Zuhal Şeflek

Zuhal Şeflek

Çocuğa taciz ve istismar

Çocuğa taciz ve istismar

Bedensel istismar: fiziksel istismar da dene  bu türdeki istismar çocuğun anne-baba veya yetişkinler tarafından örselenmesidir. Bu türdeki istismar duygusal istismara da yol açar.

 

Çocuğun davranışını değiştirmek için dayak altında yapılan şiddet fiziksel istismardır.

 

Yapılan araştırmalara göre  tek ebeveynli veya anne veya babadan biri tarafından terk edilme istismarı artırmaktadır.

 

Ayrıca 5 ve 17 yaşındakiler daha fazla istismara maruz kalmaktadır. Niye derseniz,  çünkü yeni anne alan kişi daha çocuk sahibi olma konusunda yeterince sorumluluk sahibi değildir. Ayrıca 17 yaşındakiler ise ergenliğe yeni girmişler dolayısıyla anne-baba veya öğretmenlerle çatışabilir.

 

Duygusal istismar: En yaygın olan istismar biçimidir. Reddedilen, aşağılanan, yalnız bırakılan çocuklar duygusal istismara maruz kalmaktadır. Ergen bunun karşısında kendisini değersiz hissediyor.

 

Cinsel istismar: kız veya  erkeklerin yetişkinler tarafından taciz edilmesidir. Ülkemizde en yaygın olanı telefonla müstehcen konuşma, açık saçık hikayeler ve sarkıntılık görülmektedir. Laf atma  en yaygın olarak görülen cinsel istismar davranışıdır. Aile içindeki ensest ise en kötü sonuçlar verendir. Mesela Reha Muhtar’ın programında böyle babası tarafından taciz edilen bir kız çıkartmıştı. Kız babası tarafından kendisine böyle bir davranış yapıldığı için çok yıkılmış idi.

 

ÇOCUK İSTİSMARINI ÖNLEME

 

İstismarın önlenmesi için yetişkinlerin, anne-baba ve öğretmenlerin bu konuda hangi davranışların istismar niteliği taşıdığı ve hangilerinin taşımadığı konusunda bilgilendirilmesi gerekir. Televizyonda da şahit olduğumuz gibi öğretmen dayağın ölçüsünü kaçırmakta ve çocuğu aşırı dövmekte.

 

Ayrıca çocuk istismarı konusunda Türk Ceza Kanunu’nda  önleyici kanunlar var.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Zuhal Şeflek Arşivi