Nilgün Güney

Nilgün Güney

İSLAM’DA KONUŞMA ÜSLUBU

İSLAM’DA KONUŞMA ÜSLUBU

Rabbimiz, inanan kullarını İslam’ı tebliğ etmekle görevlendirmiştir. Bu yüzden konuşma ahlakı, Allah’ın varlığını anlatmak için çok önemlidir. Müslüman konuşmayı bir ibadet olarak görmeli, ona göre üslubuna dikkat etmelidir. Bu anlamda yapılacak her güzel konuşma, insanların İslam’ı doğru anlamalarına ve yaşamalarına vesile olabilir. Müslüman bunun için Allah’a dua etmeli; hikmetli, akıcı, güzel bir üslup istemelidir. Rabbimiz bir ayetinde, en güzel üslubun dine davet etmek olduğunu şöyle haber vermiştir:

Allah'a çağıran, salih amelde bulunan ve: 'Gerçekten ben Müslümanlardanım' diyenden daha güzel sözlü kimdir? (Fussilet Suresi, 33)

İslam ahlakının güzelliğini yaşamayan insanların yaşamına ise kötü söz hakimdir. Bu insanlar sohbet etmek için bir araya geldiklerinde muhakkak tartışır, kendilerini kanıtlama yarışına girerler. Samimi inananlar ise tam tersine konuşurken güzel bir üslup kullanabilmek için yarışırlar. İltifat etmek, şevklendirmek, rahatlatmak Müslümanın konuşmasında kullanması gereken tarzdır.

Kullarıma, sözün en güzel olanını söylemelerini söyle. (İsra Suresi, 53)

Güzel konuşma vesilesi ile Müslümanlar, aralarında husumet bulunan insanlarla dahi dost olabilirler. Elbette bu da Rabbimiz’in dilemesiyledir. Çünkü insanı yaratan Allah, aklımızdan geçen düşünceleri de, konuşmalarımızı da ve bu konuşma sonucunda kalplerimizde oluşan etkiyi de yaratmaktadır. (Fussilet Suresi, 34-35)

En güzel üslupla dine davet edilen insanlar ise, artık o andan itibaren hak olana icabet etmekle sorumludurlar. Ancak Rabbimiz’in bir adetullahı olarak insanların büyük bir bölümü çağırıya kulak vermeyecek, batıl bir din üzerine kurulu olan yaşamlarına devam edeceklerdir. Samimi olan insanlar ise uyarıldıkları andan itibaren yaşamlarını Kuran ahlakına göre düzenlemeye karar verip, çirkin olan her ahlaktan uzaklaşırlar. Bu kötü ahlaklardan biri de, çirkin ve boş sözlerdir. Samimi inananlar kendileri boş ve çirkin sözle ilgilenmedikleri gibi, bu kötü ahlakı yaşayan ortamlarda da bulunmamaktadırlar.

Onlar, 'tümüyle boş' şeylerden yüz çevirenlerdir. (Müminun Suresi, 3)

Ki onlar, yalan şahidlikte bulunmayanlar, boş ve yararsız sözle karşılaştıkları zaman onurlu olarak geçenlerdir. (Furkan Suresi, 72)

İslam ahlakından uzak yaşayan insanlar, çirkin ve boş konuşmaları alışkanlık haline getirmişlerdir. Çünkü bu insanlar dünyayı ve egolarını yol gösterici edinmişlerdir. Bu insanlar, hiçbir amacı olmayan programları TV’de saatlerce izlemeyi, gereksiz yere dakikalarca telefon görüşmesi yapmayı, her sohbet ortamında gıybet etmeyi, sonuç getirmeyen tartışma ortamlarını zararsız görmekte ve zamanlarını bunlarla öldürmektedirler.

İnsan, her anından Allah’a hesap verecektir. Nasıl ki davranışlarımızın Kuran ahlakına uygun olması gerekiyorsa, konuşmalarımız ve düşüncelerimiz de Kuran ahlakına uygun olmalıdır. Aksi takdirde dikkat edilmeden, gaflete dalarak yaptığımız her davranış Allah’ın huzurunda karşımıza çıkacaktır. Üstelik bizim hiç hesaba katmadığımız hallerimiz de, Allah’ın huzurunda önümüze getirilecektir. Bunun için inanan her insanın davranışlarına en ince ayrıntısına kadar azami dikkat etmesi gerekmektedir. Allah’ı çokça seven ve korkan insan için aslında bunları yapmak çok kolaydır. Zira böyle bir insanın aksini yapması mümkün değildir.

Peygamberimiz (sav)’in güzel ahlakının ve üslubunun örnekleri bazı hadislerde şöyle haber verilmiştir:

“Allah Resulü daima güler yüzlü, yumuşak huylu idi...” (İmam Muhammed Bin Muhammed bin Süleyman er-Rudani, Büyük Hadis Külliyatı, Cem'ul-fevaid min Cami'il-usul ve Mecma'iz-zevaid, cilt 5, İz Yayıncılık, s.34)

“…İnsanları birbirine sevdirecek, birbirlerine kaynaştıracak şeyleri konuşurdu. Onları ürkütmez, kaçırmazdı. Her kavmin liderine önem atfederdi; ikram ederdi…” (İmam Muhammed Bin Muhammed bin Süleyman er-Rudani, Büyük Hadis Külliyatı, Cem'ul-fevaid min Cami'il-usul ve Mecma'iz-zevaid, cilt 5, İz Yayıncılık, s.33)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Nilgün Güney Arşivi