Nilgün Güney

Nilgün Güney

MÜSLÜMAN HER KONUDA İSRAFTAN KAÇINMALI

MÜSLÜMAN HER KONUDA İSRAFTAN KAÇINMALI

Ve yine bütün Müslümanların bildiği gibi Rabbimiz’in haram kıldığı bir davranıştır. Ancak Rabbini tanımayan, ahiret konusunda kesin bir bilgiye sahip olmayan insanlar israfı elibolluğun ve zenginliğin bir göstergesi olarak görmekte, bu yaptıklarından gurur bile duymaktadırlar. Rabbimiz Kuran’da bu insanların övünçlerini şöyle haber vermiştir:

"O: ‘Yığınla mal tüketip-yok ettim’ diyor. Kendisini hiç kimsenin görmediğini mi sanıyor?" (Beled Suresi, 6-7)

Allah yerdeki ve göktekileri kullarının emrine vermiş, onlardan sadece bu nimetleri şükrederek, yerinde ve zamanında kullanmalarını istemiştir.

“… Yiyin, için ve israf etmeyin. Çünkü O, israf edenleri sevmez.’’ (A'raf Suresi, 31)

Müslümanın hayatındaki her anı ibadettir. Bu yüzden Müslüman israf konusunda da diğer konularda olduğu gibi titiz olmalıdır. Bu anlamda Allah rızası için mal sahibi olmak, ona yakınlaşmak için vesiledir. Müslüman eğer malını israf etmeden, Allah’ın dilediği şekilde harcama yaparsa ecir kazanacaktır.

Müslüman malın ve zenginliğin asıl sahibinin Allah olduğunu bilen kişidir. Bu yüzden Allah rızası için bir harcama yapması gerektiğinde çekinmeden yapar, israf konusundan da şiddetle kaçınır.

İsraf denilince akla sadece mal-mülkten yanlış harcamalarda bulunmak gelmemelidir. Müslüman Allah’ın verdiği her nimeti israf etmeden kullanmalıdır. Rabbimiz hesap günü küçük büyük her nimetten bizleri sorguya çekecektir.

“Sonra o gün, nimetten sorguya çekileceksiniz.’’ (Tekasür Suresi, 8)

Zaman da  Allah’ın nimetlerindendir. Bu yüzden Müslüman zaman konusunda da israf etmemeli, en iyi şekilde değerlendirmelidir. Allah insan ömrünü ahlakını güzelleştirebilmesi ve imanda derinleşebilmesi için yaratmıştır. Müslüman bunun farkında olmalı, boş ve amaçsız vakit geçirmemelidir. Zamandan israf ise kişinin vaktinin büyük bir bölümünü ahiretinden yana, Allah’ı tanımaktan yana uzak tutarak, sürekli nefsi için zamanını kullanmasıdır.

Müslüman ilmini de Allah rızası için kullanmalıdır. Rabbimiz bazı insanları tıp konusunda, bazılarını sosyal konularda bazılarını da mühendislik konularında ilim sahibi kılmıştır. Müslüman bu bilgisini Allah yolunda kullanarak israftan kaçınmış olur. Bu anlamda ilmini İslam’ın tebliğinde kullanmalıdır. Aksi takdirde bu bilgiyi sadece ticaret yada gururlanmak için kullanırsa boşa kullanmış olacaktır.

Müslüman sağlık konusunda da israf etmemelidir. Bu anlamda Müslüman sağlığına dikkat etmeli, sağlıklı, temiz yiyeceklerle beslenmeli, spor yapmalı ve pis ortamlarda bulunmamalıdır. Eğer bu konuda titiz olmaz ve sağlığını bozacak şeyler yaparsa sağlık nimetinden israf etmiş olur. Müslüman Allah’ın dinini daha iyi ve uzun süreler boyunca tebliğ edebilmek için sağlığına dikkat etmelidir.

Müslüman malını ve canını Allah yolunda kullanmaya and içmiş kişidir. Bu yüzden Müslümanın nimetlerden israf etmesi söz konusu olmamalıdır. Gücünün yettiğince bundan kaçınmalıdır. Zira Müslüman için Allah’ın verdiği nimetleri yine O’nun yolunda en iyi şekilde kullanmak büyük şevk kaynağıdır. Bu yüzden malın, sağlığın ve diğer nimetlerin en fazlasına sahip olmak Müslüman için ecirdir. Müslüman bunlara ne kadar çok sahip olursa, o kadar Allah yolunda kullanabilir. Hz. Süleyman’ın malını Allah yolunda kullanma aşkı Kuran’da şöyle geçer:

"O (Süleyman) da demişti ki: Gerçekten ben, mal sevgisini Rabbimi zikretmekten dolayı tercih ettim..." (Sad Suresi, 32)

"Rabbim, beni bağışla ve benden sonra hiç kimseye nasib olmayan bir mülkü bana armağan et. Şüphesiz Sen, karşılıksız armağan edensin." (Sad Suresi, 35)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Nilgün Güney Arşivi