Şimdi Angus zamanı!

Şimdi Angus zamanı!
Lezzeti ve dayanıklılığı ile ünlü, canlı ağırlığı 1,5 tona kadar çıkabilen 134 Angus gebe düve, 11 TIR'la Çumra’daki Konya Şeker'e ait besi çiftliğine getirildi.

Avustralya'nın Melburn şehrinden yola çıkarılarak 19 saatlik uçak yolculuğunun ardından dün gece Esenboğa Havaalanına indirilen Angus cinsi toplam 191 adet damızlık hayvanın 134'ü Konya'ya, 57'si de Afyon'a gönderilmek üzere TIR'lara yüklendi.

Konya Şeker'in ithal edeceği 1200 Angus gebe düveden 134'ü yaklaşık 48 saati bulan hava ve kara yolculuğunun ardından, yüklendikleri 11 TIR'la Konya'nın Çumra ilçesine bağlı Taşağıl köyü yakınlarındaki 1025 dönümlük arazi üzerinde kurulu Konya Şeker'e ait besi çiftliğine getirildi. Angusların haftada iki kez düzenlenecek uçuşlarla Türkiye'ye getirilmesine devam edileceği öğrenildi.
PANKOBİRLİK Genel Başkanı, Konya Şeker Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'nin dünya et tüketiminde, Suriye, Irak, Libya ve Vietnam'ın bile gerisinde olduğunu belirtti.
Konya Şeker olarak doğru bir adım attıklarını ve canlı hayvan ithalatına karar verdiklerini ifade eden Konuk, bu etin mutlaka mutfağa sokulması gerektiğini, bunun yolunun da üretimden geçtiğini belirtti.
ET ÇEŞİTLİLİĞİ VE VERİMİ YÜKSEK
Hayvan ithal etme projesinin bir yıl öncesine dayandığını anlatan Konuk, ''Öncelikle yemle ilgili çalışmalar yaptık. Üniversite- TÜBİTAK işbirliğiyle çok değerli bir yem ürettik. Sonra bu çiftlikleri kurmaya başladık. Bu arada 'Dana Kreşi' ve 'Danabank' gibi çok önemli projelere imza attık. Bir yıllık hazırlığın ardından da hayvanları buraya getirdik. Hem et çeşitliliği hem et verimliliği açısından önemli bir ırkı ülkemize kazandırmış olacağız'' dedi.
Konuk, hayvanları ithal etmeden önce geniş bir araştırma yaptıklarını belirterek, şunları kaydetti:
''Bu hayvanların 3 göbek ötesindeki bütün atalarının özelliklerini biliyoruz. Dolayısıyla son derece sağlam bir hayvan ithal edilmiştir. Önümüzdeki günlerde de eti ileri derecede işleyen devasa bir entegre tesisi Konyamıza ve ülkemize kazandırmış olacağız. Ülkemizin hak ettiği bir tesisi kurarak çok önemli bir et açığını önümüzdeki günlerde karşılayacağımızı düşünüyorum. Öte yandan bu hayvanların devamı gelecek. Bunlar kesimlik değil, damızlık hayvanlar. Et ırkı anlamında çok önemli hayvanlar. Bunu Anadolu'ya mal ederek Anadolu'nun önemli bir ırkını oluşturma gayreti içindeyiz.''
''ANGUSLAR TÜRKLEŞECEK Mİ?''
''Anguslar Türk oldu diyebilir miyiz?'' şeklindeki bir soru üzerine Konuk, ''Bunlar başka kutuptan geldiler. Güneyden kuzeye geldiler. Orada mevsim kış, burada ise yaz. Bir milletten, başka bir millete geldiler. Sorunuzdaki gibi herhalde Türkleşecek diye düşünüyorum'' dedi.
İthal edilen Angus düvelerinin tamamının suni tohumlamayla gebe bırakıldığını ifade eden yetkililer, hayvanların ilk doğumlarının ağustos ayında başlayacağını bildirdi.
Ağırlığı yaşa göre 1,5 tona kadar çıkabilen Angusların etlerinin son derece lezzetli ve yumuşak olduğu, doğa koşullarına dayanıklı, kötü mera koşullarını iyi değerlendiren ve yardıma ihtiyaç duymadan doğum gerçekleştiren hayvanlar olduğu belirtildi.
Angus düvelerinin eksi ve artı 30 derece sıcaklıklarda gelişimlerini sorunsuz sürdürebildikleri öğrenildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.