Erdoğan Kaya

Erdoğan Kaya

Eğitimde başarı çıtamız yine düşük

Eğitimde başarı çıtamız yine düşük

Ortaokuldan iki liseden bir öğrenci tam puan çekmiş medyada boy boy resimler. Hani geride kalan binlerce öğrencinin durumu nerede, kaç öğrenci ful çekti? İçanadolu da 11 yıl önce birinci, Türkiye genelinde üçüncü iken bugün neden iller arasında 50 sıranın altına düşemiyoruz?

Ben bunun nedenini bir öğrenci velisi olarak çözdüm, ama hala eğitim camiamız çözemedi. Bunu birazdan anlatacağım. Bunun sorumlusu olarak hemen çiçeği burnundaki il müdürümüze yıkmak olmaz. Bundan 11 yıl önce sürekli ilk sıralarda yer alırken bugün neden sonlara doğru gittik bunu neden masaya yatırmıyoruz. Öğrenci öğretmen saygı ve sevgisi bitmiş işin içine para girmiş. Ben yakinen biliyorum bu bütün öğretmenlerimizi içine geçerli değil, ama bir çok öğretmen okuldan bir an evvel ayrılıp paralı ders vermenin peşinde.

Ben yaşadığım bir olayı size aktarayım, oğlum sayısal dersleri sevmezken senelerce boşuna gittiği dershaneye Ferhat hoca isminde bir matematik hocası geldi. Bir yılda benim oğluma sayısal dersleri sevdirdi ve oğlum hocasının karşısına çalışmadan çalışmadan çıkarım da ayıp olur diye bir çalışmayı artırdı. Hoca evde bile takip etti ve sonunda Anadolu Öğretmen Lisesini kazandı. Konya Beyşehir’e kaydolup okula başladı. Sonra bir buçuk yılın ardından aile özlemi nedeni ile Aksaray’a getirdim.

Hazım kulak Anadolu lisesine kaydını yaptırdım, Fizik ve matematik derslerinden başarısız ve dersleri sevmemeye başladı. Özellikle Fizik dersinden nefret etmişti, yazılıda başarısız olmuş ve aynı yazılıdan sınıfın çoğunluğu başarısız olmuş olmalı ki, yazılı yönetmelik gereği tekrar edilmiş. Ben öğrencisini sık sık takip eden ve öğretmenleri ile görüşüp bilgi alan bir veliyim.

Bu derste bir sorun var diye önce oğluma sordum, dersin hoca tarafından iyi anlatılmadığını ve öğretmen öğrenci diyalogunun zayıf olduğunu anladım. Gidip hocası ile görüştüm, oğlumdan şikâyetler etti ve beni pek dinlemeden gitti.İkinci yazılıda da başarısızlık olunca tekrar hocasına gidip bilgi almak istedim bana; “ ben 30 yıllık öğretmenim bana öğretmenlik öğretme” deyip tersledi ve yüzüme de bakmadan gitti.

Ben konuyu okul idaresine ilettim, vekil bir müdür hanım vardı. Bir şey yapamayacağını kendisinin vekil olduğunu söyledi. Bende bu sefer konuyu İl Milli Eğitim müdürüne ilettim, konuyu yazılı olarak vermemi söyledi, ben burada oğlumun sınıfının değiştirilmesini yada hocanın değiştirilmesini istedim, konu müfettiş soruşturmasıyla sonuçlanmış, sonra okulda hocanın onuru ile oynayıp küçük düşürdüğüm için beni şikayet edeceğini söylemiş.

Bunu niçin anlattığıma gelince, öğrenci ailesi çocuklarla ilgilenecek öğretmende anlattığı dersi sevdirecek. Eğer öğretmen dersini ve kendisini sevdirmezse o dersten verim alması ve öğrencinin başarılı olması çok zor. Sayısal dersleri sevdiren hocaya bakın, dersten öğrenciyi soğutan hocaya bakın. Bu her öğretmen için geçerli değil, ama öğretmen mesleğini severek yapmalı ve çocuklar üzerin hâkimiyet kurarak üstünlük sağlayıp hem dersini hem de kendisini sevdirirse başarıgelecektir.

Birinci devre sonunda notlar idareye veriliyor, benim hoca ile diyalogum sözlü yapmadan verdiği kanaat notuna da yansıtılıyor ve hocamı aradım kendisine; “ aramızda geçenlerin not olarak çocuğa yansıtılmasının doğru olmadığını söyleyip kendisini kınadığımı “ söyledim. Sonra öğrendim ki ben kendisinden çocuk için not istemişim. Hadi istedim hoca verdi peki üniversite sınavında oma kim havadan puan verecek. Bizim derdimiz not değil bilgili ve başarılı öğrenci yetişmesini görmek.

Bir iftar programında Milli Eğitim Müdürümüz ile başarı konusu ile ilgili sohbet edip bu konuyu konuşurken. Yan tarafımda oturan bir başka daire müdürümüzün oğlu da aynı okulda okuyormuş benim gibi aynı dertten yakındı. On yıl önce okuldan mezun olmuş öğrencilerde aynı hocamdan yaka silkiyor. Hele 26 yılınıidareci ve devlet memuru olarak geçirmiş benim gibi birisinin bir öğretmeni şikâyet etmesi kadar ayıp durum olduğunu bilmeme rağmen buna nasıl zorlandığımı siz tahmin edin.

Bunu örnek olarak anlattım, öğretmen, öğrenci velisi ve öğrenci arasında iyi diyalog ve öğretmenin kendisini ve dersini sevdirmesi başarıyı getirecektir. Siz öğrenci velisini ikna edip yanlış varsa teşhis ederek tedavi yolu aramazsanız çocuklarımıza yazık olur, onlara belli yaştan sonra Dana güttürecek halimiz yok. Acilen eğitim konusu masaya yatırılmalı ve İl Müdürümüzde başarısınıgöstermeli.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Erdoğan Kaya Arşivi