Şeker pancarı üreticisi mağdur edildi
Gürer, "Şeker pancarında alım fiyatı açıklandı, ton başına 2375 lira verildi. Çiftçinin beklentisi ise 2500 liraydı" diyerek üreticilerin umduğu fiyatın verilmediğine dikkat çekti. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, alım fiyatlarındaki artışın yetersiz olduğunu belirterek, "Buğdayda %12, arpada %3, şeker pancarında ise bir yıl öncesine göre %28'lik bir artış yapıldı. Ancak ülkemizde tarımsal girdi maliyetleri bir yılda %41 arttı. Buna rağmen alım fiyatları düşük tutuldu" dedi. Üreticilerin artan maliyetler karşısında ezildiğini ifade eden Gürer, şeker pancarı fiyatının en az 2500 lira olması gerektiğini vurguladı.
ŞEKER PANCARI ÇİFTÇİSİNİN AVANTAJI NE?
CHP'li Gürer, diğer tarımsal ürünlerde çiftçilerin tarlada kalan ürünleri nedeniyle mağdur olduğunu belirterek, şeker pancarında nispeten bir avantaj olduğunu söyledi. "Çiftçinin bir avantajı var çünkü ürettiği ürünü fabrikaya verebilecek. Diğer ürünler tarlada kaldı" diye konuştu. Ancak, şeker pancarı çiftçisinin de memnun olmadığını belirten Gürer, "Alım kampanyası başladı. Şeker pancarı çiftçisi bu yıl 2375 lira, kota primi dahil fiyatla ürününü satacak. Ama olması gereken 2500 liranın altında bir fiyat verilmemesiydi" dedi.
SANAYİ KESİMİ KAZANIYOR, ÇİFTÇİ KAYBEDİYOR
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, şeker fiyatındaki artışların sanayiciye yarar sağladığını, ancak çiftçiye bu artışların yeterince yansımadığını dile getirdi. "Şeker fiyatındaki artış, şeker pancarından elde edilen melasta, küspede, alkoldeki artış sanayi kesimine yani bunu işleyene fayda sağlıyor. Ama çiftçimiz şeker pancarında da umduğu fiyatı ne yazık ki alamadı" diye konuştu.
Çiftçilerin sökümlere başladığını ve kampanyanın devam ettiğini belirten Gürer, "Çiftçiler sökümlere başladılar, kampanya devam ediyor. Şeker pancarı üreticisi yine de emeğinin karşılığını tam olarak alamadı" diyerek sözlerini tamamladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.