Dinimizde Ağacın Önemi

.İşte bu nimetlerden biride insan,Hayvan ve bütün mahlukata pek çok menfaati bulunan ağaçlardır. Ağacın bir ülke için en büyük değer taşıdığını,her akıl sahibi bilir ve anlar. Bu sebeple Cenab-ı Hak(cc)bize bulunduğumuz yerleri ağaçlandırmayı tavsiye buyurur. Allah’ü Teala(cc) Kur’anı Kerimde cenneti içinden ırmaklar akan ağaçlıklar olarak vasıflandırır. Yer yüzünün cennetlerinde içinden billur sular akan ağaçlıklardır.Onların değerini bilmeyenler,Allah(cc)’a şükretmesini bilmeyen nankörler olmazlar mı ?Onun için ağacın değerini bilelim. Zira sevgili Peygamberimiz (s.a.v.)”Kıyamet kopacağı zaman bile olsa,birinin elinden bir ağaç fidanı bulursa Kıyamet kopmadan,onu dikmeye gücü yeterse hemen diksin’’(2)buyuruyor. Şu atasözümüz ne kadar özlüdür: ”Ağaç yavrularımızın beşiği , kapımızın eşiği ve aşımızın kaşığıdır. Bütün bunlar içindir ki,sevgili Peygamberimiz “Bir kimse bir ağaç dikerse,Allah(cc)o kimse için diktiği ağacın meyvesi ve yaprağı kadar manevi ecir ve sevap yazar.’’Değerli okurlarım Unutmayalım ki korunması için dinimizin üzerinde bu kadar tizlikle durduğu,Allah (cc)’in ve rasülullah (s.a.v.)yetiştirilmesini ve muhafazasını emir ve tavsiye buyurdukları  ağacı korumak onları ne suretle olursa olsun,telef etmek dinimize uymayan bir harekettir. Kamil mümin,Allah(cc)’dan korkar vatanını sever,barış içinde olur,ağacı yakıp tahrip etmez. Zira yüce peygamberimiz Ağaç dikmeyi teşvik etmiş ağaç dikmesinin insana sevap kazandıracağını,öldükten sonrada amel defterinin açık kalmayacağına vesile olacağını,ağaç dikmenin bir görev ve sevabının kıyamete kadar devam edeceğini bir sadaka olduğunu  bizlere bildirmiştir.

Ağaç bir ülkenin kalbi akciğeridir. Bir insan için kalbin,nefes almak için akciğerin önemi ise toprak için ağaç aynıdır.Kalp ve akciğer niteliğinde olan ağaçlar.ekimi için olan nemin,sıcaklık ve havayı düzenleyerek bitkilerin canlı kalması sağlanmaktadır.Ağaç yağmurun bol yağmasını sağlar,Toprağın aşınmasını önler.Teneffüs ettiği havanın oksijeni arttırır.

Kıymetli okurlarım.

Konunun ehemmiyetini anlatan bir hususu sizinle paylaşalım. Peygamber efendimiz bir mezarlıktan geçerken iki mezardaki ölülerin bazı küçük şeylerden dolayı azab çekmekte olduklarını gördüm. Bu iki mezardaki ölülerden biri hayatında laf taşıyıcılık yapıyor,diğeri ise idrar da sakınmıyordu. Bunun üzerine peygamber efendimiz  yaş bir dal almış,ortadan ikiye bölmüş ve her bir parçayı iki kabre birer birer dikmiştir. Bunu gören ashap,niye böyle yaptığını sorduğunda peygamber efendimiz bu iki dal kurumadığı  sürece o iki ölünün çekmekte olduğu azabın hafifletilmesi umulur buyurmuştur. Değerli  okurlarım hal böyle olunca sizden bir ricam olacaktı. Kendi adınıza ,eşiniz adına ve ya ölmüşlerinizin adına mutlaka bir ağaç dikiniz.İsterseniz bu işi yapan ESKİL AKATDER derneğine yardımcı olunuz.onlar Eskil Mezarlığına Her ölünün başucuna bir ağaç dikerek sizin adınıza görevi yapacaktır.Benimde ,sizin  de,tüm  ölülerinizde dikili ağacın olsun der.Sizleri saygıyla selamlarım

Bu yazı toplam 3153 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum