Önce bir düşün!
Bir insanın yeterince tanınması için diğer kişi tarafından 3 yıl boyunca günde en az 8 saat birlikte zaman geçirmesi gerekiyor.
Bir Kızıldereli Atasözü de, “Onun ayakkabıları ile bir mil yürümediğiniz sürece bir kişiyi asla eleştirmeyin.” diyor.
Empati ne güzel bir haslet…
Kendini karşıdaki kişinin yerine koyabilmek.
O nedenle insanları eleştirmeden, yargılamadan önce bir düşün!
Chicago Brookfield Hayvanat Bahçesi’nde çok ilginç bir olay yaşandı. Hayvanat Bahçesini ziyarete gelen çocuklardan birisi gorillerin bulunduğu alana düştü. Herkes korku ve panik içerisinde görevlilere koştu. Görevliler olay yerine geldiğinde, dişi bir gorilin küçük çocuğu kucağında tuttuğunu gördüler. Baygın haldeki çocuğu kucaklayan goril, herkesin şaştın bakışları arasında onu bakıcılara teslim etti.
Bir anda dünya gündemine oturan olay, onu doğadan kopartıp hayvanat bahçelerine hapseden insanlığa aslında bir dersti. Peki, dişi goril bu hareketi niye yapmıştı, çünkü o, uzmanlara göre empatinin, yani “Kendini başkasının yerine koyarak onun durumunu anlama; ötekinin acısını hissetme” davranışı içine girmişti. Bu olay, empatinin sadece insanlara özgü bir yetenek olmadığını, hayvanlarda da empati kurabilme yeteneğinin anlaşılmasını sağladı.
Aslında bizler empatiyi günlük hayatımızda bilmeden, fark etmeden o kadar çok kullanıyoruz ki. “Benim yerimde sen olsaydın ne yapardın?”, “Kendine yapılmasını istemediğin bir davranışı sen de başkasına yapma.”
“Kendine söylenmesini istemediğin bir sözü sen de söyleme” gibi artık kalıplaşmış cümleler, aslında empatiyi tarif ediyor. Bir çoğumuz bunları bir çok kez tekrarlamışızdır.
Nasrettin Hoca bir gün eşeğinden düşer ve acıyla kıvranır. Başına toplananlar “Hemen bir doktor çağırın…” diye bağrışırken Hoca, “Bana doktor değil, eşekten düşmüş birini bulun...” diye bağırır.
Hoca bu düşüncesiyle eşekten düşenin çektiği acıyı, en iyi anlayanın yine eşekten düşen olacağını anlatmak istemiştir. Empati kurarken karşılaşılan olayı yaşamış olmamız şart değildir. Empati olayları yaşamayı değil, anlamayı ifade eder.
Anlamaya çalışma eğitimle geliştirilebilir. Empatinin temelinde karşısındaki kişiyi dinleme vardır. Dinlemek sanıldığı kadar kolay bir iş değildir. Eleştirmeden, yargılamadan, nasihat etmeden dinlemek karşıdaki kişiyi rahatlatır.
Bize düşende başkasını eleştirmeden, düşünmek ve empati yeteneğimizi geliştirmek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.