Panplast çiftçinin dostu

Panplast çiftçinin dostu

Anadolu Birlik Holding bünyesindeki Panplast, ürettiği yüksek kaliteli damla ve yağmurlama sulama ekipmanları ile hem çiftçinin imdadına yetişiyor, hem de suyun tasarruflu kullanılmasını sağlıyor


Anadolu Birlik Holding’in bünyesinde yer alan Konya Şeker tarafından hayata geçirilen ve üretimini yaptığı tarımsal sulama ekipmanları ile kısa sürede adından söz ettiren Panplast, dün düzenlenen gezi programı ile Konya basınına tanıtıldı. Anadolu Birlik Holding İcra Kurulu Üyesi Sefa Çağlayan ile Panplast idarecileri tarafından düzenlenen geziye gazete ve televizyonların üst düzey idarecileri ile çok sayıda muhabir katıldı.

İTHALATTAN İHRACATA GEÇİŞ
Anadolu Birlik Holding İcra Kurulu Üyesi Sefa Çağlayan, tesislerin hayata geçirilmesi ile ilgili yaptığı açıklamada, “Panplast kurulmadan önce şu gerçekler karşımızda duruyordu. Damla Sulama Sistemleri ülkemizde piyasada vardı. Piyasanın ihtiyacı ise ağırlıklı olarak ithal ürünlerle karşılanıyordu. Ülkemizin ithalat sebebiyle döviz kaybının yanı sıra damla sulama sistemlerinin fiyatları yüksek olduğu için üreticinin salma sulama veya yağmurlama sulama sistemini değiştirmesi de mümkün değildi. Oysa hem ülkemizin hem de Konya Ovasının içinde bulunduğu iklim kuşağı suyu tasarruflu kullanmamızı da zorunlu kılıyordu. Bu zorunluluğun başka bir sebebi de vahşi sulamayla toprağımızın giderek daha fazla tuzlanması sonucu niteliğinin gittikçe zayıflamasıydı. Onun için de toprağı değil ürünü sulamamız gerekiyordu. Bir başka zorunluluğumuz ise daha az girdi maliyeti ile daha çok ve daha ucuz üretim idi. Bunu da kısa sürede başardık” dedi.
ÜRETİM KAPASİTESİ İKİ KAT ARTI
Tarımsal üretimde verimliliği arttırmak için dünyadaki gelişmeleri ve teknolojileri dikkatle izlediklerini de dile getiren Çağlayan, “ Konya Şeker’in vizyoner projelerinden birisi olan Damlama Sulama Sistemleri Üretimi Panplast, kuruluşundan hemen sonra ek yatırımla üretim kapasitesini iki katına çıkarmıştır. Şu anda yıllık 110 milyon metre yassı, 75 milyon metre yuvarlak, 6 bin ton kangal boru üretimi gerçekleştirmeye başlamış ve bu üretimi ile alanında Türkiye'de en yüksek üretim kapasitesi ile ilk sırada yer almıştır. Tesisin bir diğer özelliği ise içindeki makineler hariç üretim bantları ve mühendislik tasarımlarının tamamının Konya’da gerçekleştirilmiş olmasıdır” diye konuştu.
AMAÇ DAHA UCUZA DAHA BOL ÜRÜN
Şirketin birinci derecede kendisini sorumlu kabul ettiği kesimin tarım kesimi olduğuna da vurgu yapan Çağlayan, Konya Şeker’in sanayi yatırımlarının ya da geliştirdiği projelerin merkezinde üretici, ürün, üretim ve toplumsal kalkınma olduğunu söyledi. Çağlayan, “Konya Şeker’i diğer ticari şirketlerden ayıran en önemli özellik, şirketimizin önceliğinin ve birinci tercihinin tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini ve sürekliliğini sağlama gayesidir. Yatırım ve faaliyet alanlarının belirlenmesinde temel ilkesi üretici refahı ve daha ucuza, daha çok, daha çeşitli ve sürekli üretim olan, Konya Şeker’in bütün faaliyetleri ve yatırımları bu nihai amaçları gerçekleştirmek amacıyla planlanmaktadır”.
