayı, sürünün liderliğini hak etmiş ve koca çanın sahibi olmuştu. Oğlaklık günlerinden belliydi onun ya iyi bir teke ya da erkeç olacağı. Aile meclisinde büyük tartışmalar olmuş sürüye teke olarak katalım diye; ama renginin mor olmasından dolayı sürüye teke olma şansını kaybetmiş ve çebiçken hayaları çekilerek önce öveç sonra da anlı şanlı, kıllı baş erkeç olmuş ve sürünün liderliğini ele almıştı.

Bu yazı toplam 1965 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.