Şükrü Başarıkan

Şükrü Başarıkan

VİCDAN

(Vicdan) Hakka çağrı merkezi. * “De ki: hak geldi batıl zail oldu gitti. Zaten batıl yıkılmaya mahkûmdur. 17/81. Kötü bir işin en gizli şahidi vicdanımızdır. (Hz. Ömer (r.a.) * Vicdan içgüdüsel bir sestir. Bir “enerji”dir. (Ahmet Maranki)

“…Satırlara değil sâdırlara yazılmış bir kitap olan fıtrat (vicdan) da aynı cevabı verir. “Öyleyse sen yüzünü Allah’ı birleyen olarak dine, Allah’ın o fıtratına çevir ki;  insanları bunun üzerine yaratmıştır. Allah’ın yaratılışı için hiç bir değiştirme yoktur. İşte dimdik ayakta duran din ancak insanların çoğu bilmezler.” (30/30)

İRADE: Vicdanı veya heva’yı tercih özelliğine irâde denir. * Bir şeyi yapmak veya yapmamak konusun da karar verebilme ve bu kararı yürütebilme kudreti. İsteme, dileme. İrâdeyi cüziye: Allah tarafından insanlara verilen irâde insanın elinde olan irâde. * Vicdan ve hevanın istekleri doğrultusunda, irade gerçekleşir.

 * Cüz-i irade: Tevhid ve şirki seçme kabiliyeti, bir şeyi yapmak ve yapmamak konusunda karar verebilme ve bu kararı yürütebilme kudreti. İsteme dileme.

* Cüz-i iradeni külli iradeye teslim edersen kurtulursun. Heva’na teslim edersen sürüm sürüm sürünürsün. * Taraf olmayan bertaraf olur. Tarafsızlık bir taraftır.

* Ayet: “Biz ona yolu gösterdik; ya şükredici olur ya da nankör.” (76/3) * İnsanın sahip olduğu bu ikili özellik (vicdan ve heva) irade olarak kendine yön çizme melekesine sahip olmasını birlikte getirmektedir. * İnsanın imtihanı, tamamen kendi iradesine bırakılmıştır. İnsanoğlu hayır ve şerri seçme iradesine sahip, hangisini isterse onu tercih edebilir.

Bu yazı toplam 2180 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum