Ramazan Mutlu

Ramazan Mutlu

Aksaray ve Sağlık Turizmi

Aksaray ve Sağlık Turizmi

Bundan 50-55 yıl öncesine dönüldüğünde Aksaray yazın çok fazla turist alan  bir ilçe idi. O yıllarda turistler genelde önce Sultanhanı'na sonra  Aksaray’ gelir, Aksaray  içinde ve çevresindeki turistik  yerleri (Alayhan ve Ağzıkarahan)  ve Ihlara vadisini, buradaki kiliseleri,  ıhlara kasabasını, eski adı ile Gelveri’yi (Şimdi Güzelyurt ilçesi), Belisırma Kasabası, Selime  kasabası, manastır vadisi, Hasan Dağı, Narlı Göl( krater gölü) çevredeki diğer hanları, hamamları, Ulu Camii'yi, Eğri Minare'yi, Zinciriye Medresesi, Aziz Mercurius yer altı şehrini ve  ismini hatırlayamadığım bir çok turistik  yöreyi ve  Kılıçaslan tepesini gördükten sonra Nevşehir, Ürgüp, Göreme, Üçhisar,   Ortahisar Zelve, Derin Kuyu, Kaymaklı gibi turistik bölgelere giderlerdi. Aksaray, turizmden iyi pay alırdı. Son yıllarda turistler genelde hava yolu ile Nevşehir’e gelerek, Nevşehir’in çevresindeki yukarıda saydığımız turistik yerleri ve Ihlara Vadisini gezerek Aksaray’ı ve Aksaray’ın turistik yörelerini görmeden gitmektedirler.  

Ülkemizin; İstanbul, İzmir, Bursa gibi illeri Turizmle birlikte, sağlık turizminden de büyük gelirler almaya başlamıştır. Ülkemizde tedavi masrafları diğer ülkelere göre daha ucuz olması yanında, kaliteli de olması nedeniyle, diş tedavilerinde,  dolgu, implant, sabit ve seyyar protez vb tedavilerde, başta günübirlik tedaviler ve özellikle estetik ameliyatlar olmak üzere, diğer tüm branşlarda tedavi ve ameliyat için yurt dışından çok fazla insan ülkemize gelmeye başlamıştır. Sağlık turizmi oluşmuştur. Bu alanda hizmet eden özel hastanelerin sayısı gün geçtikçe artmaktadır. İstanbul, Bursa, İzmir ve ülkemizin birçok büyük ilinde hizmet vermektedir. Bu durum ülkemiz için oldukça sevindirici bir gelişmedir.

Antalya’ya dünyanın her tarafından turist gelmekle birlikte, bunların içindeki   rus turistler, genelde düşük gelir gurubunu oluşturmaktadır. Genelde bunlar soğuk memleket insanı olup   deniz, kum ve doğal güzellikler için ülkemize gelmektedir. Kişi başı fazla bir döviz bırakmamaktadır. Oysa, Nevşehir’e gelen turistler daha üst gelir diliminde olan daha çok Avrupa, Japonya, Çin ve dünyanın her tarafındaki ülkelerden gelmektedirler.

Kapadokya bölgesine gelen turist hem daha varlıklı hem de genelde belli bir yaşın üzerinde  emekli çağındaki ve sağlık sorunları başlayan insanlardır. Bunların hem turistik kültür gezisi yapmalarını, hem de Aksaray’a gelerek burada ihtiyaç duydukları kaliteli tedavi hizmetlerini almalarını sağlamak hem hastanenin gelişmesine, bölgenin turizmden pay almasına, ilimizin de turistlerin uğrak yeri olmasını sağlayacaktır.  Düşündüğümüz bu husus,   hem ciddi bir proje işi, hem de, ekip işidir. Tabi ki bu projeye soyununca, konunun turizm acentelerinde yurt dışı irtibat bürolarında ve ilgili yerlerde ve ülkelerde yoğun bir reklam tanıtım kampanyası yapılması gerekir.

Aksaray Tıp Fakültesinin ve diş hastanesinin  ve ilimizdeki özel sağlık tesislerinin kendisinden beklenilecek sağlık hizmetini sağlayabilmesi için burada nitelikli hocaların çalışması ve hizmet kalitesinin yükseltilmesi gerekmektedir.  Bu bağlamda ,  gerekli alt yapı oluşturularak ileriki yıllarda diş hastanesinin de fakülte hastanesine dönüştürülmesi gerekmektedir. Turizme hitap edecek hastanede çalışan hoca ve doktorlarında yabancı dil seviyesinin haliyle iyi durumda olması gerekmektedir.  Hastanedeki nitelikli personel kalitesinin yükselmesi bölge insanının da daha kaliteli sağlık hizmeti alınmasını sağlayacaktır.

Hiçbir başarı kendiliğinden durup dururken olmaz. Emeksiz yemek de olmaz. Konu iyi etüt edilip, hesabı kitabı iyi yapıp, yani iyi bir fizibilite yapıp güvenerek çalışmak gerekmektedir. Bu tür projeler kısa soluklu olamaz. Kapadokya bölgesi ülkemizin en önemli turizm merkezlerinden biridir. Aksaray bu merkezde önemli bir yeri olmasına rağmen, turizm gelirlerinden hakkına düşen payı alamamaktadır.  Aksaray’ın Avrupa ülkelerinde çalışan çok fazla vatandaşı(gurbetçisi) olması nedeniyle, Aksaray’ın  sağlık turizmi ile ilgili tanıtımda gurbetçi vatandaşlarımızdan da faydalanılabilir. Gelen turistler burada memnun edilerek gönderilirse, yeni gelecek turistler için önemli kaynak oluşturur.

Gezmeye çıkan insan, her şeyden önce gittiği yerdeki insanlardan sıcak davranmalarını, dürüst olmalarını, yardımsever olmalarını, kendilerine insan gibi konukseverlik yapılmasını ister. Turiste tatili süresince sorun çıkarmadan yeni şeyler görmesi, bulunduğu yerde mutlu olması sağlanarak huzurla ve memnuniyetle ülkesine dönmesi sağlandığında, memnun olan turist kafilesi ve  turisti getiren acente, yeni turist adaylarına ülkemize gitmeleri tavsiye edilecekti r. Kaliteli mal kendi reklamını kendisi yapar  Alman ata sözü gibi İyi hizmet kendi reklamını yapacaktır. Turizm bir ülkenin kalkınmasında dumanı tütmeyen sanayisidir. Turizm doğayı da kirletmemektedir.  İnsanlar, ülkeler arası dostluk ilişkileri ile kültürel gelişmeye de vesile olur.

Tasavvur etmeye çalıştığımız bu proje Aksaray’ın tek başına yapabileceği bir proje değildir. Böyle bir projenin başarılı olması ve hayatiyet kazanması için Projeye başta Kültür  ve Turizm  Bakanlığı, Sağlık, Ekonomi Bakanlığı  Bakanlığı gibi kuruluşlarla devletin katkı vermesi gerekmektedir.

Temennimiz biz hayatta iken böyle bir projenin gerçekleştirilmedir.                                                                                                                                                                                                                                                                            

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ramazan Mutlu Arşivi