Terlikle Araç Kullanmanın Ceza Riski Bulunuyor!
Özellikle uzun yola çıkanlar ya da şehir içinde kısa mesafelerde terlikle direksiyon başına geçenler, “Terlikle araç kullanmak yasak mı, cezası var mı?” sorusunun yanıtını merak ediyor.
Yasak değil ama...
Türkiye’de yürürlükte olan 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu, terlikle araç kullanmayı doğrudan yasaklayan bir madde içermiyor. Yani “terlikle araç kullanmak” özel olarak yasaklanmış değil. Ancak bu, her durumda cezasız kalacağı anlamına gelmiyor. Kanunun 47. maddesine göre, sürücülerin trafikte tehlikeye yol açabilecek davranışlardan kaçınması gerekiyor. Bu çerçevede, kullanılan terlik sürüş güvenliğini riske atacak ve pedallara hakimiyeti zorlaştıracak nitelikte ise, sürücü hakkında cezai işlem uygulanabiliyor.
Ceza riski bulunuyor
Uzmanlara göre, özellikle önü açık, tabanı kaygan ya da ayağı sabitlemeyen terlikler, fren veya gaz pedalına basarken ayağın kaymasına yol açabilir. Bu tür durumlar trafik güvenliğini tehlikeye atıyorsa, trafik polisleri tarafından müdahale edilebilir. Eğer sürücünün giydiği terlik sürüş güvenliğini olumsuz etkiliyorsa, “trafik güvenliğini tehlikeye sokmak” gerekçesiyle 2.168 TL’ye kadar idari para cezası kesilebilir.
Risk artıyor
Sonuç olarak, Türkiye’de terlikle araç kullanmak açıkça yasaklanmamış olsa da, güvenliği tehlikeye atabilecek durumlar yaratması halinde dolaylı olarak cezai sorumluluk doğurabilir. Bu nedenle sürücüler, hem kendi can güvenlikleri hem de trafikteki diğer kişilerin güvenliği için özellikle uzun yolculuklarda ayağı tam kavrayan, sağlam ayakkabılar giymeyi tercih etmelidir. kaynak: son mühür
haberfark.net
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.