Havaalanı ilimize gerekli mi?

          Aksaray halkı da havaalanı yapılıyor diye sevinmişti sonuçta havaalanı kaldı şimdilerde sarhoşların tünediği yer haline geldi. Gerçekten havaalanı ilimize ihtiyaçmıydı, yoksa lüksmüydü bunu hiç düşünmemiştik. Günlük şehirlerarası yâda ülkeler arası kaç uçak kaldırabilirdik bunun hesabını yapan yoktu.

      İki gün önce Konya Havaalanından teyzemin oğlunu almaya gittim. İlk defa havaalanının içine girdim. Ben Ankara havaalanı gibi bir yer beklerken küçücük bir havaalanı ile karşılaştım. Yolcu beklerken merak edip bir araştırma yaptım, günlük kaç uçak kalkıyor,  yâda ne kadar yolcu oluyor diye merakımı gidermek için yaptığım araştırmada Havaalanının Konya ya bile lüks olduğunu düşündüm.

      Nedenine gelince, bu havaalanı kesinlikle kar etmiyor zarar ediyor. Yurt dışına uçak kaldırmıyor. Günlük kalkan uçak sayısı beşi geçmiyor, bunların tamamı da yurt içine kalkıyor. Yurt dışından gelen yolcuları İstanbul’dan Konya ya gelecek uçakla aktarmalı getiriyorlar.

       Havaalanının içine baktım vardiyalı şekilde çalışan insanlar var. Polisi, memuru, güvenlikçi, temizlikçisi, pist görevlileri, kontrol görevlileri, havaalanının masrafı derken herhalde buradan uçan insanlardan alınan bilet parasının bu masrafı karşıladığına inanmıyorum. Hele birde uçakların kendi masrafları var, gerisini siz hesap edin.

       Aksaray’a bir havaalanı yapılsa idi, günlük kaç uçak yurt içi ve ya yurt dışına uçak kaldırabilecektik? Kış günü bir çağın bile İstanbul’a kalkacağını sanmıyorum. Ankara’ya zaten uçak kalkması zor, siz havaalanına gideyim Esenboğa havaalanından Ankara’nın içine geleyim diyene kadar zaten otobüs veya taksi ile Ankara’ya varırsınız. Havaalanını kullananın olacağını sanmıyorum.

     İstanbul ve İzmir gibi bölgelere günlük bir uçak kaldırsanız yazın yine yurt dışına iki güne bir izincilerin gelişi için birer uçak kaldırsanız üç ay sonra kimi getirip kimi götüreceksiniz? Bazen gereksiz hizmet çığırtkanlığı yaptığımızı düşünüyorum.

       Efendim havaalanı olsun, bende istiyorum olsun ama devlete ne kadar yük olduğunun hesabını yapan yok. Avrupa da bile öyle her şehirde havaalanı yok, belli şehirlerde havaalanı var gelip giden gurbetçilerimiz oraları kullanıyorlar.

       Nevşehir turizm bölgesi buraya turist gelir gider diye havaalanı yapıldı. Gidip sorun bakalım, ne kadar uçak kalkıp iniyor. Onlarda müşteri olmamasından sızlanıyorlar, oraya buraya yalvarıyorlar müşteri gönderin diye.

      Bildiğim kadarı ile Nevşehir havaalanının uzaklığı nedeni ile burasını ne Aksaray nede Niğde kullanıyor. Dolayısı ile her üç ilinde kullanabileceği bir havaalanı üzerinde çalışılıyor. Burasının büyük bir ihtimalle Nevşehir’in Acıgöl ilçesi civarında bir yer olması planlanıyor. Burası her üç ilinde ortasında olması rahatlıkla kullanılabilecek bir havaalanı olarak görülüyor.

      Havaalanları yapmak ayrı bir masraf, burada istihdam ettiğiniz personellerin maaş ve masraflarını karşılamak ayrı bir masraf. Yapılan işin getirisi giderini karşılaması lazım, yoksa geçmişte devletin işletmecilik yaptığı dönemlere bir bakın, her yıl işletmeler bir yığın zararla kapatıyorlardı.

     Devletimiz bir zamanlar her yerde fabrika çalıştırıyordu, buralara torpille adamlar alındığından, bu torpilliler doğru dürüst çalışmadığı için fabrikalar zara ediyordu. Zararlarını da kim karşılıyordu elbette devlet karşıladığı için devletin bütçesinden giden paraların bizim cebimize yansıdığının farkında değildik. Neden bütün işletmeler ve hatta birçok kuruluşlar özel sektöre verilerek özelleşti. Nedeni devletin zarar eden kurumlarını elinden çıkararak zarardan kurtuldular.

     Dolayısı ile Havaalanları yapılıyorsa çalışmalı ve çalışarak da oradaki personellerin giderini karşılamalı. Yani en azından gelir gideri karşılamalı. Birde bizim Aksaray Havaalanını karşılar mı karşılamaz mı bunu bilmek çok önemli. Karşılamıyorsa kuru kuruya Havaalanımız var demenin de bir anlamı yok. İstediğimiz hizmetler o ilin ihtiyacını karşılayacak hizmetler olmalı.

Bu yazı toplam 2069 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.