ÜRTECİNİN KORUNMASI HEDEFİMİZ
İkinci ve en önemli amaçlardan diğeri de üreticinin korunması, yani ürünü daha ucuza temin etmesini sağlayarak üreticinin parasının cebinde kalması idi. Bu tesislerimiz üretime başladığı yılda piyasada 11 kuruşa satılan bir metre borunun fiyatı Konya Şeker Damlama Sulama Sistemleri Tesisi’nin ürünlerinin piyasaya girişi ile 8 kuruşa düşmüştür” şeklinde konuştu.
Şirketin üçüncü ve Konya Havzası için önemli amaçlardan birisinin de damla sulamanın kullanımın yaygınlaşması olduğunu hatırlatan Çağlayan, “Salma sulamaya göre yüzde 50, yağmurlama sulamaya göre yüzde 35 su tasarrufu sağlayan sistemin tarımsal üretime en büyük katkısı verimlilik artışına yaptığı pozitif etki olmuştur. Yani tesis kuruluş gayesinde yer alan amaçların tamamını yerine getirmiş ve getirmeye devam etmektedir” şeklinde konuştu.
TÜRKİYE’DE BİR İLK GERÇEKLEŞTİ
Konuşmasında Türkiye’de bir ilki daha gerçekleştirdiklerini belirten Çağlayan, “Tesisimiz üretilen damla sulama boruları kalitesi ve rekabetçi yapısıyla yabancı ülke tüketicileri tarafından da talep edilmeye başlanmış ihracat yapılan ülke sayısı ve ihracat miktarları sürekli artan bir seyirde genişlemeye başlamıştır. Konya Şeker’in iştiraki olan Panplast hem kendi kuruluş gayelerine hem de bünyesinde bulunduğu Konya Şeker’in üretici refahı ve daha ucuza, daha çok, daha çeşitli ve sürekli üretim hedefine ulaşmak için üretici ve üretim merkezli olarak faaliyetlerine devam edecek” dedi.
CİDDİ ANLAMDA DÖVİZ KAZANDIRDI
Konya Şeker’i Cihanbeyli’de Panplast Damla Sulama Sistemleri Üretim Tesislerini kurmaya yönlendiren bir başka nedenin de Ülkemizde üretebileceğimiz bir ürünün üretimini gerçekleştirerek kendi ihtiyacımızın yerli üretimle karşılanması olduğuna vurgu yapan Anadolu Birlik Holding İcra Kurulu Üyesi Sefa Çağlayan, “Panplast, Üreticinin üretim faaliyetini yerine getirirken girdi maliyetlerinin düşürülmesini sağlayarak tarımsal üretimde rekabetçi yapının güçlendirilmesi, Ürünün sulanmasını sağlayarak daha az su ve daha az gübre ile daha rantabl sonuç alınmasını sağlayarak maliyetlerin düşürülmesi, Birim alandan daha çok ürün alınmasını sağlayarak verimin arttırılması, amaçlarını gerçekleştirmek için projelendirilmiş ve kurulmuştur. Bu amaçlardan biri döviz kaybının önlenmesi ve kendi ihtiyaçlarımızın yerli üretim ile karşılanmasıydı. Bunda tam bir başarı sağlanmıştır. Panpalst devreye girmeden önce damla sulama sistemleri pazarı ithal ürünlerin egemenliğinde idi. Bugün pazarda ithal ürünlerin payı önemli ölçüde azalmış, ülkemiz ciddi anlamda döviz tasarrufu sağlamıştır. Hammadde fiyatlarında yaşanan büyük artışa rağmen piyasada yüzde 30’luk bir fiyat revizyonu gerçekleşmiştir” diyerek konuşmasını bitirdi.

Bu haber toplam 2068 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.