Mustafa Sanlav

Mustafa Sanlav

Zekat

Zekat

İslam’ın beş şartından biri olan zekat, aklı başında olan, ergenlik çağına ulaşan her zengin Müslümana farzdır. Zekatın sözlükte ki manası temizleme, bereketlenme ve yeşerip büyümedir. Zekat bereketlenmedir. Nasıl budanan asma daha iyi üzüm verirse, zekatı verilen malda bereketlenir. Allah kelamında bu bereketlenme şöyle anlatılır. Mallarını Allah yolunda harcayanların hali bir daneye benzer ki, ondan yedi başak sünbüllenir.  Her bir başakta da yüz dane bulunur. Allah dilediği kimseye, yaptığı iyiliğin karşılığını böylece kat kat verir. Allah’ın lütfü geniştir ve ilmi her şeyi kaplar. ( Bakar süresi 261).

Değerli okurlarım; Zekat her şeyden önce mülkün sahibi olan seni beni yoktan var eden Allah namına hareket etmenin verdiği bir hazdır,lezzettir. Zekatını veren kişi iyi bilirki, bu mal bir emanettir.  Emanet ise emanet sahibinin istediği gibi kullanılmalıdır. Kuran’ı Kerim’de zekatın Sadakanın kimlere verilebileceği bildirilmiştir. Sadakalar ancak şunlar içindir. Fakirler, miskinler, onun üzerine vazifelendirilmiş kimseler, kalpleri islama ısındırılacak olanlar, köleler, borçlular, Allah yolunda olanlar, yolda kalmışlar, Allah tarafından kesin olarak böyle farz buyruldu ve Allah bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir. ( Tevbe sur. 60) Kıymetli okurlarım; Benim ekonomisi iyi olan hemşerilerimden özel bir isteğim olacak, tabii uygun görürseniz. Oda şu zekatlarımızı, fıtrlarımızı yapacağımız hayır ve hasenatlarımızı okuyan öğrencilerimize vermek. Bakım ilçemizden üniversite kazanmış yüksekokula yerleşmiş ve liselerde dershanelerde okuyan yüzlerce öğrencimiz var. Bunlara sahip çıkılırsa geleceğimiz çok daha aydınlık olacaktır. Nice yavrularımız var, parasızlıktan kazanmış oldukları okullara kayıtlarını dahi yaptıramıyorlar. Sağ olsunlar Eskil Gönülbağı derneği yetkilileri bu hususta ellerinden geldiğince yardım etmeye çalışıyorlar, kendilerini tebrik ediyorum. Ama sadece dernek yetkililerinin gayreti yetmez. Gönlüm tüm zenginlerimizden zekatlarını okuyanlardan yana kullanmalarını istiyor. Zaten sevgili peygamber efendimiz (S.A.S.) zekat islamın köprüsüdür. Buyurmakla zekat sayesinde toplumun, çeşitli kesimleri arasında bir bağ kurulmasına işaret buyurmuştur. Gerçekten zekat, sosyal dengenin sağlanmasında güzel bir vesile ve hoş bir örnektir.

Ben vermiş olduğunuz veya vereceğiniz zekatların Allah katında kabul olmasını Rabbimden dilerken, hepinizi saygı ve hürmetle selamlıyorum…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Mustafa Sanlav Arşivi