Ramazan Mutlu

Ramazan Mutlu

Aksaray'ın trafik sorunu ve çözüm önerisi

Aksaray'ın trafik sorunu ve çözüm önerisi

 Kıymetli doslar, Aksaray’ın imar, trafik, su sorunu  ve  bunların çözüm  yolları ilgili olarak  daha önce  farklı tarihlerde düşüncelerimi makale haline getirerek  yeni Aksaray Gazetesi ve aksaraymedya.com sitesinde yayınlatmıştım. Aradan geçen zaman içinde  kısmi de olma  bazı sorunların çözümlendiğini görüyoruz. 

Evvelce, içme suyu, kullanma suyu ve sulama suyu problemi varken; bugün  Aksaray’ın kullanma suyu problemi çözülmüştür. Artık yazın musluklardan gömük kokulu su yerine temiz su akmaktadır. Arsenikli olan Helvedere suyu ile ilgili arıtma tesisi çalışmalarının sürdüğü ifade edilmektedir. Arıtma pahalı bir işlem olduğu için bunun belediye imkanı yerine DSİ tarafından yapılması daha doğru olacaktır.

AKP iktidarının ilk 3 döneminde belediyelerin elinde bol kaynak olmasına rağmen ilimize gözle görülür ciddi bir yatırım ve hizmet yapılmamıştır.  Bu dönemde mutat yapılması gereken  hizmetler devam ettirilmiştir.  4. Dönemde artık belediyelerin elinde  ekstra kaynak yoktur. İller bankasından gelen normal istihkakla idare etmek durumundadır. Kaynaklar daralmasına rağmen, Evren Başkan döneminde mutat hizmetler yanında olumlu bir çok hizmet yapılmaktadır.  Tuzgölü ÇET alanında yapılaşma yaptırılmayan atıl kalan önemli bir alan ÇET alanından çıkarılarak  yapılaşmaya müsait alan haline getirilmiştir. Kılıçaslan Türbesi  Onarılmıştır,  Selçuklu Parkı açılmıştır. Bedir Muhtar’a külliye yapılmıştır.  Önceki  başkan  zamanında projelendirilen, üzerinde çalışma yapılan faydalı yatırımlara devam  edilerek tamamlanması sağlanmıştır. Bir çok Sosyal Tesis  yapılmıştır. Reglatörle Kalınlar arasındaki kalan sahaya park yapılmaktadır.  Yeni açılan mahallelere  altyapı ve güzel yollar yapılmıştır. Sıfır atık projesi ile çöpe giden ürünler ekonomiye kazandırılmaktadır. Giysi kumbarası ile ihtiyaç sahiplerine yardımcı olunmaktadır. Şimdi de 40 metrelik yolun  aydınlatılması ile ilgili çalışmaların devam ettiğini görüyoruz. Aksaray merkezdeki asbesli su borularının önemli bir bölümü değiştirilmiştir. Evren Başkan gözlemleyebildiğimiz kadarı ile  çevre ve Aksaray halkı ile uyumlu  ve olumlu bir ilişki içinde işlerini yürütmektedir. Bu dönemdeki  imkansızlıklar içinde önceki belediye başkanlarından daha  iyi hizmet üretmektedir.

Aksaray 1933 yılında kazaya dönüşünce uzun yıllar merkez nüfusu 20-25 bin civarında idi. Küçük bir kaza konumunda idi.  Şehir merkezi,   meydan ve yollarda bu nüfusa göre oluşturulmuştu. Bu gün merkez daralmış durumdadır. Yollar çift yönlü trafiğe kapatılmasına rağmen, trafik sorunu hat safhadadır. Sonraki yıllarda hatalı imar uygulamaları nedeniyle de şehir merkezinde araç park edecek yer bulmak çok zorlaşmıştır.  Belediyece tır  ve kamyon parkı yapıldığı halde, 2918 sayılı yasanın 62 maddesine aykırı olmasına rağmen;  mahalle aralarına; tır, kamyon, otobüs, iş makinası, traktör gibi araçlar park edilmesi  trafiği büsbütün sıkıştırmaktadır.  Şikayet edildiğinde, gelen polisin park yasak tabelası aradığı, bu nedenle işlem yapılmadığı ifade edilmektedir. Kanunun amir hükmüne aykırı işlem yapılırken; polis memurunun işlem  yapmak için  tabela araması realiteden çok uzak yaklaşımdır. Polisin yapacağı şey, 2918 sayılı kanunun 62 maddesine aykırı olarak mahalle arasına park edilen kamyon, otobüs ve tır ve iş makinaları için  kanuna aykırı işlemden dolayı ceza kesmek olmalıdır.

