Şükrü Başarıkan

Şükrü Başarıkan

AKIL VE FOKSİYONU

AKIL VE FOKSİYONU

Hadis: “İnsana daima doğru tedbirler aldıran ve yaptığı işlerin beğenilip takdir edilmesini sağlayan şey akıldır…”

Âlim: Yeryüzünün iki gücü vardır, akıl ve kılıç. Çoğu zaman, akıl kılıcı yenmiştir. (platon)

Âlim: Akıl, anlamanın içeriğini düşünerek tahlil eder, birleştirir, özünü alır ve buradan kalkarak ilgili bulunduğu gerisindeki gerçek ve gerekliliklere ulaşır.

Âlim: Akıl bilgi sistemidir, bu sistemin yürürlüğe girebilmesi için duyu organlarının mesaj algılaması gerekmektedir.

Âlim: Akıl, Allah’ın kuluna verdiği temel verileri ( bilgileri ) çalıştırma, yönlendirmeye yarayan bir fonksiyon. Âlim: Akıl var yakın var; akıl öyle gerektiriyor.

Âlim: Akıl, muhakeme, mukayese cihazıdır. Ona verilen bilgileri değerlendirmek doğrusunu eğrisinden seçebilme özelliğine sahiptir. Ama bu özelliğini, aklın sahibi vahyi doğrultusunda kullanmazsa ekletmiyor sayılır.

Tarif: Doğruyu yanlıştan ayıran bir nur anlayış.

Aklın görevi: Akıl verileri toplayarak gönüle sunar. Akıl gönül hesabına çalışır.

Görevi: Akıl, şuurun içeriğini düşünme ile tahlil eder, birleştirir, özünü alır ve buradan kalkarak ilgili bulunduğu gerisindeki gerçek ve gerekliliklere ulaşır.

AKIL VE İMAN

Günlük işlerimizde yapılan her doğru fiil aklın bir ürünü olarak gerçekleşir. Allah’tan başka ilah olmadığını doğrulamayan bir insanın, ameli doğruları geçersiz kalmasından ötürü bu insan

İmanın güçlülüğü nispetinde akılda güçlü olur. İman zayıflarsa akılda zayıflar. ( yani dünya, maddeyle sınırlanır.)

Allah, asla tükenmeyen sonsuz ve sınırsız bir aklın sahibidir. Ve dilediği an dilediği kimseye, imanı ölçüsünde bu nimeti verir.

İman arttıkça akıl yükselir. Akıl yükseldikçe iman artar. Aklı doğruya kilitleyen, imandır. Aklı iyilikte tutan imandır.

Âlim: Aklın kaynağı ne bilgi ne beceri, ne kültür, nede eğitimdir. Elbette akıllı insan bu özelliklere de sahiptir ve bunları en isabetli şekilde kullanır. Ama asıl kaynağı imandır. Akıl doğru düşünmeyi sağlar

Aklı olmak bir şey değildir, önemli olan aklını kullanabilmektir. İnsan, aklın sınırlarını zorlamadıkça hiç bir şeye ulaşamaz.

“…Yinede akıl erdirmeyecek misiniz? 3: 65. “…Size ayetlerimizi açıkladık; belki akıl erdirirsiniz düşünürsünüz 3:115 “…Akıl erdirmeyen bir topluluk olmalarındandır. 5: 58

“ İşte bu (Kur’an)uyarılıp korkutulsunlar gerçekten o’nun yalnızca bir tek ilah olduğunu bilsinler ve temiz akıl sahipleri iyice öğüt alıp düşünsünler diye bir bildirip duyurmadı. 14:52

“…İşte biz ayetlerimizi aklını kullanacak bir kavim için böylece açıklıyoruz.” 30: 28

“ İşte Allah, size ayetlerini böyle açıklar ki, akıl erdiresiniz,” (2:242)Evlilik üzere yazılar devam edecek. Allah' a emanet olun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şükrü Başarıkan Arşivi