Teröre saf bir bakış

Son otuz yılın gazete arşivlerini tarasa, aynı manşetlerin yüzlerce kez atıldığını görecek. Terörü bitirmenin kararlı adımlarının atıldığına dair, kaç tane haber vardır gazete manşetlerinde? ‘Bıçak kemiğe dayandı!’ cümlesini defalara okuyacaktır. Geçmiş otuz yılın gazete manşetlerini tarayan kişi, kim bilir neler düşünecek? ‘Bu insanlar ya hiç ders almıyor, yada çok büyük ihanetlerin ortasında kalmışlar’ diye düşünecektir.

Çünkü otuz yıldır aynı oyun tekrarlanıyor.

Çünkü otuz yıldır aynı hatalar yapılıyor.

Çünkü otuz yıldır aynı manşetler atılıyor.

Çünkü otuz yıldır aynı çözümler konuşuluyor.

Profesyonel ekip

Bütün çocukluğu dağlarda geçmiş, gençlik yıllarında kandırılıp dağa çıkartılmış insanlarla, bütün çocukluğu şehirlerde geçmiş insanları savaştırmaya devam ettiğimiz müddetçe, bu savaşı kazanamayacağımı otuz yıldır herkes söylüyor. Herkes söylüyor ama, yine aynı hata yapılmaya devam ediyor.

Bütün çocukluğu çobanlık yapmakla geçmiş, çobanlık ve çiftçilik dışında bir mesleği olmayan gençlere, devletin askeriyle savaşacak eğitimi kim veriyor? Teröristle baş edecek askerimiz yok mu?

Güvenlik

Bir tane mermi kovanından yola çıkarak, o mermiyi ateşleyen silahı, o silahı satan yeri ve o silahın üretildiği fabrikayı tespit edebildiğimiz halde, askerlerimizi şehit eden mermilerin izini neden kovalamıyoruz?

İstanbul gibi Türkiye’nin en kalabalık şehirlerinde, Mobese kameraları ile küçük hırsızlıkları yakalayan güvenlik sistemi, terörün yoğun olduğu yerlerde, bomba ve silahları neden yakalayamıyor? En çok korunması gereken sınırlar, bugüne kadar neden ihmal edildi?

Ekmek yok silah var

Evini geçindirmek için ekmek parası bulmakta zorlanan insanların eline, binlerce dolar değerinde ki silahlar nasıl ulaşıyor? Hadi bir yolunu bulup o silahı elde ettiler, otuz yıldır dağlara mermi ve mühimmat takviyesini kim ve nasıl yapıyor?

Şehir hayatında ekmek bulmakta zorlanan insanlar, dağ başında yiyecek ve içeceklerini nerden satın alıyor?

Sınır Güvenliği

Güneydoğu sınırlarından teröristler bu kadar rahat giriş yapabiliyor da, batı sınırından neden kaçak girişler yapılamıyor? ‘Gümrük kontrolleri’ denilen mekanizma sadece batı sınırları ve araç yolları için mi geçerli?

Batı sınırından küçük bir tabancayı bile geçiremeyenler, güneydoğu sınırlarından havan topları ve mermileri nasıl bu kadar rahat geçirebiliyor?

Yabancı ülkeler

Teröristlere uluslar arası merkezlerin desteği varsa, uluslar arası siyasi çözümlere neden ağırlık verilmiyor? Batı bir blok halinde bizim aleyhimizde çalışıyorsa, biz neden doğu ülkeleriyle bir blok oluşturmaya gayret etmiyoruz?

Yabancı istihbarat ekiplerinden yardım isteyene, ‘Cennetin yolu şeytana sorulmaz!’ cevabını verebilmek için otuz yıl beklemenin ne anlamı var?

‘Çok safsın!’ diyecek olan varsa, yazının başlığını tekrar okumalarını tavsiye ederim.

Bu yazı toplam 1657 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.