Abdullah Güdendede

Abdullah Güdendede

(K)olay Doğum

(K)olay Doğum

İnsan neslinin devamı için tek yol doğumdur. Doğuma kadar olan hamilelik süresince bireyde fiziksel ve hormonsal değişikler meydana gelir. Artık vücut diğer bir canlı içinde ihtiyaçları giderecek şekilde çalışmalıdır. Hal böyle olunca bu değişimler bireyi fiziksel ve psikolojik yönden fazlasıyla etkiler. Asıl mesele ise fiziksel değişikliklere adapte olabilmek, en kolay şekilde doğumu gerçekleştirebilmek ve sonunda bireyin baştaki görünümüne kavuşabilmesidir. İşte (k)olay doğum günümüzde popüler bir mevzular arasındadır.

        

Doğum doğal bir süreçtir. Bu süreci anormal durumlar haricinde biraz daha zorlaştıran çoğu zaman kendimiz oluyoruz. Kulaktan dolma bilgiler endişenin ve korkunun artması neden oluyor. Gerekli gereksiz tavsiyeler ve iki can taşımanın getirdiği sorumluluk anne adayını tedirgin ediyor. Psikolojik olarak zor bir süreç geçerken bir de yoğun fiziksel değişimler ve estetik kaygı işi biraz daha zorlaştırıyor. Hâlbuki doğum doğal bir süreçtir. Süreci zorlaştıran çoğu zaman yaşam tarzımız ve uzman tavsiyelerine kulak asmamızdır. Çağın hastalığı olan hareketsiz yaşam ve korku gibi sebeplerle de hem doğum zorlaşıyor hem de anne adayının beklentinin üstünde fiziksel tahribata uğramasına yol açıyor.

        

Hamilelikte yapılacak fiziksel aktiviteler doğumu kolaylaştıracağı gibi sonrasında da meydana gelecek fiziksel problemlerini de önler. Günümüzde zaten teknolojiyle hareket alanımızı daralmışken evlere ve koltuklara hapsolmuş bireyler hamilelik sürecinin özündeki doğallığı altüst ediyor. Bu durumda uzman yardımı artık zorunluluk haline geliyor. Özellikle hamilelik sürecinde başlanarak bir fizyoterapist gözetiminde ve tavsiyesi ile yapılacak önerilerle anne karnında bebeğe giden kan miktarının artmasına ve böylece beslenmesinin artmasına neden olur.  Bunun yanında zor ve uzun süren doğumlar da olumlu sonuçlar alınmaktadır. Doğum süresi kısalmakta ve kolaylaşmaktadır. Hamileliğin getirdiği kilolar ve bebekle artan yükü doğru şekilde adapte olarak taşımak ikincil olarak ortaya çıkacak bel boyun ve diğer fiziksel sorunlardan da korunmanızı sağlar.

        

Hamileliğin başlamasıyla birlikte fizyoterapiste danışarak uygun programın çizilmesi ve size özel planın yapılmasıyla başlayacak süreç doğum sonrasına kadar devam edecektir. Hem anne adayının hem yeni doğanın sağlığı açısından çok önemli sonuçlar doğuracaktır. Anne için estetik kaygılar ve kilo problemlerinin de kolay aşılması sağlanacak. Zor ve uzun süren doğumla anne ve bebeğin sağlığını tehdit edecek çoğu sorunun önüne geçilmiş olacaktır.

 

Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…

         FZT. ABDULLAH GÜDENDEDE

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Abdullah Güdendede Arşivi