Ahlak dersine Fransız kalmayın!

 ‘İnsan üretim fabrikası’ diyorum, çünkü ben “insan doğulmaz insan olunur” sözüne inanıyorum. İnsan biyolojik yapısıyla değil, eylemleriyle insandır. “İnsanlık öldü mü?” diye sorarken aranan kişidir insan. Bir sokak çocuğunun elinden tutan kişide biyolojik olarak insandır, sokakta ki yaşlı bir insanın, emeklilik maaşını çalmak için onu yerlerde sürükleyen de.

16 milyon öğrenci, 16 milyon 18 yaş altı genç demektir. Genç, Farsça hazine anlamına gelir. 16 milyon hazine, 700 bin simyacıya emanet. Değersiz bir ürünü değerli hale getirmek veya az değerli bir ürüne daha faydalı bir ürüne dönüştürmek için çalışan kişi, madde ile çalışıyorsa simyacı, insan ile çalışıyorsa eğitimci / öğretmen olmuş demektir.

İnsanı diğer canlılardan ayıran en temel özelliği, eğitim ile şekillenebilmesidir. Bir kedi, eğitimden geçirilerek köpek yapılamaz. Bir aslan, eğitimden geçirilerek ceylana dönüştürülemez. Ancak insan atom bombası yapan kimyacıya dönüşebileceği gibi, kanseri tedavi edecek ilacı bulan doktora da dönüşebilir.

Bir bitki tohumu bile, ‘iyi bir bakım ile’ daha verimli hale getirilebiliyor. Bir domates fidesini toprağa ekmek yeterli değildir. O fideye ne kadar iyi bakım yaparsanız o kadar çok verim alırsınız. Çocukları okula göndermek, daha lüks okullarda okumalarını sağlamak elbette önemlidir ancak yeterli değildir.

Herkesin hedefi gençlik!

Potansiyel olarak hazine anlamına gelen genç, sosyolojik olarak gelecek anlamına gelir. Bir genci kazandığınız zaman, ömrü varsa, elli yıl insanlığa faydalı olmak için çalışır. Bir genci kaybettiğiniz zaman ise, o genç nefes alıp verdiği sürece, sıkıntısını tüm toplum yaşar.

Bu gerçekleri bildikleri için, eroin baronlarının hedefinde de gençlik var, fuhuş çarkını döndürenlerin hedefinde de gençlik var. Elli yaşına kadar içki, eroin kullanmamış bir insanı, hangi dünya görüşünde olursa olsun, kandıramayacaklarını biliyorlar. Elli yaşına kadar namusuyla yaşamış bir insanı, fuhuş batağına sürükleyemeyeceklerini, fuhuş sektöründen geçinenler de biliyor. Hepsinin hedefinde gençlik var.

AMATEM uyardı: Hedef 18 yaş altı

“Türkiye uyuşturucuda artık transit değil hedef ülke. Gençler de ilk sırada. Çocuklarınıza sahip çıkın.” Yarın çalacak ders zili öncesi uzmanlar aileleri böyle uyardı. Zehir tacirlerinin son dönemde özellikle 18 yaş altını hedef haline getirdiğine dikkat çeken uzmanlar, madde bağımlılarının zannedildiği gibi sokak çocukları ya da tek başına yaşayan gençlerden oluşmadığını vurguladı.

Madde bağımlısı çocukların yüzde 77’sinin ailelerinin yanında yaşadıkları belirtilirken, alkol ve madde bağımlılarının tedavisi için kurulan AMATEM’ler ailelere şu tavsiyelerde bulundu: “Çocuklarınızın okul ve arkadaş çevrelerini yakın takibe alın. Bazı işaretleri, ergenlik depresyonu, aile ya da okul sıkıntısı diye geçiştirmeyin.”

Okul bir sığınaktır.

Aileden sonra, insanın hayatına en çok etkisi olan yer okuldur. Okul yılları, insanın kendini aradığı, her türlü tuzağa açık olduğu yıllardır. 16 milyon genç, 12 yıl boyunca 700 bin öğretmen tarafından ilmik ilmik örülür. Yanlış atılan ilmikler veya boş bırakılan ilmikleri, başkaları kendi istekler doğrultusunda kullanır.

Fransa’da ahlak dersi…

20. yüzyılın başlarında başlayan sınırsız özgürlük rüzgarının yakıcı olmaya başladığını herkes anlamaya başladı. Özgür genç, canının istediği her şeyi yapmalı insan, düşüncelerinin, insanlığı hangi felaketlere sürüklediğini çok acı örneklerle tüm dünya yaşadı. Ahlak freni olmayan özgürlük, fren mekanizması olmayan arabadan daha büyük kazalara sebep oluyor.

Sınırsız bir cinsel özgürlük, mutsuz ve doyumsuz insanların yetişmesine sebep oldu. Sınırsız cinsel özgürlük sonucu meydana gelen fiziksel hastalıklarla mücadele etmekten çok daha zor oluyor, psikolojik hastalıklarını tedavi etmek. Sınırsız cinsellik değil, ahlaklı cinsellik öğretilmesi gerektiğini acı örneklerle öğrendi insanlık.

Haber sitelerinde, yoğun gündem arasında kaybolan küçük ama önemli bir haber yayınlandı.

“Fransa’da 1960 yılında okullardan kaldırılan AHLAK dersi, 50 yıl sonra tekrar ders olarak okutulmaya başlanacak.”

“İyi yaprak testi çözebilen” nesiller yetiştirmeyi gözden geçirip, ahlak dersine kafa yormak zorundayız.

Ahlak dersine, hiç kimse Fransız kalmamalı

Bu yazı toplam 1869 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.