Abdullah Güdendede

Abdullah Güdendede

Bel ve Boyun Ağrılarına Kesin Çözüm

Fizik tedavi ve güncel sağlık sorunları

 

 

 

            Bel ve boyun bölgesinde ağrı şikâyeti mutlaka yaşamışsınızdır. Omurganın vücudumuz içerisindeki konumu dolayısıyla özel bir yeri vardır. Kendisine has yapısıyla omurga çok yönlü bir hareket düzlemine sahiptir. Bireyin yaşamında da bu hareket açıklığı sayesinde kolaylıklar sağlar. Günlük yaşam aktivitelerini gerçekleştirirken omurganın kullanılması kaçınılmazdır. Yapısı ve konumu itibariyle diğer uzuvlarla da bağlantı sağlayan ve ortak hareketi oluşturan ve bir yönü de vardır. Bu sebeple omurga sağlığı önemlidir. Omurga da ya da bu bölge de ki yapılarda meydana gelecek rahatsızlık yaşamı zorlaştıracaktır.

            Bel ve boyun bölgesinde meydana gelen ağrılı durumların tedavisi zordur. Omurganın kas, sinir ve organlarla olan ilişki düzeyi yapının kompleksliğini artırdığı gibi tedaviyi de zorlaştırır. Ağrılı durumu ortaya çıkaran sebeplerin iyi araştırılması ve ortaya net bir sonucunda konması tedavinin kısa sürede yapılmasına olanak sağlar. Bel ve boyun ağrılarının farklı sebepleri olsa da bunlardan en çok kaslarla ilgili olan kısmı göze batmaktadır. Kaslarda meydana gelen spazmlar bölge yapılarının uyumlu çalışmasını da engeller. Kas spazmı ve bölgede oluşturduğu sistem sorunu ağrılı bir durum ortaya çıkartır. Bel ve boyun fıtıklarıyla karıştırılması bireylerde korku oluşturur. Kas spazmlarıyla, fıtık ağrılarını birbirinden ayıran yönleri vardır. Bunun iyi bir değerlendirme ile ortaya çıkması muhtemeldir.

 

            Bel ve boyun bölgesinde meydana gelen spazmların tedavisinde etkili yöntemler vardır. Spazm döngüsünün kırılması ve kasın eski haline dönmesi önemlidir. Bireyin günlük yaşam aktivitelerini kısıtlayacak düzeydeki ağrıların giderilmesi önemlidir. Bu ağrılar haftalarca devam edebilir ya da tekrarlayabilir. Kullanılan ağrı kesici ve kas gevşeticilerinde anlık faydaları olur. Yerleşmiş bir spazmı çözmede yetersiz kalabilir. Hareketsiz pozisyondayken ya da hareketli bir durumdayken ağrı düzeyleri farklı seviyelerde ortaya çıkar. Ağrı seviyesinin değişken olması ve rahatsızlık derecesini artırması sistemde engel olduğu hareketlerin çeşidine göre değişir. Bu noktada önemli olan bu tür ağrıları durumları çok uzun süre devam ettirmemektir. Bir süre sonrasında ağrıdan kaçınma ve bölge yapılarının hareket kabiliyetinin kısıtlanması ile kalıcı deformiteler ve kaslarda kuvvet problemi başlayacaktır.

 

            Tedavisi için en önemli unsur egzersizdir. İyi bir değerlendirme yapılmalıdır. Sorun ortaya net olarak konulur. Kaslar üzerinde triger noktaların tespit edilmesi ile ağrı oluşturan noktanın uyarılması tedavide önemli bir yöntemdir. Kas uzunluk kısalık ilişkisi içerisinde bir fizyoterapi yönteminin kullanılması da etkili olacaktır.

 

Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…

Bu yazı toplam 1477 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.