Hilmi YOL

Hilmi YOL

Sizin Partiniz Hangisi

Sizin Partiniz Hangisi

Kim söylemek ister partisini?.Yada kim cesaret edebilir BDP'liyim demeye.
Demokratik bir ülkede yeni bir uygulama daha başladı sanırım. Vatandaşlara hangi partilisin uygulaması.
*****
Ha bu uygulamayı yapan kesinlikle özel bir medya kuruluşu değil, Veya bir araştırma şirketi değil, Bir siyasi parti hiç değil.
Araştırmanın sahibi devlet diyelim.
Devlet vatandaşa hangi partilisin sorusunu sormaya başladı
*******.
Hani bizim ihbar hattımız varya. Geçtiğimiz hafta bir vatandaş gazetemizi aradı. Güvenlik güçlerinin kendisine “hangi partili olduğunu” sorduğunu söyledi. İlk başta oldukça tedirgin olduğunu söyleyen vatandaş, “ Bir anda ne desem ki? Sorusu aklıma geldi. Acaba siyasi bir suç mu işledim de partim soruluyor. Hem bu zamana kadar böyle bir şeyle karşılaşmadım. Bazen haberlerde fişleme filan çıkıyor, acaba öyle bir şey mi bu dedim. Bizim partimizi eskiden sadece sandıkta ki mühür ve zarf bilirdi …”
*****
Evet vatandaş A bu zamana kadar, hiçbir zaman böyle bir uygulama ile karşılaşmamıştı. Zira hangi partili olduğunu çok yakınları biliyorsa biliyordu, bilmiyorsa sandıkta ki mühür ve zarf biliyordu partisini. Şimdi vatandaş A nasıl  cesaret etsin. Hangi partiliyim desin.
Acaba neden sorulmuştu?...
Bir anket değil, araştırma değil. Bu düpedüz bir ifade…
********
Konuşmanın üzerine biraz araştırma yaptım. Eskil merkez ve köylerde dahil olmak üzere bir çok vatandaşa hangi partili olduğu sorulmuş. Uygulamayı yapan elbette ki güvenlik güçleri. Ama tabiki kimse durup dururken, “ Haydi Eskil'de bazı kişilerin partilerini soralım” demez…
****
Araştırmanın sebebine gelince, bazı vatandaşlar birden fazla partiye üye oldukları için miş. Yani bir vatandaş sadece bir siyasi partiye üye olabiliyor, İkinci partiye üye olması mümkün değil. Bu uygulama ile partisi iki olanların partileri tek olacak.  Ya vatandaş A hangi partili olduğunu söylemezse ne olacak?
*******
Kanuni açıdan vatandaşlara partilerini sormak ne kadar doğrudur orasını bilmem ama, demokratik açıdan düşünecek olursak, demokrasiden uzak bir uygulama. Bu çalışma vatandaşla güvenlik güçlerini karşı karşıya getirmeye yetiyor. Çünkü bazı kişiler kesinlikle partisini söylemek düşüncesinde olmayabilir.
*****
 Dedik ya Eskil gibi kırsal bir kesimde kim açıkca ben A partiliyim diyebilir ki!.
Acaba burada yanlış bir uygulama mı var, yoksa ortada ki eksikliği giderme çabası mı?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum
Hilmi YOL Arşivi