Ramazan Mutlu

Ramazan Mutlu

Eski Konutlarda Isının Doğalgaza Dönüşümü

Eski Konutlarda Isının Doğalgaza Dönüşümü

Doğal gaz dağıtımı bulunan yerlerde yapılan yeni binalarda, ısınma sistemi doğalgaz kullanmaya göre tasarlanarak uygulanmaktadır. Gerek belediyeler, gerekse çevre müdürlükleri ve kullanıcılar diğer yakıtlara göre daha temiz ve kullanım kolaylığı sağlayan doğalgazı tercih etmektedirler. Doğalgaz her şeyden önce kışın oluşan hava kirliliğini ortadan kaldırmaktadır. Doğalgaz kullanım kolaylığı kadar kaliteli bir hayat tarzı sunmaktadır.  Isınmanın yanında aynı anda hem mutfakta, hem de sıcak su ihtiyacında da müştereken kullanılması nedeniyle, daha rahat bir hayat tarzı, konfor vermekte, kullanıcıların hayat standardını yükseltmektedir. Ancak, dışarıya bağımlı ısınma sistemi olması nedeniyle, gaz gelmediği takdirde, birçok insan, evlerinin mevcut yapısı nedeniyle perişan olacaktır. Zira, yeni yapılan binalarda mutfaklardaki havalandırma bacası dışında sadece odanın birinde şön baca denen bir baca yapılmakta, başka baca yapılmamaktadır.  Bu baca da  soba yakılması mümkün değildir. Binaların enerji sisteminin kömür ve diğer yakıt sistemlerine dönüşmesini sağlayacak ne  kalorifer bacası  bırakılmakta, ne de binada kömürlü sisteme geçildiğinde kullanılacak kazan dairesi, kömür deposu gibi alanlar bırakılmamaktadır. Ferdi doğalgazlı yerden ısıtmalı veya mobil sistemlerde kombi ile  kolektörler mutfağa konması nedeniyle, doğalgazdan kömürlü ısınma sistemine geçilmesi durumunda evin içinin önemli bir bölümünün kırılması ve yeniden elden geçirilmesi sonucunu doğuracaktır. Ayrıca, ihtiyaca uygun kazan alınarak binanın altına yerleştirilecektir. Merkezi sistemlerde ise sadece kazan dairesindeki kazan alım ve yerleştirme işlemi yapılacaktır. Merkezi sistemle ısınmasa daha düşük fiyata daha yüksek ısı alınmakta, evlerin her tarafı ısıtılmaktadır. Isının dönüşümünde de ferdi, sistemdeki sıkıntılı durumun çok azı yaşanacaktır. Bu nedenle merkezi sistemle ısınma yöntemi daha akılcı bir tercihtir. Yeni binalarda yukarıda belirttiğimiz olumsuz durumları gidermek açısından, proje aşamasında daha ruhsatı düzenlenmeden ,  belediyelerin olaya müdahale etmesi, örneğin binalarda doğal gaz bulunmadığı zaman kullanılabilecek yeteri kadar uygun baca koydurma işlemi yaptırılması gerekir.

 

            Eski binalardaki ısınma sisteminin doğalgaza dönüşümünde ise, çok fazla masraf çıkmakta ve sıkıntı yaşanmaktadır. Binalarda sağlıklı bir ısı yalıtımı olmadığı için ısı kaybı çok olmakta, ısınma maliyeti yükselmektedir. Isı yalıtımı da,  doğalgaza dönüşümün maliyetine yakın bir harcamayı gerektirecektir. Toplu yaşanan yerlerde oturanların tamamının aynı tür yükümlülükleri aynı zamanda  yerine getirememesi halinde, doğalgaza dönüşüm işlemi veya  ısı yalıtımı işi aksayacaktır.

            634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununa göre merkezi sistem ısıtma bulunan eski binalarda,  yine merkezi sistemde doğalgazla ısınmaya dönüşüm içim aparman maliklerinin çoğunluğunun bu işleme  rıza göstermesi  yeterli olmaktadır. Ancak, kullanım alanı 2000 m² nin üzerinde olan, ferdi(kombili) sistemde ısınmak isteyen binalarda, 634 sayılı yasanın belirlediği ölçülere uygun tüm apartman maliklerine  tebligatı yapılan toplantılarda katılanların tamamının oybirliği ile buna karar vermesi gerekir. Toplantıya katılan bu maliklerden bir tanesi bile kombili sisteme geçmeye itiraz ederse, doğalgazda ferdi işleme geçilemez.  Nitekim,  634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunun 42. madde 4 fıkrasında “Kat maliklerinden birinin isteği üzerine ısı yalıtımı, ısıtma sisteminin yakıt dönüşümü ve ısıtma sisteminin merkezi sistemden ferdi sisteme veya ferdi sistemden merkezi sisteme dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılır. Ancak, toplam inşaat alanı ikibin metrekare ve üzeri olan binalarda merkezi ısıtma sisteminin ferdi ısıtma sistemine dönüştürülmesi, kat maliklerinin sayı ve arsa payı olarak oybirliği ile verecekleri karar üzerine yapılır.” denilmektedir.   Yasanın emredici amir hükmü karşısında sadece oy çoğunluğu ile  ısınma sistemini  ferdi sisteme dönüştüren konutlarda maliklerden birinin sulh hukuk mahkemesinde konuyu dava etmesi halinde, ferdi sitem bozulur. Binanın bu durumda toplu ısınma sistemine geçmesi de mecburidir. Bina malikleri ısınma sistemlerini dönüştürürken yasanın bu amir hükmünü göz önünde bulundurmaları gerekir.

 

                                                                                                            Ramazan MUTLU

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ramazan Mutlu Arşivi