Mustafa Bozdağ

Mustafa Bozdağ

Rektör Bey Topu Yerel Yönetime Attı!

Rektör Bey Topu Yerel Yönetime Attı!

Geçen Hafta içerisinde Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sayın Yusuf Şahin ve ekibi ilçemizi ziyaret etti. Ziyaretin temel sebebi yüksekokul konusu idi.

Geçen haftada Yüksekokul meselesi ile ilgili bir yazı yazdık. Daha doğrusu eğitim ile ilgili birçok yazı yazdık, çünkü hep söyledim, söylüyorum Eğitim Eskil’in en büyük sorunu yine söylüyorum. Fakat bu sorunun çözümü için ciddi bir çaba sarf edilmediğini düşünüyorum.

Gelelim Rektör Bey’in Eskil ziyaretine!

Sayın Rektör’ün Eskil Meslek Yüksekokulu’na ilişkin verdiği müjde okulun kağıt üzerinde açıldığı idi.  Sayın rektör her ne kadar açıldı dese de Aksaray Üniversitesi’nden yapılan basın açıklamasında top yerel Yönetimlere atıldı.

Sayın Rektör açıklamasında, “Eskil Meslek Yüksekokulu’nun aktif hale gelmesi için üniversiteye ve ilçeye düşen görevler olduğunu, bu görevlerin eksiksiz şekilde yerine getirilmesi durumunda, okulun kısa sürede faaliyete geçeceğini belirtti.“ bu cümleden açık ve net siz binanızı ve açılacak bölümleri belirleyin biz açarız anlamına gelmektedir.

Gelinen noktada yüksekokul onayı alınmasının 3. Yılına girdi.

Başkan Alçay’ın ifadesine göre gelecek yıl açılacak! Aksaray Üniversitesinden Yapılan Basın açıklamasına göre “Artık “Eskil Meslek Yüksekokulu açılacak mı, açılmayacak mı?” konusunu değil, “Ne zaman eğitime başlayacağız?” konusunu tartışıyoruz. Herkes ödevlerini zamanında yerine getirebilirse, en kısa sürede, belki birkaç yıl içinde Eskil MYO aktif hale gelecek ve öğrenci alarak eğitim-öğretim faaliyetlerine başlayacak” ifadesi dikkatimi çekti. Çünkü buradaki birkaç yıl ibaresi ucu açık bir durum arz etmektedir.

Şu an Eskil Yerel Yönetiminin 2 önemli görevi var bunlardan ilki Bina ikincisi ise açılacak bölümleri Aksaray Üniversitesi ile birlikte belirlemek….

Bina için benim nazarımda 3 seçenek var 1.si Bana göre en kestirme ve en güzel çözüm Yatılı Bölge Okulu’nun dönüştürülmesi bu fikri ilk ortaya atanlardan biri benim burası şu an için yüksekokul açısından en ideal olanıdır.

2. si hemen başta belediye olmak üzere hemen yeni bir binayı yapar teslim ederim. Eskil’de hayırsever de çoktur hemen yapılır teslim edilir diye düşünüyorum.

3. Eskil Belediyesi eski binası son alternatif ama ben burasının yüksekokul için ideal bir yer olduğunu düşünmüyorum. Şehrin merkezi öğrenci açısından rahat bir ders ortamı olmayabilir.

Hangi yöntem olursa olsun bina sorununu bir an önce çözüme kavuşturulması gerekir. Bu konu çözüme kavuştuktan sonra 2. Aşama hangi bölümlerin açılması ile ilgili olduğudur.

 

22 Haziran tarihinde yine Aksaray Üniversitesi Basın Müşavirliğinden basına servis edilen haberde Aksaray Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’na 2015-2016 güz döneminden itibaren Tıbbi ve Aromatik Bitkiler, Laborant ve Veteriner Sağlık, bölümleri Tam Eskil’e gelebilecek bölümlerdir.

Nedeni ise daha önce Eskil’in sesi, soluğu haberfark.net’te bir haberde açıklanmıştı…

Eskil İlçe Tarım Müdürlüğü kayıtlarına göre Eskil’de 101.000 küçükbaş, 46.000 büyükbaş hayvan mevcut.

Eskil Süt Üreticiler Birliği verilerine göre ise, Ulusal Süt Kayıt Sistemi’ne Eskil’de her gün 210 ton süt girişi yapılıyor.

Öte yandan Eskil Et Üreticiler birliği verilerine göre Eskil’de 2014’te kesilen hayvan sayısı 4.550, bunların karkas ağırlığı 2 Milyon tonun üzerindedir.

Sayın Rektör, 1 Hazirandaki kahvaltılı basın toplantısında popülist davranmayacağız İlçelerde hayat bulan uygun bölümleri açacağız demişti.

Eskil halkı Türkiye’nin en kurak ikliminde zor şartlar altında beslediği hayvanın yem ihtiyaçlarını kendisi karşılamakta ve burada da geniş bir coğrafyaya yayılmış ve 100’ün üzerinde köyü ve yaylası olan bölgemizde üretici için en önemli sıkıntı, veteriner hizmetlerini pahalı bir şekilde alma ve bazen de imkansızlardan alamama hususu oluşturmakta.

Öte yandan Gazi Üniversitesi’nden akademisyenlerin incelemesi sonrası Türkiye’de endemik bitki türünün en fazla olduğu yer olarak Eskil Karatepe’nin olduğunu rapor edilmiştir.

Eskil’den Tuzgölü’ne kadar olan yaklaşık 625 km2’lik alanda yöreye has onlarca bitki türünü bulmak mümkün.

Evet Sayın Rektör Eskil halkı da sizin gibi düşünüyor… İlçemize popülist bir bölüm açılmasın, ancak işte söz konusu bölümlerin açılması ile hem burada okuyacak öğrencilere, sahada mesleki gelişimleri için hem de tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan bölge insanına ciddi katkı sağlayacaktır.
Sayın Prof. Dr. Yusuf Şahin “Eskil halkı olarak Tıbbi ve Aromatik Bitkiler, Laborant ve Veteriner Sağlık bölümleri Eskil’e yakışır” diyoruz ve o söz konusu bölümlerin haklı olarak Eskil’e açılmasını istiyoruz. Bu ifadeler haberfark.net haberinde yer almıştı.

Sayın Rektör Prof. Şahin, Bölümler ile ilgili açıklamasında ise “okulda hangi bölümlerin olması gerektiğine ilişkin konunun da görüşüldüğünü ve bu hususta hayatta karşılığı olan bölümleri öncelediklerini ifade ederek, “Bölümlerle ilgili araştırmalarımız ve görüşmelerimiz sürüyor. Bu konuyu sadece kendi başımıza değil, Eskil’den bir heyetle de görüşeceğiz ve birlikte karar vereceğiz. Hayatta karşılığı olan, öğrencinin tercih edebileceği, mezun olduktan sonra iş bulma sorununu yaşamayacağı ve ilçeyle uyumlu bölümler kurmanın doğru olduğu kanaatindeyiz. Bunun kararını hep birlikte vereceğiz” dedi. “

Sonuç Olarak Eskil’e gidebilecek bölümler Yüksekokul için Tıbbi ve Aromatik Bitkiler, Laborant ve Veteriner Sağlık bölümleri ile birlikte organik tarım, kısaca ziraat ile ilgili ve hayvancılık ile ilgili bölümler açılmalıdır.  Ama Ne olursa Olsun Eskil’i Yüksekokul kesmez Ziraat Fakültesi ve veterinerlik fakültesi gibi fakülteler Eskil’e yakışır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Mustafa Bozdağ Arşivi