Abdullah Güdendede

Abdullah Güdendede

Boyun Düzleşmesine Fizyoterapist Çare Olmalı mı?

Boyun Düzleşmesine Fizyoterapist Çare Olmalı mı?

Boyun kaslarının gövde ile kafa arasında önemli fonksiyonları vardır. Başlama ve bitiş yerleri kafa ve gövde olduğu için boyun arada kalır. Bu kas yapısının uzunluk gerilim ilişkisi hareket kabiliyetinin ortaya çıkmasını sağlar. Buradaki kaslar arasında da güzel bir uyum vardır. Bu uyum sayesinde farklı düzlemlerde hareket oluşur. Kasların bu birlikte mükemmel çalışması sayesinde hayatımıza devam ederiz. Bu uyumu bozabilecek bir durum ortaya çıktığında ise etkilenen kas bir tarafta bir olsa bile diğer bölgenin de çalışma düzenini etkiler.

 

                Boyun bölgesi kaslarının çalışma düzeni bir şekilde bozulduğunda ortaya çıkan sonuç bizi rahatsız eder. Burada kas uyumlarının bozulması ile ortaya çıkan boyun düzleşmesi üzerinde duracağız. Bir hastalık olarak görülmese de sorunun devam etmesi durumunda boyun fıtığına bile zemin oluşturacak olan bir postür problemidir. Postür boyun bölgesinde içe kavisli bir yapı çizer. Burada baş kısmı kavsin üst bölgesini gövde ise alt bölgesini oluşturur. Kasların uzunlukları bu bölgeler arasındaki kavsin korunmasında en az diğer yapılar kadar önemlidir. Kasların kullanım oranları yerleşim bölgelerine göre değişiklik gösterebilir. Bunun yanında yer çekim kuvveti, yapılan tekrarlı uğraşlar, travmatik durumlar dengenin bozulmasına yol açar. Egzersiz alışkanlığının edinilmemiş olması kasların kuvvet problemine sebep olur. Bunun yanında kısalıkların oluşması da bu süreçte gerçekleşebilir.              

 

                Boyun düzleşmesi bölge yapılarının doğal kavsi koruyamaması ile ortaya çıkar. Bu şekilde olması gereken postür yani ideal postür kaybolur. Bölge yapılar arasındaki uyum bozulmaya başlar. İlk evrelerde basit ağrılarla kendini belli eder. Problem büyüdükçe de ağrı şiddeti ve süresi artar. Boyun düzleşmesi ilaçla düzelebilecek bir problem değildir. Olay fiziksel bir değişimdir. Bu değişimi normal haline gelecek şekilde geri döndürmek asıl amaçtır. Burada en çok yapılan hata fiziksel değişimleri göz ardı etmektir. Kas ve eklem üzerinde normal hale dönüş için gerekli müdahaleler yapılmadır. Bu şekilde bir müdahale yapılmadan yapılan tedaviler de bir ayak eksik olur. Boyun problemlerinde germe egzersizleri, kuvvetlendirme egzersizleri yapılırken dikkatli olunmalıdır. Bazı egzersiz çeşitleri baş ağrısına sebep olabilir. Size özel doğru yöntemlerin belirlenmesi gerekir.

                Boyun sağlığı kafamızla doğrudan ilgili olduğu için buradaki duyu organlarımızı da bir şekilde etkiler. Bu bir bölgenin basit bir rahatsızlığından çok önemli bir konumda ki özel bir yapının düzeltilmesi gereken ilerleyici bir sorunudur. Sağlık kaybedilmeden önce değeri bilinmesi gereken en önemli varlığımızdır. Ağrılarla yüzleşmeden sağlığımızı korumak en doğru yaklaşım şeklidir.

Sağlıklı, mutlu ve ağrısız günler dileğimle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdullah Güdendede Arşivi