Mustafa Sanlav

Mustafa Sanlav

ŞEYH ŞİHABÜDDİN-İ SÜHREVENDİ’NİN VASİYETİNDEN SEÇMELER

ŞEYH ŞİHABÜDDİN-İ SÜHREVENDİ’NİN VASİYETİNDEN SEÇMELER

1.Ey Oğlum! Dünyalık Hususunda Kendinden Asağısına Bak. Ahiret Ve Din İşlerinde İse Senden Üstün Olanlarına Bak! Halini Buna Göre Ayarlarsan Saadete Erersin. Aksi Halde Kendini Helak Edersin.
2.Ey Oğlum! Vefa Olmayanda Akıl, Doğruluk Bulunmayanda Mürüvvet, İstek ve Arzu Olmayanda İlim Haya Olmayanda Kerem yoktur. İlimden Daha Faideli Bir Hazine, Edepden Daha Yuksek Bir Asalet Selim Akıldan Daha Temiz Bir Arkadaş ve Ölümden De Daha Acık Bir Hüccet Yoktur.
3.Ey Oğlum! Kendi Ayıbını Görmeyen Başkasının Ayıbını Büyük Görür. Asi Olup Karsı Gelen Kendini Helak Eder. Başkasına Kuyu Kazan Kazdığı Kuyuya Kendisi Düser.
4.Ey Oğlum! Geceleyin Namaz Kılmayı Ve Gündüz Oruç Tutmayı Çoğalt. İmam ve Müezzin Olmadığın Zamanda Cemaatle Namaz Kılmayı Elden Bırakma.
5.Ey Oğlum! Başkan Olmayı İsteme, Çünkü Baskan Olmayı Isteyen ve Seven Kımse Ebediyen felah Bulamaz. Hukum Verenlerın ve Sultanların Meclıslerınde Bulunma Insanlarla Munakasa Etme. Seni Medheden Kimsenın Sozune Aldanma Seni Kotuleyen Kimsenın Sozlerınden Dolayıda Uzulme.
6.Ey Oğlum! ALLAHü Tealanın Verdiği Herseyden Tat Aldım. Fakat Afıyetten Daha Tatlı Bir Şey Bulamadım.Acılarıda Denedm, İhtiyaçdan Daha Acı Bir Sey Bulamadm. Tas Tasıdım, Demir Tasıdım, Fakat Borctan Daha Agır Bır Seye Rastlamadm.
7.Ey Oğlum! Haramlardan Sakın! Komsunun Hakkını Gozet! Onun Ayıp Ve Kusurlarını Ort! Herkeze İyilk Edip, İhsanda Bulun! Sana Kotuluk Edenede Iyılk Yap!
8.Ey Oğlum! İyilik Eden İyilik Biçer Kotuluk Edende Kotuluk Bicer. İyi, Serefli Kisilerle Oturki, Onlar Gibi İtibar Kazanasn. Kotu Kımselerden ve Arkadastan Sakın! Kotulerle Beraber Olan Onlar Gıbı Olup Alcalır.
9.Ey Oğlum! İbadetlerını Ihlas Ile Yap! Hak tealanın Rızasının Bulunmadıgı Seylerın Pesınden Kosma! Kalbını Bunlarla Mesgul Etme! Gonlunde Allahu Tealanın Sevgısınden Baska Bır Sey Bulunmasın! Hep O'nun Rızasına Kavusmayı Iste Kalb Allahu Tealanın Muhabbetıyle Huzur Bulur.
10.Ey Oğlum! Kendini Tevazu, Hüsn_i Edep, Mal ve Bedenle Hak Tealanın Rızasına Hızmetle Susle! Kalb Allahu Tealanın Nazargahıdır. Her Zaman Uyanık Ol! Hak Tealanın Rızasından Baska Bır Seye Iltıfat Etme! Kendın Gıbı Baskasına Muhtac Olana Guvenıp, ALLAH Rızasına ve O'nun bildirdiği Yoldan Ayrılma!
11.Ey Oğlum! Kendi İstek Ve Arzularını Terk Edip, Allahu Tealanın Bıldırdıgı Yolda Ve O'nun Rızasını Kazanmak Icın Can-ı Gonulden Calısan Dın Buyuklerının Yolu Haktır, Dogrudur. Onların Giddigi bu Yolda Yalan Ve Hile Yoktur.
12.Ey Oğlum! Bu Anlattıklarım Sana Neslımden gelenlere Ve Bızı Seven Butun Mu'mınlere Vasiyetimdir. Allahu Teala, Bizi Ve sizi Muvaffak Eylesin
!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Mustafa Sanlav Arşivi