Prof. Dr. Mustafa Pehlivan

Prof. Dr. Mustafa Pehlivan

Sıcaklığın Seracılıktaki Önemi

Sıcaklığın Seracılıktaki Önemi

 

 Sera içi çevre koşullarından en önemlisi de sıcaklıktır. Seralarda yetiştirilen bitkiler genelde yazlık bitkiler olduğu için sıcaklık istekleri yüksektir, minimum sıcaklık istekleri 10°C civarındadır.

Tablo 2. Seralarda yetiştirilen bazı sebze ve kesme çiçeklerin optimum sıcaklık istekleri

         

Sebze

Gündüz oC

Gece oC

Kesme Çiçek

Gündüz oC

Gece oC

Domates

19-24

14-18

Karanfil

12-15

7-10

Patlıcan

25-30

18-19

Lilium

18-20

13-15

Biber

21-27

15-19

Gladiol

16-20

10-12

Hıyar

22-24

16-18

Krizantem

18-21

12-13

Kavun

20-25

16-18

Gerbera

20-22

10-12

Fasulye

22-26

12-16

Gül

21-23

15-16

 

Sıcaklık tüm canlılarda olduğu gibi bitkilerde de biyokimyasal olayların meydana gelmesine hizmet eder. Tohumların çimlenip, yeni bir bitkinin meydana gelmesi, büyümesi, gelişmesi ve ürün vermesi sırasındaki fizyolojik ve biyolojik olaylar için bir sıcaklığa ihtiyaç vardır. Örneğin domateslerde çiçeklerin oluşması ve çiçek organlarının meydana gelmesi ancak 10°C üstündeki sıcaklıklarda ortaya çıkar.

Sera içi iklimini oluşturan öteki unsurlarında uygun değerde olması şartı ve yetiştirilen bitki için izin verilecek en yüksek sıcaklığı aşmamak kaydıyla, sera içi sıcaklık derecesinde her 10°C’lik artışın bitki gelişimini 2 kat artırdığı bilinen bir gerçektir. Serayı ısıtma ile oransal nem de kontrol altına alınır. Isıtılan bir havanın ısıtılmayan bir havaya göre tutacağı nem miktarı daha fazladır. Isıtılmayan seralarda özellikle güneş batımı ile birlikte sera içi havası soğumaya başladığından sera içindeki nem doyma noktasına gelince yoğunlaşma başlar. Bunun sonucunda; terleme azalacağı için su ve suda erimiş besin maddelerinin alınımı engellenir ve bitki gelişimi yavaşlar, bitki dokuları sulu ve kaba yapılı olur hastalıklara dayanıklılık azalır. Bitkilerin ıslanması nedeniyle fungal hastalıklar ortaya çıkar ve süratle yayılmaya başlar. Üreticiler bu hastalıkların önüne geçmek için daha çok tarım ilâcı kullanmak zorunda kalırlar. Bu da üretici ve tüketici sağlığı açısından istenmeyen durumdur.

Yüksek oransal nem nedeniyle çiçeklerde polen tozu dağılımı zorlaşır ve sonuç olarak meyve tutumu arzu edilen düzeyde olmaz. Sıcaklık kontrolü biyolojik mücadele açısından da önemlidir. Zararlı kontrolünde kullandığımız faydalı böceklerin gelişimi, popülasyonlarının artması, artan bu popülasyonun devamlılığının sağlanması için de belirli bir sıcaklık gereklidir. Aksi taktirde aktivasyonlarını yitirirler ve zararlı kontrolünde başarı sağlayamazlar

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Prof. Dr. Mustafa Pehlivan Arşivi