Mustafa Sanlav

Mustafa Sanlav

Müminin mü’minle kardeş olması

Müminin mü’minle kardeş olması

Kıymetli Okurlarım

Peygamber efendimizin akılları dehşet içinde bırakan muvaffakiyetlerinden brisi de Mekke_i mükerreme’den Medine-i münevvere’ye hicret edensahabe-i kiram ile Medineli Müslümanları kardeş yapmasıdır.Buna MUAHAT yani mü’min’in mü’minle kardeş olması denir.

Değerli Okurlarım

Siret yazan alimler şu noktaya da işaret ederler.Resul-i Zişan efendimiz kardeş yapacağı  iki kimsenin mizaçlarını da  dikkate almıştır.Şahısların değil,şahsiyetlerin uyumunu,bağdaşıp kaynaşmasını temin etmiştir.Mekkeliler dörder buçuk sene Medineli kardeşlerini evlerinde kaldılar.

Bu beraberlik ancak,Medine de bulunan Yahudi beni kureyza kabilesinin hiyanetlikleri sebebiyle hayber’e sürülmeleri üzerine sona ermiştir.

Yahudiler,üç gün içinde toparlanıp taşıyabildikleri mallarını götürmek üzere medine’den çıkarılmışlardı.Bunların evleri,bağları,bahçeleri ve götürmedikleri eşyalarının bütün Müslümanlar arasında paylaştırılması gerekiryordu.

Bu esnada nebiyi Zişan efendimiz Medineli Ensar’ı çağırarak onlarla konuştular ve buyurdular ki:

Ey Ensar’ım,sevgili dostlarım,sahabiler’im sizlerden bir ricam var.

Bunu duyan ensar,hep bir ağızdan Ya Rasulallah!siz bize emrediniz rica ne demek  siz emredin biz uyalım dediler.

Efendimiz hayır rica ediyorum Ensar ,hayret ettiler hayırdır inşallah dediler.Mekkeli kardeşleriniz dört buçuk  senedir,sizinle birlikte evlerinizde oturuyorlar.Bu haliniz bu fedakarlığınız beni sizlerden razı ettiği gibi,ALLAH tealayı  razı etti.Fakat sizlerden ricam ,Yahudilerden kalan ganimetlerden sizler olmayın haklarınızı  Mekkeli kardeşlerinize bırakın ki onları da,muhacir sahabilerimize hal-i hayatımda iken ev bark sahabi olmuş göreyim.

Rasulu Ekrem efendimiz böyle buyurunca,Medineli ensar hep bir ağızdan şu cevabı verdiler.Ya Rasulallah birinci emriniz baş üstüne hiç tereddüt etmeden kabul ederiz.

Ganimetleri muhacir kardeşlerimize veririz hiçbir şey almayız hepsi onların olur.

Fakat ikinci emriniz tatbiki çok zor olacak Ya rasulullah Mekke den gelen kardeşlerimiz evlerimizin bereketidir.Onların bizi bırakıp gitmeleri evlerinizden ayrılmaları bizi çok ağlatır.Bizler garip kalırız.Yetim oluruz ayrılıklarına dayanamayız.

Değerli Dostlar

İşte kardeşlik ruhu bu hafta Çanakkale turumuz vardı ecdadımızın niçin başarılı olduğunu daha iyi anladık.Bir matara suyu,yedi yaralı olan atalarımız içmiyor.kardeşim içsin onun yarası fazla’RUH BU KARDEŞLİK BU’ Bu düşünceye sahip olan ecdat Çanakkale yi geçilmez yapıyor.Ruhları şad olsun onları saygı hürmet ve muhabbet selamlıyoruz.Ruhlarına Fatiha okuyalım

Değerli Dostlar

Mekkeli Müslümanların biz kardeşlerimizin ayrılığına dayanamayız sözü üzerine ayeti kerime indi.Onlar ALLAH ve Medine’ye  muhacir olacak kardeşleri için evler hazırladılar.Onları evlerinde,gönüllerinden barındılar.Onlar muhacirleri severler ALLAH da onları sever.Onların sevgileri o dereceyi bulmuştur ki kendi ihtiyaçlarına tercih ve takdim ettiler.Sadık kimseler bunlardır. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Mustafa Sanlav Arşivi