TMO, mısır üreticisini mağdur ediyor

TMO, mısır üreticisini mağdur ediyor

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) buğday alım fiyatlarından sonra mısır fiyatını da geç açıklaması çiftçiyi mağdur etti.

Bu sene 6,3 milyon tonla üretim rekoru beklenen mısırın hasadı başlamasına rağmen TMO henüz fiyat açıklamadı. Üreticiler, bu sene ürünün bol olması sebebiyle fiyatların düşme eğiliminde olduğunu belirterek, bir an önce alım fiyatının açıklanmasını istiyor.

 

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), bu sene buğday alım fiyatlarını geç açıkladı. Hasadın başlamasının üzerinden yaklaşık bir ay geçtikten sonra haziran ayının ortasında, alım fiyatını ton başına 862 TL olarak ilan etti. Zaman Gazetesinden, Şaban Gündüz'ün haberine göre Çiftçi, TMO alım fiyatını hasadın büyük bölümünün tamamlanmasından sonra açıkladığı için elindeki buğdayı tüccara ucuza vermek zorunda kaldı. Fiyatların düşmesi de buna eklenince çiftçi buğdaydan zarar etti.

 

 

Şu anda buğdayın fiyatı, ton başına 780 liraya kadar geriledi. Aynı durum, şimdi mısır için söz konusu. Bu sene 6,3 milyon tonla üretim rekoru beklenen mısırın hasadı başlamasına rağmen TMO henüz fiyat açıklamadı. Üreticiler, bu sene ürünün bol olması sebebiyle fiyatların düşme eğiliminde olduğunu belirterek, bir an önce alım fiyatının açıklanmasını istiyor. Hasadın başladığı Doğu Akdeniz ve Çukurova bölgelerinde geçen yılın altında bir fiyatla piyasanın açılması ise üreticileri daha da endişelendirdi.

 

‘PİYASA, MALİYETİNİN ALTINDA FİYATLA AÇILDI'

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Genel Başkanı Özden Güngör, TMO'nun, artan üretim maliyetleri ve üretici kârı gibi unsurları dikkate alarak, alım fiyatlarını bir an önce açıklaması çağrısında bulundu. Bu yıl 6,3 milyon ton gibi mısır üretiminin rekor seviyeye ulaşmasının beklendiğini kaydeden Güngör, “ Çiftçinin mağdur olmaması için Ofis'in bir an önce alım fiyatını açıklaması gerekiyor.” dedi. Geçen yıl müdahale alım fiyatlarını 15 Ağustos'ta açıklayan TMO'nun, bu yıl 20 Ağustos'ta taahhütname karşılığında mısır alımlarına başlamasına rağmen hâlâ fiyatları açıklamadığını vurgulayan Güngör, “Bir kilo mısırın maliyeti 67 kuruş. TMO eğer 81 kuruş verirse üretici yüzde 20 kâr etmiş olacak. 67 kuruş altındaki her rakam, üreticinin zarar etmesi anlamına geliyor. Bu durum da önümüzdeki yıl üreticinin mısır üretimden kaçacağı anlamına gelir.” diye konuştu.

 

Adana Çiftçiler Birliği 2. Başkanı Mutlu Doğru da Türkiye'nin mısır ihtiyacının yarısından fazlasını karşılayan Çukurova'da hasadın başladığını, üreticinin TMO'dan bir an önce alım fiyatlarını açıklamasını beklediğini söyledi. Mısır rekoltesindeki yüksek beklentinin fiyatların düşmesine yol açtığını belirten Doğru, şunları kaydetti: “Bu sene mısır üretimi fazla. Yemciler, daha ucuz olduğu için mısır yerine buğdaya yöneldi. Nişasta fabrikaları da piyasaya aniden bol ürün girince alımları durdurdu. Mısıra talebin düşmesiyle fiyatlar gerilemeye başladı. Mısırın tonu, henüz hasadın başında 665 liradan 630 liraya kadar geriledi. Fiyatların daha da düşmemesi için TMO'nun bir an önce alım fiyatlarını açıklamasını istiyoruz.

 

Türkiye mısır üretimi (Bin ton)

Yıl                 Üretim

2010               4.310

2011               4.200

2012               4.600

2013               5.900

2014               5.950

2015               6.300 (tahminî)

ulusaltarim.com

Bu haber toplam 1725 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.