Bayram Dinler

Bayram Dinler

Safları Sık Tutalım

Safları Sık Tutalım

Essalamün Aleyküm

Allahın Selamı ve bereketi üzerimize olsun

Bundan Sonra Haberfark.net'te yazılarımızla birlikte olacağız İnşaallah

Muhterem okuyucularım

Malum her ibadetin; görsel boyutu, felsefi boyutu, sosyolojik yada psikolojik boyutu vardır.

Ne zamanki Müslümanlar yapılan ibadetlerin görsel boyutuna takılıp kaldılar, ne yazık ki hep kaybettiler. Namazda ayakların arası dört parmak mı yoksa beş parmak mı açık olacak. Yada tekbir alırken baş parmaklarımız kulak memesine tam olarak ne kadar değecek işte yıllarca bunlarla uğraşıldı. Yada burada takılıp kalındı.

Halbuki burada önemli olan namaz yada diğer ibadetlerin derinine inmek yada yapılan ibadetlerde asıl manayı anlamaya çalışmak. Mesela namazda Kıyam’ın yada Rükûunun ne anlama geldiğini bilmek lazım.

Dedim ya bizler toplum olarak işin görseline pek takılırız. Başka bir örnek; MEVLANA deyince hemen aklımıza semazen gösterisi gelir. Hâlbuki hazretlerin yazmış olduğu altı ciltlik MESNEVİ dünya bilim adamlarını bile hayran bırakan bir eser. Bizim elimizde olmasına rağmen açıp bakmayız. Bakarsak düğünlerde semazen gösterisini kim izleyecek. Düğünde semazenin ne işi varsa...

İşte kurban geldi... Çoğumuz et derdindeyiz. Kaç kilo et çıktı, yağlı yağsız, kaç paraya alındı vesaire. Hâlbuki  VENHAR yani ALLAH için boğazladın mı o senden çıktı artık. Birazını eve ayırıp vereceksin arkadaş.

Şimdi SAF meselesine gelelim. Hadisi şerifte buyrulan safları sık tutalım mevzunu biz sadece camide uyguluyoruz. Hatta sahabe o kadar safları sık tutarmış ki omuzları eskirmiş. Bir kere burası uydurma nerde yazıyor, kaldı ki safları sık tut maynan omuz eskimez Bir düşünün isterseniz.

 

Burada peygamberimiz şöyle buyurmuştur; EY İNSANLAR, ZEKAT VE SADAKALARINIZ VERMEK SURETİYLE FAKİRLERİ KORUYARAK, YETİMİN BAŞINI SIĞAYARAK, OKUL KAZANMIŞ AMA MADDİ SIKINTIDAN GİDEMEYEN ÖĞRENCİLERE YARDIM EDEREK, AKRABAYLA SILAYİ RAHİMİ KESMEMEK SURETİYLE SAFLARINIZI SIK TUTUNUZ. Bilmem anlatabildim mi?

 

Adam aşırı zengin ama kardeşi borç içinde kıvranıyor. Bu insanın camide safları sık tutalım diye üst üste namaz kılmasının Bir anlamı yok.

 

ALLAH CÜMLEMİZİ YAPTIĞIMIZ İBADETLERİ MANASINI ANLAYANLARDAN YAPMAYI NASİP ETSİN..

.ALLAHA EMANETSİNİZ….

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bayram Dinler Arşivi