Şükrü Başarıkan

Şükrü Başarıkan

Çocuğa isim vermek

   Ayrıca banyo yapmadan ve bezini değiştirip çöpe atmadan önce; “Eûzü billahi mineşşeytanirracim”  denilmeli. İşte bu davranışımız çocuğumuza zarar verilmesini engelleyecektir. Tavsiye edilen dualar yapılmadığı zaman ise çocuklarda şu tür huzursuzluklar görülebilir; korkup tikeden atılmak, ani bağırmak, boğulurcasına havale geçirmek ve ateşlenme gibi haller. Her hayırlı işimizin başında besmele, sonunda ise hamdele olursa Allah’ın rızasına uygun olarak hareket edilmekle beraber, gelebilecek bele ve musibetten de korunmuş olunur.

 

b. Ezan okumak:

Anne – baba, çocukları doğar doğmaz çocuğun kulağına ezan ve kamet okumalıdır.

 

Bu hususta, Ebu Râfi (r.anh) anlatıyor: "Hz. Fâtıma (r.anhâ) oğlu Hasan (r.anh) doğduğu zaman, Resûlüllah (a.s.)'ı kulağına ezan okurken gördüm."[6] Kulağına İhlas suresini okudu, hurma ile tahnik etti ve ismini koydu.[7]  Yine Resûlüllah (s.a.v.) buyurdular ki: Müslüman bir kimsenin çocuğu doğunca; çocuğun sağ kulağına ezan, sol kulağına da kameti okumak sünnettendir.

 

c. İsim koymak:

Yeni doğan çocuğa güzel bir isim koymak, anne-babaların en önemli görevlerindendir. Çocuğa koyulan isim hem dünyada hem de ahirette geçerlidir. Resûlüllah Efendimiz sadece çocukların değil, büyük insanların ismiyle dahi ilgilenmiş, kötü bulduğu isimleri değiştirmiştir. Efendimizin isim konusundaki bu titizliği bize, isim koymanın ne derece önemli bir iş ve görev olduğunu gösteriyor..

 

Resûlüllah Efendimiz (s.a.v.): “Sizler kıyamet günü isimlerinizle ve babalarınızın isimleriyle çağrılacaksınız. Öyle ise isimlerinizi güzel koyun.” [8] buyurmuşlar. Rivâyet olunmuştur ki, çocuklara Muhammet, Ahmet gibi isimlerin konması bir ikramdandır. 

 

Hz. Âişe (r.anhâ)’den: Efendimiz (s.a.v.): “Çocuklarınıza isim verdiğiniz zaman, kulluk mânasını ifade eden (ve güzel anlamı olan) isimleri veriniz.”[9] buyurmuştur.

 

İbn-i Ömer (r.anhüma.)den. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyuruyor ki: “Allah nezdinde isimlerin en sevimlisi, Abdullah ve Abdurrahmân’dır.”[10] Çünkü Kur’ân’da “abd” kelimesi bu iki isimden başkasına izafe edilmiş değildir. Çocuklara kâfir isimleri verilmemeli, uydurma isimlerden de sakınılmalıdır.

 

Bu yazı toplam 2171 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.