Şükrü Başarıkan

Şükrü Başarıkan

Nikâh kıyan kimsenin yapması gerekenler

 

İki tarafça konuşulup karara bağlanan nikâh akdini (mehiri) yazar. Nikâhı kıyan kişi mehirin özelliğini anlatmalı ve iki tarafı mehir üzerinde anlaştırmalıdır. Mehir formalite icabı yapılmamalı ne kararlaştırılmışsa o zikredilmelidir. Gelin hanım damattan mehir olarak ne alacağı yani mehirin ne kadarı muaccel (peşin olarak verileceği), ne kadarı da müeccel olacağı (daha sonra ödeneceği) belirtilmelidir.

Allah ondan razı olsun, Ebû Hüreyre’nin rivayet ettiğine göre Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in bir hadisleri şu mealdedir: “Eğer bir kimse, bir kadınla evlenirken mehiri ödememeyi niyetine alırsa zinâ yapmış sayılır. Borç alan bir kimse de bunu ödememeyi kafasına koyarsa, o da hırsız sayılır” Bu da taraflara hatırlatılmalıdır.

              *                      *                      *

Dini nikâh kıyacak kişi damat, gelin ve şahitlere topluca bir istiğfar getirtir. Şu duayı yapar:

“Yâ Rabbi, Yâ Rabbi, Yâ Rabbi, küçüklüğümden bu çağa gelinceye dek, benim elimden, dilimden, diğer uzuvlarımdan küfür, şirk, hata, isyan, iftira, hâsılı büyük ve küçük ne türlü günah çıkmış ise ben onların hepsinden can ü gönülden Tövbe ettim, bir dahi işlememeğe azmeyledim. Yaptıklarımı bağışla, bir daha günaha dönmemek için bana güç ve irâde ihsan eyle. Senin rahmetin, bu âciz kulunun günahından çok büyüktür.”

Eûzü-Besmele çekilir ve tekbir, kelime-i tevhid ve şahadet getirilir ve tüm kötülüklerden ve nikâha zarar vereceklerin şerrinden Allah’a sığınıp korunmak için; Felak ve Nâs sûreleri okunduktan sonra:

Bismillahi ve alâ sünnet-i Resûlüllah… Allah Teâlâ (c.c.)’nın emri, Peygamberimiz Hz Muhammet (s.a.v.) Efendimizin sünneti, ûlemamızın ictihâdı ve hazır olan şahitlerin şahâdetiyle, Fatuma hanım, siz Mehmet oğlu: Abdullah-ı, 1000, mihr-i müeccel ve yine aranızda kararlaştırmış olduğunuz mihr-i muaccel ile kocalığa kabul ettiniz mi?

“Evet, kabul ettim!.. (Eğer kız (gelin) yok da vekili varsa şahitlerin huzurunda oan söyledikten sonra şöyleder:………Siz? şu zikrettiğim şartlarla vekili bulunduğunuz……….kızı ……….. hanımı………..oğlu……….vekaletiniz hasebiyle verdiniz mi? – Evet, verdim . )

Nikâhı kıyan bundan sonra erkeğe  (damada) dönerek der ki: Bismillahi ve ala sünnet-i Resûlüllah…Allah (c.c.)’ın emri Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.) Efendimizin sünneti, ûlemamızın ictihâdı ve hazır olan şahitlerin şahâdetleriyle: Abdullah bey, siz: Ahmet kızı: Fatuma hanım-ı, 1000, mehir-i müeccel ve yine aranızda kararlaştırdığınız mihr-i muaccel ile zevceliğe aldınız kabul ettiniz mi?

“Evet, kabul ettim!”. (Eğer damat yokda vekili varsa şartlar söylendikten sonra vekile şöyle denir: Siz, şu zikrettiğim şartlarla vekili bulunduğunuz ...….. oğlu ….. ….. kızı …… alıverdin mi?- Evet, alıverdim.)

Bundan sonra nikâhı kıyan zât, kıza ve erkeğe sırayla olmak üzere aynı şeyleri tekrar ederek ikişer def’a daha te’yyiden sorar. (Bu ifadeleri üç defa söylemek şart olmayıp yapılması nikâhın teamülündendir.)

Üçüncü soruş ve cevap erkekte bittikten sonra, nikâhı kıyan zât, bu defa şahitlere dönerek: Şahitler! Sizler de Allah (c.c.)’ın rızası için bu akde şahâdet eder misiniz, diye sorar.

Şahitler, evet şahadet ederiz, derler.

Bu defa nikâhı kıyan kişi: Ben de Allah (c.c.)’ın rızası için zikredilen şartlarla nikâhınızı kıydım, deyip şu nikâh duasını okur:

 

Bu yazı toplam 3207 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum