İSLAM’IN YAYILMASI İÇİN İLİM SAHİBİ OLMAK

 

Bunun en güzel örneklerinden birini Hz. Muhammed (sav) ve sahabelerinde görebiliriz. Eğitim, sanat, modernlik İslam dininde çok önemli bir yere sahiptir.

Günümüzde ise bilim ve teknolojinin en üst seviyelere ulaşması, İslam’ın en güzel şekilde yaşanmasına vesile olacak niteliktedir. Müslümanlar bu vesileleri kullanarak imanlarını güçlendirebilir, insanlara tebliği daha kolay yapabilirler. Gelişen bilim ve teknoloji, ahir zamanda olduğumuzun da işaretlerindendir. Allah ahir zamanda İslamiyet’in hızla, tüm insanlığa yayılması için bu imkanları bir nimet olarak yaratmıştır. İslam tüm yeryüzüne hakim olduğunda oluşacak olan rahat, huzurlu, modern ve estetik ortamlar, insanların daha çabuk eğitimli, kültürlü ve çağdaş olmalarına vesile olacaktır.

Ülkelerin çağdaşlığın en üst seviyelerine ulaşabilmeleri için iyi bir eğitime ve kültüre sahip olmaları şarttır. İşte Kuran’da Rabbimiz ilim sahibi olmanın önemini birçok ayetlere haber vermiştir. İnsan ilim sahibi oldukça Rabbini daha iyi takdir edebilir, güzel ahlakın değerini daha iyi anlayabilir. Kişinin bulunduğu topluma ve dünyanın tüm insanlarına faydalı bir birey olabilmesi için de ilim sahibi olması şarttır. Peygamberimiz (sav) de İslam ahlakının en güzel tecellilerini üzerinde taşıdığından, ilime çok önem vermiş, bireylerin çocukluk yaşlarından itibaren iyi bir eğitimden geçirilmelerini tavsiye etmiştir.

Müslümanlar, Kuran’ı iyi anlayarak, ahlaklarını geliştirerek ve ilim sahibi olarak, İslam dinini çok güzel bir şekilde tüm dünyaya temsil edebilirler.

İlim sahibi olmak, aynı zamanda Allah’a yakınlaşmaya çok güçlü bir vesiledir. Kişi ilmini arttırarak Allah’ın yüceliğini daha iyi kavrayabilir. Bu da Müslümanın imanına artmasına vesile demektir. Örneğin ilim sahibi olan iki insanı düşünelim; bunlardan biri baktığı, incelediği her detayda Allah’ın sanatını görmeye, O’nu takdir edip, yüceltmeye çalışsın. Diğeri ise ilmi sadece ticaret veya saygınlık gibi dünyevi menfaat olarak edinsin. Elbette ki bu iki insanın hayata bakış açıları farklı olacaktır. İlmi Allah rızası için öğrenen, Rabbine olan sevgisini, korkusunu ve saygısını arttırırken, diğer kişi sadece dünyada kalacak, kendisine ahlaken bir fayda getirmeyen bir ilme sahip olmuş olacaktır.

Şüphesiz, göklerin ve yerin yaratılmasında, gece ile gündüzün art arda gelişinde, insanlara yararlı şeyler ile denizde yüzen gemilerde, Allah'ın yağdırdığı ve kendisiyle yeryüzünü ölümünden sonra dirilttiği suda, her canlıyı orada üretip-yaymasında, rüzgarları estirmesinde, gökle yer arasında boyun eğdirilmiş bulutları evirip çevirmesinde düşünen bir topluluk için gerçekten ayetler vardır. (Bakara Suresi, 164)

İslam ahlakı insanı bilime yönlendirir. İnsan çevresindeki canlı-cansız alemi inceleyerek, Allah’ın üstün yaratma sanatını ve sonsuz ilmini idrak edebilir. Böylece kendi acizliğini ve Allah’ın yüceliğini daha net anlayabilir. Allah’ın ilim emrini yerine getiren bilim adamları ise tarihte çok büyük başarılara imza atmışlardır. Hem ahlaklarını geliştirmiş, insanlığa örnek olmuşlar, hem de ülkelerinin gelişmişlik düzeyini en üst seviyelere gelmesine vesile olmuşlardır. İlmi Allah rızası için yaptıklarından, çalışmalarını büyük bir şevkle sürdürmüşler ve çok başarılı olmuşlardır.

Dünyanın son dönemlerini yaşadığımız şu ahir zamanda, ilim ve ilimi yapacak olanaklar çok yüksek düzeylere erişmiştir. Müslümanın İslam’ı dünyaya en güzel şekilde tanıtabilmesi için ilmini ve kültürünü geliştirmesi şattır. Bu, Müslümanlar üzerine bir sorumluluktur aynı zamanda. Müslümanların her kültürden, her bilgi düzeyine sahip insanlara İslam’ı tanıtabilmesi için ilmini ve kültürünü geliştirmesi gerekmektedir.

Ancak onlardan ilimde derinleşenler ile mü'minler, sana indirilene ve senden önce indirilene inanırlar. Namazı dosdoğru kılanlar, zekatı verenler, Allah'a ve ahiret gününe inananlar; işte bunlar, Biz bunlara büyük bir ecir vereceğiz. (Nisa Suresi, 162)

Bu yazı toplam 2016 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.