Şehir merkezinin yaklaşık olarak bir kilometrelik yarıçaplı dairesel alan  çok sıkışmış durumdadır. Merkezdeki binalarda araba park sorunu nedeniyle aileler oturamamaktadır. Şehir merkezindeki binaların önemli bir bölümü 50-60 senelik eski binalardır. Bu bölgedeki  yolların   dar olması da sıkıntıyı artırmaktadır. Aksaray’ın hem trafiğinin rahatlaması hem de eski olması nedeniyle riskli hale gelen binaların  yıkılarak yenilenmesi gerekmektedir. Şehir merkezindeki 1 kilometrelik yarı çaptaki tüm yolların sağlı sollu genişletilmesinden başka çare yoktur. Bunun için Hamidiye Mahallesinde olduğu gibi 1 kilometrelik  yarı çap alanındaki bölgeye kentsel dönüşüm uygulanarak, 30 yıldan eski binaların yenilenmesi, binalar yenilenirken yol kenarlarından asgari 2 metrelik alanın yola terk edilmesi  şartı getirilmesi, küçülen bina alanlarına karşılık bina katlarının birer kat artırılarak insanların mağduriyetlerinin giderilmesi, Bina zemin yüksekliğinin de alttaki garaja araba girecek seviyeden aşağı tutulmaması gerekir. 1990 yıllarda Hatay bölgesinde yaptığım görev sırasında  eski Hatay’ın  şu andaki Aksaray merkezinden çok kötü olduğunu, şehrin merkez dışına taşındığına şahit oldum.  İlçesi  İskenderun modern bir şehir görüntüsünde iken vilayeti Hatay  ilçesi yanında çok sönük kalmakta idi. Aksaray merkezinde düzenleme yapılmazsa burası da eski Hatay merkezine dönecektir. Bu bölge değersizleşeceğinden buradaki binalar ve mülkler de bu olumsuz durumdan etkilenecektir. Şehrin merkezini kurtarmak Aksaray’a güzel bir çehre kazandırmak için bu  bölgede özel bir imar çalışması yapılarak,  yollar iki kat üç büyütülerek  yollara uygun  uyumlu imar yapılaşması getirilebilir. Katlar bir kat  yerine  8 kata kadar artırılabilir. Bu bölgeye TOKi ye proje ve inşaat yaptırılarak  alt ve üst yapısı ile modern bir şehir merkezi oluşturulabilir

Büyük şehirlerde bina altlarına 3-4 kat zemine inilerek kapalı otopark yapılarak araba park alanları için çözüm üretilmektedir. İlimizde de arsa alanının  tamamının kapalı otopark alanı olarak kullanılmasına yönelik olumlu uygulamaya şahit oldum. Küçükbölcek  Mahallesinde  Çavdar Baba Sokak'ta  Rahmetli  Süleyman Ekinci abinin evinin olduğu alana yapılacak inşaatta toplam arsa alanı kadar zemine otopark yapılacağını öğrendim. Bu uygulamanın imar yönetmeliği değişikliği sonunda devreye girdiği ifade edilmiştir.  Böyle uygulamalar  araba park alanı sorununu ortadan kaldıracağı için trafik sorununu da  çözümlenmesine yardımcı olacaktır. İnsan nüfusunu artması, şehir ve çevreden yapılan göçler nedeniyle şehirlerde normal tedbirlerin ötesine ekstra tedbirler almak zorunluluğu oluşmaktadır. Bu tedbirler zamanında alınmadığı taktirde geri dönüşü zor olan sorunlar oluşmaktadır. Belediyeler 18 madde uygulamasında  katlı otopark alanları oluşturmak açısından da DOP bedeli payı alması gerekir. Bunu içinde gerekirse kanun değişikliğine gidilerek arsaların % 50 ‘ne  kadar olan bölüm imar uygulaması yapılan zayiat oranını geçmemek  üzere Dop bedeli alınabilir hükmü ihdas edilebilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ramazan Mutlu Arşivi