Hilmi YOL

Hilmi YOL

Sokak Köpekleri

Sokak Köpekleri

Biz yazsakta yazamsakta hiçbir şey değişmiyor.

Yazdığımız ilk günlerde belki geçici olarak çözüm buluyor, aradan kısa bir zaman geçmeden, “ Yine aynı tas, aynı hamam”. Eskil de nerdeyse karşılaştığım herkesin sorun ettiği sıkıntıdan bahsediyorum. Kendi ailemin dahi, “ şu köpekleri bir yazın” dediği sorun. Bir türlü çözüm bulunamayan sorun.

“SOKAK KÖPEKLERİ”

Her sokakta onlarca köpek. Kimileri çöplüklerin başında, kimileri sokak ortasında. Okula giden çocukların en büyük kabusu. Arkasında kendisini takip eden bir sokak köpeğinin, çocuk üzerinde ki bıraktığı travmayı hayal etmek bile çok zordur. Özellikle akşamları çarşıdan eve gitmek gerçekten çok tehlikeli.

Defalarca haberini yaptık. Ama hiçbir şey değişmiyor. Eskil bu sorunu hiçbir zaman aşamadı. Yalnız itiraf etmeliyim ki en büyük tesellimiz bu zamana kadar hiçbir üzücü olayın yaşanmaması. Ama bu yaşanmayacağı anlamına gelmiyor. Belediyenin bu hayvanlar için en kısa zamanda bir çözüm bulması gerekir. Öncelikle belediyenin bulacağı çözüm geçici değil, kalıcı olmalıdır. Geçici çözümden kastım, hayvanların imha edilmesi. Bu çözüm değildir. Çünkü bu hayvanlar imha edildiği zaman, aradan fazla zaman geçmeden yerine yenileri geliyor. Anlaşılan o ki, hayvanları katletmek çözüm değil. Bu konuda ciddi ve kararlı olmak gerekir. Sorunun nasıl çözüme ulaştırılacağı araştırılmalı. Bu sorunla mücadele için çalışma yapan belediyelerden, fikir alınmalı ve o yönde bir çalışma yapılmalı.

Ben internet üzerinden araştırma yaparken, Safranbolu Belediyesinin yaptığı çalışma dikkatimi çekti. Bu çalışma örnek alınabilir. Safranbolu Belediyesi tüm dünyada uygulanan ve uzun vadede çok büyük çözümler sağlayan kısırlaştırma , küpe takma ve aşılama tekniklerinin uygulanmasını yapıyor. Belediye sokak köpeklerinin kontrol altına alınması, sağlıklaştırılması ve zararsız hale getirilmesi için özel bir firma ile anlaşmış ve kısa zamanda çok başarılı sonuçlar elde edilmiş.

http://hayvanbarinagi.safranbolu.bel.tr/

Oradaki yapılan çalışmaları tek tek yazmama hiç gerek yok. Fakat eminim ki bu çalışma uzun vadede çok şey kazandıracak. Hatta çözümün tek yolu olduğu gibi, Eskil Belediyesinin de dışarıda adını duyuracak bir çalışma olacağından hiçbir şüphem yok. Elimize kalemi alıp birilerini eleştirmek çok kolay. Önemli olan çözüm yollarını da sunmak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum
Hilmi YOL Arşivi