Fizik Tedavide Yeni Bir İcat
Fizik tedavi ve güncel sağlık sorunları
Çağ teknoloji çağı… İnsanoğlu doğanın kıskacından kurtulmak için çok uzun zaman harcadı. Doğanın insana sunduğu nimetler sayılamayacak kadar çoktur. Ancak insan bu nimetlerle yetinmeyip farklı arayışlara yönelmiştir. Bu farklı arayışlar içinde insanoğlunu en çok etkileyen gelişme teknoloji alanında olmuştur.Teknoloji alanındaki hızlı gelişmelerle insan kendini yeni bir kulvara girmiş olarak buldu. İnsan bu gelişmeler sonrasında kendi hizmetine sunulacak şeyleri daha kolay elde etmenin peşine düştü. İnsan için yaşamsal olarak önemli olan hizmet alanlarından biride sağlıktır. Sağlık için teknoloji nasıl kullanılabilir? Teknolojik gelişmelerin hemen her alanda hızla ilerliyorken sağlık alanında da bunu görmemiz mümkündür. Sağlık alanında çağın en çok aranan uzmanlık alanlarından biride fizyoterapi(fizik tedavi) ve rehabilitasyon olmuştur. Bu alanla alakalı tedavilerde kullanılmak üzere teknolojinin sağlıkla birleşiminden doğan yeni cihazlar gün geçtikçe çoğalmıştır.
Yeni yöntem ve sağlıkta teknoloji denilince aklımıza hep batı geliyor.Size batıdaki bir gelişmeden değil dostum Akif Oktar’ın fizik tedavi ve rehabilitasyonda kullanılmak üzere ürettiği bir cihazdan bahsedeceğim. Akif özellikle tedaviler esnasında sürekli kullanılan yöntemlerin teknolojiyle adapte edilerek çağa uygun hale getirilmesini amaçlıyordu. Ürettiği alet Cogniboard-visuomotor rehabilitasyon cihazı hem fizyoterapistin hem de hastanın tedavisini kolaylaştıracak şekilde üretilmiştir. Çoğu zaman tedavilerde verilecek komutları anlatma ve karşı tarafında anlama problemi olduğunu görürüz. Gerekli ekipman yetersizliği de tedavinin ilerleyişini olumsuz etkiler. Uzun süreli tedavilerde tedavi takibi, tedavide başlangıçla sonuç arasındaki ilerleme durumu gibi konularda bilgi toplamak fizik tedavi ve rehabilitasyon da gerçekten zordur. Bütün bunların düşünülmesi ve nasıl bunları aşabilirimin cevabını arayan arkadaşım, yaptığı çalışmalarla güzel bir sonuç elde etmiş.
Cogniboard; Nörolojik bir rahatsızlık veya ortopedik yaralanma geçiren hastalarda; iyileşme sürecine yardımcı olabilecek, çoklu egzersiz sağlayan ve çoklu mod içeren; sağlıklı birey ve sporcularda kognitif ve motor performansı geliştiren ve ölçen bir cihazdır. Hastaların el-göz koordinasyonu, bilinç düzeyi, duyusal girdileri işleme ve yorumlama yeteneği, tepki hızının ve kassal çevikliğinin geliştirilmesinde; sağlıklı bireyler ve sporcularda ise kognitif düzey, yoğunlaşma ve kassal çevikliğin geliştirilmesine yardımcı olan, hastaların el-göz
koordinasyonu, tepki süreleri ve tepki hızının geliştirilmesine yardımcı olunmasını sağlayacak şekilde programlanmıştır. Bunun yanında bu alet farklı amaçlar içinde kullanılabiliyor. Örneğin eğlenceli ve motive edici yapısı ile bireylere sıkılmadan egzersiz ve tedavi imkânını da sunmaktadır. Cihaz her çeşit hastanın durumu göz önünde bulundurularak tasarlanmış. Gerektiğinde cihaz üztünde yapılabilecek ayarlamalarla hastaya uygun hale getirilebilmektedir. Cihaz; bireyin boyuna göre ayarlanabilir panoya yerleştirilmiş 64 ışıklı butondan oluşur. Tuşların yerleşimi özel olarak tasarlanmış 5 halkayı meydana getirir. Birey ışıklı yönergelerle egzersiz çalışırken sesli uyarılar da eşlik eder. Böylece dokunsal, görsel, proprioseptif ve işitsel geri bildirim sağlanmış olur. Bilgisayar yardımıyla hem gerekli modlar ayarlanmakta hem de hastanın tedavide geldiği son durum kayıt altına alınabilmektedir.
Böyle bir aletin fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarında hasta ve sağlık personelinin işini kolaylaştıracağı kesindir. İşin güzel tarafı Konya da böyle bir çalışma yapılması ve bunun piyasaya sürülmesidir. Sağlık alanında teknolojik gelişmelerde ülkemizde de yeni bir şeyler üretilebildiğini görmemiz açısında da çok güzel bir örnek teşkil ediyor. Bu cihazı sağlık camiasına, ülkemize ve insanlığa kazandıran muhterem dostum Akif Oktar’ı tebrik ediyorum. Bu çalışmanın örnek olması ve böyle çalışmaların yapılabilirliği noktasında insanlarımızı cesaretlendirmesi en büyük temennimizdir.
Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…
Fzt.Abdullah GÜDENDEDE
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.