Hilmi YOL

Hilmi YOL

Bilinçli Çiftçi

Bilinçli Çiftçi

Ocak,Şubat derken Mart gelmek üzere. Artık çiftçilerimiz traktörlerine binerek alınterlerinin peşine düşecekler. Tarlasını ekecekler, gübrelerini atacaklar, sulama işini yapacaklar, hasat sezonu gelecek ve paralarını alacaklar. Geçmiş yıllara nazaran tarım biraz daha modernleşti. İş gücünden ziyade makinalı tarım ön plana çıkmaya başladı.
Peki acaba bizim çiftçimiz tarımı bilinçli, mi yapıyor? Yoksa sezonu geldiğini düşündüğü zaman tarlasını sürüyor, Ahmet ağa ekmeye başladığı zaman ekiyor, yağmur düştüğü zaman gübre atıyor, güneş çıktığı zaman sulama mı yapıyor?.
Tarımda en önemli olan unsur bilinçli tarımdır. Bazen ürünün su ihtiyacı olduğunu düşündüğümüz zaman ürünü sulamamız ürüne zarar verebiliyor. Bu konuda bilgisi olan çiftçilerimizin sayısının oldukça az olduğu kaatindeyim. Çünkü bu zamana kadar çiftçilerimize hiçbir eğitim verildiğini görmedim. Çiftçilerimiz kulaktan dolma önerilerle hareket ediyor. Oysa ki ağacı çok sulamanın ağaca çok zararlı olduğunu, ağaçların temmuz ayının ortasına kadar sulanmaması gerektiğini Orman mühendisinden duyduğumda çok şaşırmıştım. Öyle ki yaylamızda babamın bahçesinde bulunan ağaçları Nisan ayında başlarız Eylül ayına kadar sularız. 
Bu durumda ilçe Tarım Müdürlüğüne ve Ziraat Odasına çok işler düşüyor. Örneğin Ziraat Odası çiftçilerimizi ekim sezonu ürün ekimiyle ilgili, Sulama sezonu sulamayla ilgili, hasat sezonu da hasatla ilgili yapacağı çalışmalarla bilgilendirebilirler. İlçe Tarım Müdürlüğü ise bünyesinde çalışan mühendisler sayesinde hergün bir yaylayı ziyaret ederek çiftçilere doğru tarımın nasıl yapılacağı konusunda bilgi verebilirler. Doğru yapılan tarım hem iş gücü, hemde kaynak kullanımı bakımından çok önemlidir. Bizim çiftçilerimiz, Özellikle kıraç bölgelerde ki çiftçilerimiz kafasında ki belirlediği bir tarihte toprağa atıyor ürününü, “ Saldım çayıra Mevlam kayıra” hesabı bekliyor sonucunu. 
Doğru tarım bu değil. Doğru tarım, hem çiftçinin ekonomisine, hem ilçe ekonomisine, hemde ülke ekonomisine büyük katkılar sağlar. Onun için yetkililerin bir an önce doğru tarım konusunda çalışma yapmaları gerekir. Bu durumda ilgili kurumlara çok işler düşüyor. Çiftçilerimizin bilmesi gerek çok şeyler olduğu düşüncesindeyim. Daha çiftçilerimiz fareyle mücadele edecekler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum
Hilmi YOL Arşivi