Yerel hizmetler yeterli mi?

Toplantının amacı yerel yönetimlerin çalışmalarını değerlendirmek ve fikir alışverişinde bulunmak. Toplantıya Burdur Milletvekili Hami Aydın Başkanlık yaptı. Toplantıya hemen hemen bütün Belediye Başkanları ile İl Genel Meclis üyeleri katıldı. Belediye meclis üyeleri birkaç kişi dışında pek ilgi göstermedi. Toplantıda çeşitli konuşmalar yapılarak açıklamalar yapıldı.

Toplantıda kısa bir süre durup konuşmalardan sonra ayrıldım. Konuşmalarda Ak Parti döneminde yerel yönetimlerde hizmetin üst noktaya çıktığı anlatıldı. Ben olayın ilimiz açısından İlçe ve kasaba Belediyelerinin ne kadar hizmetten pay alarak hizmet edebildiklerini ele almak istiyorum. Çünkü hizmeti nüfusu yeterli olanlar yaparken az nüfuslu yerler iki metrelik hizmet yapamadılar.

İlimiz sınırları içinde iktidar ve muhalefet partilerinin Belediye Başkanlarının tamamını tanıdığım gibi kim ne kadar hizmet edebiliyorlar bunları da tek tek biliyorum. Burada yöre ve kişi isimleri belirtmeden Belediyelerimizin hizmet verebilme durumlarını sizlere aktarmak istiyorum. Maksadım burada hiçbir şahsı ne hedef almak ve nede eleştirmektir, amacım gerçekleri paylaşmaktır.

Biliyorsunuz Hükümetimizin yerel yönetimler seçimi öncesi nüfusu 2000’den az olan yerlerin Belediyeliklerinin düşmesi için kanun çıkarılmıştı, fakat dava konusu olan yerler tekrar seçime girmek durumda kalarak Belediye Başkanlığı seçimi yaptılar, ama mesele seçim değil hizmet olmalıydı.

Belediyelere iller bankası ödenek gönderirken nüfusa göre para gönderdiğinden, birçok Belediye personel maaşlarını ödeyemiyor. Yâda gelen para sadece personel maaş ve Belediye giderlerine harcanarak kasabaya hizmet için bir kuruş kalmıyor. Daha sonra taş üstüne taş koyamayınca Belediye Başkanları kasabalılar tarafından eleştiriliyorlar, adamlar parasızlıktan sokağa çıkamıyorlar.

Belediye Başkanları da hemen Ankara’nın yolunu tutup Milletvekillerinin kapısını aşındırıyor. Acaba farklı şekillerde Belediye ye bir hizmet ödeneği alabilirmiyim diye. Proje ile gidenler projelerinin karşılığını alıyorlar, projesi olmayanlar Ankara’ya gidip gidip geliyorlar. Hükümetin Belediyelere ödemeleri yasa ile sınırlı olduğu için bunun dışına çıkarak ödenek vermiyorlar.

Milletvekilliği seçimleri öncesi Dr. İbrahim Beyle aday adaylığı sürecinde bende kendisi ile dolaştım. Bir gün İncesu kasabasına vardığımda Sayın Başkan İsmet Salman bir itirafta bulundu; “ Ankara’dan gelen ödenekleri personel ile birlikte maaş olarak alıyoruz kasaba da havasını alıyor. Hizmet yapamıyoruz, Köyler Köydes projesi kapsamında güzel hizmetler alıyor, keşke köy olsaydık” diye bir itirafta bulunmuştu. Ben bu sözlere aynen katılıyorum. Hemen hemen bütün köylerin altyapısı ve sokakları parke taşla döşeli iken çoğu kasabalar çamurdan girilmiyor.

Bakın nüfusu düşük yeterli ödenek almayan kasabalar köy olsa, her ay gelen 15-20 bin lira oraya hizmet olarak harcansa senede 250 milyon liraya yakın hizmet verilir ve o köylerde ihya olur. Adının kasaba olmasından başka bir cazibesi var mı? Bunun yanında akıllı ve hizmet ödeneklerini taştan çıkaran Başkanlarda az değil. Taş dedim doğru söylüyorum Bekarlar Belediyesi Çatak projesi ile hem kasabalılarına hem de Belediyesine gelir getiren bir Başkan. Kasabası da pırıl pırıl bir kasaba olmuş.

Bu verdiğim örnek nüfusu düşük Belediyeler, bunun yanında nüfusu iyi olup da yeterli ödenek alan Belediyeler ise toplantıda konuşulduğu gibi güzel hizmetler yapmaktadırlar. İlçelerin tamamı bugüne kadar görülmemiş bir hizmeti yaparken, il Belediyesini zaten biliyoruz. Hükümetin bunca sunduğu hizmete rağmen nüfuslarının az olması nedeni ile hizmet veremeyen Belediyeler tabeladan öteye gidemiyorlar. Beceriksizliklerinden değil gelir kaynaklarını olmadığından kaynaklanıyor.

O zaman bana göre dava açıp mahkemeye verme yerine köye dönüşmek daha iyi değil mi? Bakın bir gün Doğantala Kasabasındayım Belediyenin düşmesi söz konusu, ama kasabalılar bunu bir türlü kabul edemiyorlar. İş makinelerimiz ne olacak gibi endişenin yanında, kasabalıktan köye dönüşmeyi onur meselesi yapıyorlardı. Daha geçen yıl ne oldu, Mustafa Başkan iki kilometre yolu yapabilmek için çalmadığı kapı kalmadı. Sonunda yolun tek tarafını yarım yamalak yine Özel idareye yaptırdı. Belediye bir yol dahi yaptıramaz duruma geldi. Olay bu kadar basit.

Küçük belediyelerin kalkması ile daha çok hizmet verileceği kanaatineyim. Burada yeterli ödenekleri olmayan Belediyelere de yetkili kurumlarımız bu süre içinde hizmet konusunda destek olmalılar. Belediyelere siz yapını bırakmalılar, orada da insanlarımız yaşıyor, istenirse destek yapılır.

Bu yazı toplam 1984 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.