Abdullah Güdendede

Abdullah Güdendede

Boyun Fıtığı

 

         Boyun problemlerini hayatının bir bölümünde yaşamayanımız yoktur. Gençliğinin ilk yıllarında geçici şekilde başlayan ağrılar zamanla kalıcı hal alınca gerçekten rahatsız edici olur. Çoğu zaman boyun problemlerini ilk yaşadığımızda bunun tamamen bölgedeki bir sorundan kaynaklanmadığını görürüz. Özellikle değişen hava şartları ve rahatlamak amaçlı serin ortamda kalmak gibi durumlarda boyun bölgesindeki kaslarda meydana gelen tutulma(spazm) da boyun bölgesinde görülen en önemli şikâyetlerdendir. Bu ağrıları boynun kendi yapısındaki deformitelerden kaynaklanan ağrılardan ayırmak gerekir. Boyun bölgesindeki yapılardaki bozulma sonucu fıtık( disk hernisi) yahut kireçlenme diye bilenen sorunlar meydana gelir.

 

         Özellikle halk arasında boyun düzleşmesi diye bilenen durum aslında boynun normal olan eğriliğini yapılmayan egzersizlerden dolayı zamanla kaybetmesinden dolayı eklemler arasındaki disklere bası yaparak onların çeşitli derecelerde taşmasına ve omurlar içinden geçen sinirlere bası yapmasına sebep olur. Her fıtıklaşma bası yapacak diye bir şey yoktur. Fıtıklaşmanın erken dönemlerinde fizik tedavi yapılmamasıyla artan bası, yapının dağılmasına ve sinirlere sürekli basıya yol açması cerrahi operasyonu zorunlu hale getirir. Özellikle halk arasında kırık-çıkıkçı olarak bilinen insanların tedavi ettiği söylendiği durumlar boyundaki tutulma kaynaklı ağrılardır. Yapılan anormal hareketler bölgeye zarar verir ve yeniden kanlanmayla artan beslenme bölgedeki tutulmanın vücut tarafından tedavi edilmesini sağlar. Tabi yanlış hareket aslında olmayan boyun problemlerini de kazandırabilir. Boyundaki fıtıklaşmanın sinire bası yapmasıyla çok büyük oranda bir taraftaki kol da yayınlan ağrıya sebep olur. Artan fıtıklaşma ve basıyla birlikte bu ağrı koldan parmaklara kadar iner. Kollarda halsizlik, kontrolde zorluk belirgin şikâyetlerdendir. Sinirler sürekli basıdan hoşlanmaz. Sürekli bası sinir fonksiyonlarını kaybetmeye kadar gidecek tabloya götürür.

 

Şikâyetleriniz başlamadan önce boyun bölgesine özel bir değerlendirme için hastanedeki fizyoterapiste başvurmanız elzemdir. Şikâyetleriniz başlamışsa kesin tanının konmasından sonraki süreçte işi asla ilaçla geçiştirmeyin. Düzenli fizik tedavinizi almaya başlayın. Ağrı kesiciler bölgedeki fiziksel problemi düzeltmez sadece sizin bu bozukluktan dolayı vücudunuzun alarm sistemi olan ağrılarını susturur. Sonrasında artan problem daha fazla ağrı kesici isteği derken kısır bir döngüye girilir. Artık sorun ağrı kesicilerin çözemeyeceği derece ilerlemiş bir hal alır ve fiziksel deformite en uç noktaya varmak üzeredir. Ülkemizde de büyük oranda bu raddeye gelmiş hasta profili fizik tedaviden faydalanmak için başvurmaktadır. Aslında gelinen noktada fizik tedavilik süreç çoktan geçmiştir.

 

Boyun bölgesinde yapabileceğiniz egzersizle problemlerden korunmayı başlayabilirsiniz. Baş hareketinizi yönlendirmek için geniş, uzun ve yumuşak bir malzeme ayarlayın alın hizasından kafanıza tutturup diğer elinizle sıkıca tutun. Başınızı elinizin zıttı yönde çekerken elinizle tersi yönde direnç uygulayacak şekilde çekmeye çalışın. Sağa, sola, öne ve arkaya aynı şekilde günde 20 tekrarlı hafta da 4-5 gün, sürekli yapmanız boyun kaslarını kuvvetlendirecektir. Daha uygun reçeteler için bir fizyoterapiste gitmeniz en uygunudur.

Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…   

FZT. ABDULLAH GÜDENDEDE

Bu yazı toplam 1677 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.