“Sen Mümin Değilsin” Demeyin

 

Bugünlerde Dünya gündemini en çok oyalayan konulardan biri de Ortadoğu’daki terör örgütlerinin, özellikle de IŞİD’in acımasızca döktükleri kanlardır. İlginç olanı da bu örgütlerin hepsinin aynı hedef üzerinde olmalarıdır; aynı kitaba, aynı Peygambere, aynı ahirete inanarak başkalarını kafir olarak görmeleri ve zulümle yola getirmeye çalışmaları. Ancak IŞİD ile daha çok ilgi odağı olan bu gruplar, yıllardır bu şekilde yaşamaktadırlar. Kendilerine hurafe bilgileri yol gösterici edinerek hareket eden bu gruplara, sözde din alimleri de verdikleri fetvalarla destek olmaktadırlar.

Peki yıllardır Müslüman kanının dökülmesine neden olan bu grupların destek aldıkları görüş nedir? İslam’ı kendi benimsediği kurallarla kabul etmeyenleri kafir olarak görme mantığı. Oysa böyle bir anlayışın Kuran’da yeri yoktur. Bir Müslümanın takvasını yani samimiyetini ancak Allah bilir. Bu yüzden bir Müslümanın başka bir Müslümanı kafirlikle suçlaması Kuran ahlakına aykırıdır. Kaldı ki, kişi gerçekten şirk içerisinde olsa dahi o kişiyi öldürerek cezalandırma haramdır. Müslüman doğruyu anlatmalı, kararı kişinin kendisine bırakmalıdır. O kişiye ceza vermek Allah’a aittir. Rabbimiz bir ayetinde “Oysa, onun temizlenip-arınmasından sana ne?” (Abese Suresi, 7) buyurarak, Peygamberimiz (sav)’i uyarmış, hükmün sadece Kendi’sine ait olduğunu bildirmiştir.

Peygamberimiz (sav) ve sahabe İslam’ı sadece Kuran’da olduğu şekliyle yaşamış, kendilerinden helaller ve haramlar türetmemişlerdir. Günümüzdeki Müslümanların birçoğunun Allah’a ve Peygambere (sav)’e iftira atarak geliştirdikleri dinlerin Kuran’da asla yeri bulunmamaktadır. Bu yüzdendir ki, bugün Müslümanlar içine düştükleri fitne yüzünden bu bela içerisindedir. Bu durum Allah’tan kullarına bir uyarıdır.

"Ey iman edenler, Allah yolunda adım attığınız zaman gerekli araştırmayı yapın ve size (İslam geleneğine göre) selam verene, dünya hayatının geçiciliğine istekli çıkarak: "Sen mü'min değilsin" demeyin. Asıl çok ganimet, Allah Katındadır, bundan önce siz de böyle idiniz; Allah size lütufta bulundu. Öyleyse iyice açıklık kazandırın. Şüphesiz Allah, yaptıklarınızdan haberi olandır." (Nisa Suresi, 94)

Hz. Muhammed (sav) bazı hadislerinde bir Müslümanın kardeşini kafirlikle suçlamasının yanlış olduğunu söylemiştir:

"Kim bir insanı kafir diye çağırırsa, yahut öyle olmadığı halde, “Ey Allah düşmanı” derse, söylediği söz kendisine döner." (Sahıh-ı Muslim)

"Bizim gibi namaz kılan, kıblemize yönelen ve kestiğimizi yiyen kimse, Allah’ın ve Resulünün teminatını elde etmiş kabul edilir. O halde (böylelerini öldürmek suretiyle) Allah’ın verdiği teminat ve ahdi bozmayın." (Sahih-i Buhari)

"Mü’mine lanet etmek onu öldürmek gibidir. Bir mü’mini küfr ile itham eden onu öldürmüş gibi olur" (Sahih-i Buhari)

Peygamberimiz (sav) döneminde de, hatta sahabenin arasında kalbinde hastalık olanlar, iman etmeyenler, münafıklar da bulunmuştur. Hz. Muhammed (sav) bunu bilmesine rağmen Allah’ın emri üzerine onları kovmamış, şevkle doğruyu anlatmaya devam etmiştir.

İmanlı olmak yada olmamak Rabbimizin yarattığı kaderdedir. Bu insanların da Allah’ın izniyle iman etme olasılığı vardır. Asarak, keserek insanları korkutmak bu insanlara ahiretten yana bir fayda sağlamayacağı gibi, bu dünyada da İslam’a düşman olmalarına neden olabilir.Doğru olan, herkese güzellikle davranarak İslam’ın yüksek ruhunu insanlara öğretmektir.

Bugün tüm dünyada Müslümanların ezim ezim ezilmesinin nedeni, aynı İslam’a inanan insanların sırf farklı mezheplerde olduğu için birbirini dışlamasıdır. Parçalanmış Müslüman alemi Deccal için kolay lokma olmaktadır. Bu yüzden başta din alimleri ayrılıkçı fetvalar vermek yerine, İslam’da sevgi, hoşgörü, merhamet gibi üstün ahlak özelliklerini anlatmalı, Müslümanları birlik olmaya teşvik etmelidirler.

Mü'minler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını bulup düzeltin ve Allah'tan korkup sakının; umulur ki esirgenirsiniz. (Hucurat Suresi, 10)

 

 

Bu yazı toplam 4060 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.