Çiftçi "destek" müjdesi bekliyor

Çiftçi "destek" müjdesi bekliyor

Mevsiminde düşen yağışlar ve hava sıcaklığının sıfırın altına düşmemesi çiftçiyi sevindirdi

Çiftçi bu dönemde gübre kullanabilmek için tarımsal destek müjdesi bekliyor
Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin altına inmemesi, sıcaklık değerlerinin sıfırın altına çok fazla düşmemesi ve yağışların mevsiminde düşmesi nedeniyle bu yıl hububat tarımında kış döneminin iyi geçtiği ifade ediliyor. Çiftçi, üre gübresini kullanabilmek için tarımsal desteklerin şubat ayında verilmesini bekliyor. Çiftçi dernekleri Tarım Bakanlığı’na bu konuda baskı uyguluyor. Öte yandan Meteoroloji Konya Bölge Müdürlüğü verileri de önümüzdeki günlerde yağışların Konya’yı etkisi altına alacağını tahmin ediyor. Çiftçi, desteklemelerin bu dönemde verilmesi ile gübreyi zamanında tarlaya atarak, verimin artmasının sağlanmasını bekliyor.
YAĞIŞLI BİR DÖNEM BEKLENİYOR
Şubat ayının ilk 15 günlük döneminde geçen yıla oranla yağışların büyük oranda azaldığını belirten Meteoroloji Konya Bölge Müdürü Erol Aydın, önümüzdeki günlerde yağışlı bir hava beklendiğini ifade etti. Yaptıkları meteorolojik ölçümlerde önceki gün akşam saatlerinde başlayan, dün de zaman zaman etkisini gösteren yağışların bugün itibariyle etkisini yitireceğinin beklendiğini söyleyen Erol Aydın, “Konya ve bölgesinde cuma gününe kadar yağış beklenmiyor. Yağışların hafta sonu boyunca etkili olacağı tahmin ediliyor” dedi. Geçtiğimiz ocak ayında Konya genelinde metrekareye 46,5 kilogram yağış düştüğünü söyleyen Aydın, geçtiğimiz yılın aynı döneminde metrekareye 44,2 kilogram yağış düştüğünü ifade ederek, bu yıl geçen yıla oranla ocak ayı yağışlarında artış gözlendiğini belirtti. 2010 yılı şubat ayında ise metrekareye 28,1 kilogram yağış düştüğünü hatırlatan Erol Aydın, 2011 şubat ayının ilk 15 günlük döneminde ise metrekareye 1 kilogram yağış düştüğünü bildirdi. Aydın, önümüzdeki günlerin Konya için yağışlı geçmesinin beklendiğini yineledi. Önümüzdeki birkaç günün hava tahminini de bildiren Erol Aydın, “Çarşamba (bugün), perşembe ve cuma günü parçalı bulutlu bir hava hakim olacak. Sabah saatlerinde sis görülebilecek. Hafta sonunda ise yağışlı bir sistemin etkisine girilecek. Hava sıcaklıkları da -3 ile 12 derece arasında değişecek” dedi.
ŞUBATTA MAZOT VE GÜBRE DESTEĞİ BEKLENİYOR
Selçuklu Ziraat Odası Başkanı Faruk Çöklü de çiftçinin dört gözle kendilerine verilecek bir müjdeyi beklediğini ifade ederek, “Her yıl mazot ve gübre destekleri nisan ayında veriliyordu. Geçtiğimiz yıl Tarım Bakanlığı ile görüşerek bu desteklerin şubat ayında verilmesini istedik. Çünkü şubat ayında çiftçi tarlasına gübre atacak, hem gübreye hem de mazota ihtiyacı olacak. Birçok çiftçi bu dönemde destekleme yapılmadığı için tarlasına üre gübresini atmıyor, bu da verimi düşürüyordu. Bazı çiftçiler de aracılar vasıtasıyla yani vadeli mazot ve gübre alarak bu eksikliğini gidermeye çalışıyordu. Geçtiğimiz yıl bu isteğimiz kabul edildi ve destekler zamanında verildi. Bu yıl da çiftçimiz aynı sorunla karşı karşıya. Tarımda verimin artması, çiftçi maliyetlerinin düşmesi için çiftçilere verilen desteklerin içinde bulunduğumuz şubat ayı içerisinde yapılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
ÇİFTÇİ İÇİN HERŞEY YOLUNDA GİDİYOR
Mevsiminde düşen yağışlar nedeniyle çiftçinin şu an desteklemeler dışında bir sıkıntısının olmadığını söyleyen Çöklü, “Kışı don olayı gerçekleşmeden atlatmak çiftçilerin korkulu rüyasının sonu gibi algılandı. Şimdi bahar dönemine giriyoruz. Bu dönemde de yağışların iyi gitmesi halinde belki de geçen yılki rekolte dahi aşılacaktır. Fakat hububat için birçok etken var ve bu nedenle rekolteyle alakalı bir şeyler söylemek için daha çok erken” dedi.
BUĞDAY, STRATEJİK ÜRÜN OLDU
Dünya genelinde buğday tüketiminin artması ile birlikte buğdayın stratejik ürün haline geldiğine vurgu yapan Çöklü, özellikle böyle bir ortama girildikten sonra buğday tarımının fazlasıyla desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi. Rusya ve Çin gibi kalabalık ülkelerin ve pirinç tüketen birçok ülkenin buğdaya yönelmesi ile buğdayın öneminin daha da arttığına dikkat çeken Selçuklu Ziraat Odası Başkanı Faruk Çöklü, “Buğdayla ilgili enerji tesisleri kurulmaya başlandı. Buğday sadece Türkiye’nin değil, dünya ülkelerinin tamamının olmazsa olmazı haline geldi. Bunun için özellikle buğday üretimine destek vermek, karşılık beklememek gerekiyor. Bir avantajımız var, nüfusumuzun yüzde 40’ının tarımla ilgilenmesi. Üreticiyi yerinde tutmak gerekiyor, tarımla uğraşmasını, tarlasını ekip biçmesini sağlamak gerekiyor ki, ilerde dünya ülkeleri gıda kavgası yaparken, biz onları ürünlerimizle susturabilelim” ifadelerini kullandı.

Bu haber toplam 1671 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum