Şükrü Başarıkan

Şükrü Başarıkan

Evlenilmesi caiz olmayan kadınlar 2

Evlenilmesi caiz olmayan kadınlar 2

 Fakat süt ile insana kadını haram eden durum; beş defa kana kana emmektir. Eğer beş defadan az kana kana emmiş ise bu durumda kişiye haram olamaz. (Yâni Ali’nin kızı herhangi bir kadı­nın sütünü beş defa doya doya emmiş ise, bu kızın nikâhı kadının er­kek evlâtlarına düşmez. Eğer bir, iki, üç veya dört defa em­miş ise böyle bir emiş bu kızcağızı o hanımın erkek çocuklarına ha­ram etmez. (Bu hüküm Şafiî mezhebine göredir. Dikkat edilsin). Hanefi mezhebine göre ise iki yıl ile otuz ay arasında bir defa da emse haram olur.

ı. Dünürlük Sebebiyle Haram Kadınlar: Şöyle ki: Evlenmek isteyen kişi istemiş bulunduğu hanımın kızı ile veya ninesiyle daha evvel nikâh akdi etmiştir. Veya şüphe ak­diyle veya cariyelik akdiyle isteyen kadının kızını veya ni­nesini nikâh etmiştir. Veya bu kimselerle şüpheli bir akitle temasta bu­lunmuştur. Yahut da istemiş bulunduğu hanımın annesini veya ni­nelerinden herhangi birisiyle sahih veya şüpheli bir akitle beraber olmuştur. Binaenaleyh kadının üzerinde mücerret nikâh akdi etmek, onun anne­lerini nikâh sahibine ebediyen haram eder. Ancak bu kadının ferleri (kızı ve torunları) kendisiyle sadece nikâh akdi eden kişiye haram ol­maz. Meğer ki, kendisiyle cinsî yakınlıkta bulunursa veya istemiş bulunduğu kadınla daha evvel babası veya oğlu nikâh akdi etmişse bu takdirde de o kadınla evlenemez.

i. Beşinci Kadınlar: İslama göre bir erkek, aynı anda nikahı altında en fazla dört kadın tutabilir. Dörtten fazlası haram olur. Bir erkeğin nikâhı altında dört kadın daha varsa, bu takdirde beşinci kadını nikâh etmesi helâl değildir. Eğer nikâhının altında bulunan kadınlardan birisi üç talâk ile boşanmış, iddetini çekiyorsa, böyle bir durumda beşincisiyle evlenmek yasak değildir.

j. Hanımın Akrabası Kadınlar: Evlenmek isteyen kişinin nikâh altında, evleneceği kadının kız kardeşi, hâlası veya teyzesi varsa o kadınla evlenmek yasaklanmıştır. Bir erkeğin, aynı anda iki kız kardeşi ve teyze-yeğen, hâla-yeğeni ile evlenmesi caiz değildir.

k. Kendi Boşadığı Kadın: Damat namzedi olan kişi, üç talâk ile boşadığı hanımını, sahih bir nikâh ile başka birisi ile evlenip onunla karı koca hayatını yaşamadıkça (ve geçimsizlik sebebiyle boşanma veya kocasının ölümünden sonra iddetini çekme­dikçe) ilk efendisine ikinci bir defa helâl olamaz.

l. Mülâanet Edilen Kadın: Kendisiyle mülâanet ettiği hanım, lian muamelesinden sonra ebediyen kendisine haram olur. ( Mülâanet veya lian, efendinin doğan çocuğun kendisinden olmadığını, belki veledi zina olduğunu, dolayısıyla hanımının zina ettiğini iddia etmek, şahitleri olmadığı için ancak fıkıhta belirtilen şekilde dört defa yemin ederek hanımının zina ettiğini gördüğünü ifade etmek ve beşincisinde; “Eğer ben ha­nımıma iftira atıyorsam Allah’ın laneti üzerime olsun” diye yemin etmesidir. Kadının da zina cezâsından kurtulması için, aynı minval üzerine dört defa zina etmediğine dâir Allah ile yemin edecektir. Ve beşinci defada “Eğer ben yalan söylüyorsam Allah’ın laneti benim üzerime olsun diyecektir.” Böylece çocuğun nesebi hanımın kocasından ayrılmış olur. Çocuk sadece annesinin vari­si olur ve öldüğünde de kendi varisi ise, sadece annesidir.)

İhramlı Kadın: Bazı Müslümanlar kutsal topraklarda evlenmek istiyorlar, bu dikkat edilmesi gereken bir uyarıdır: Evlenecek kişilerden herhangi birisi veya her ikisi de hac veya umre ihra­mında bulunurlarsa bu durumda nikâh kıyılamaz. Ancak nikâhın kıyılması ihramdan çıktıktan sonra mümkün olabilir.  (Şâyet ihramda oldukları hâlde veya birisi ihramda olduğu hâlde nikâh kıyarlarsa nikâhları fasittir. Aralarında zevci yet muamelesi cereyan ederse zina olur. Fıkıh kitaplarına bakılsın.)

İşte buraya kadar saydıklarımız nikâha mâni teşkil eden durumlar­dır. (İhyau Ulûmi’d-din, C 2 Sh.97) Bundan sonrada evlenilmesi caiz olmayan erkekler konusu gelecek.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Şükrü Başarıkan Arşivi