Mehmet Akkanat

Mehmet Akkanat

Dua ile ilgili hadisler

Dua ile ilgili hadisler

 (Meâlen): "Rabbiniz: ''Bana dua edin ki size icâbet edeyim. Bana ibadet etmeyi kibirlerine yediremeyenler alçalmış olarak cehenneme gireceklerdir" buyurdu." (Gâfır 60).Tirmizî, Tefsir, Gâfir, (2973); Ebû Dâvud, Salât 358, (1479). Metin Tirmizî'ye aittir.

İbnu Ömer (radıyallâhu anhümâ) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Kime dua kapısı açılmış ise ona rahmet kapıları açılmış demektir. Allah'a taleb edilen (dünyevî şeylerden) Allah'ın en çok sevdiği afiyettir. Dua, inen ve henüz inmeyen her çeşit (musibet) için faydalıdır. Kazayı sadece dua geri çevirir. Öyle ise sizlere dua etmek gerekir. "Tirmizî, Daavât 112, (3542).

Hz. Enes (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Allahu Teâlâ hazretleri şöyle seslenir: "Beni bir gün zikreden veya bir makamda benden korkan kimseyi ateşten çıkarın!"Tirmizî, Cehennem 9, (2597).

Hz. Ebû Hüreyre (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Her gece, Rabbimiz gecenin son üçte biri girince, dünya semasına iner ve ; "Kim bana dua ediyorsa ona icabet edeyim. Kim benden bir şey istemişse onu vereyim, kim bana istiğfarda bulunursa ona mağfirette bulunayım" der. " Rivayetin Müslim'deki bir vechi şöyle: "Allahu Teâla gecenin ilk üçte biri geçinceye kadar mühlet verir. Ondan sonra yakın semâya inerek şöyle der: "Melik benim, Melik benim. Kim bana dua edecek?"Buhârî, Tevhid 35, Teheccüd 14, Daavât 13, Müslim,Salâtu'1-Müsâfırin 166, (758); Muvatta, Kur'ân 30, (1,214); Tirmizî, Daavât 80, (3493); Ebû Dâvud, Salât 311, (1315).

Ebû Ümâme (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Derdi ki: "Ey Allah'ın Resûlü! En ziyade dinlenmeye (ve kabule) mazhar olan dua hangisidir?" "Gecenin sonunda yapılan dua ile farz namazların ardından yapılan dualardır!" diye cevap verdi."Tirmizî, Daavât 80.

Hz. Enes (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Ezanla kaamet arasında yapılan dua reddedilmez (mutlaka kabule mazhar olur.)" "Öyleyse, dendi, "ey Allah'ın Resûlü, nasıl dua edelim?" "Allah'tan, dedi, dünya ve âhiret için âfıyet isteyin!"Ebû Dâvud, Salât 35, (521); Tirmizî, Salât 46, (216), Daavât 138, (3588, 3589).

Sevgili okurlar bu kadar güzel, hoş, mübarek, ulvi ve aydınlatıcı sözlerin üstüne ne demek gerekir bilemiyorum. Bizi Yaratan “Ben’den isteyin size ne isterseniz vereyim” buyuruyor hem dünyalık hem de ahretlik bundan daha güzel ne olabilir?

Namazlardan sonra tesbih bile çekmeden kaçarcasına camilerden uzaklaşmayalım lütfen güzelce ellerimizi açıp Rabbimize halimizi arz edelim.

Derdi olup derman isteyenler, borcu olup eda isteyenler, günahı olup tövbe isteyenler, sıkıntısı olup ferahlık isteyenler, dünyalık ahretlik her ne varsa, her şeyi O’ndan isteyelim çünkü derman O’nda, çare O’nda, ferahlık O’nda, affedicilik, rahmet, merhamet, mağfiret O’nda, dünyalık ahretlik her şey O’nda çünkü zaten her şeyin sahibi O değil mi, Alemlerin Rabbi, Mülkün sahibi, bizleri Yaratan bizlere bu kadar nimeti veren O değil mi? 

Bizleri yaratan Rabbimiz her dakika her saniye bizimle beraberdir.

Rabbim bizleri kendine layık olan ve razı olduğu kullarından eylesin inşallah.

AMİN

Dualarla ilgili yazılarımız devam edecektir. Okurlarımızın dikkatli bir şekilde takip etmelerini istiyorum. Hiç değilse buradan birkaç hadis öğrenip de o hadisleri de hayatımıza uygulayabilirsek ne mutlu bize.

Allah’a emanet olun dualarınızdan bizleri de eksik etmeyin.

Allah’ın selamı rahmeti bereketi Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) efendimiz ve bütün ümmet-i Muhammed’in üzerlerine olsun.

AMİN

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Akkanat Arşivi