Türkiye’nin Jeotermal Enerji Potansiyeli
Doğal çıkışların kullanılabilir kapasitesi 600 MWt ile birlikte Türkiye’nin jeotermal enerji olarak toplam kullanılabilir kapasitesi 3600 MWt, dir. Türkiye’nin teorik jeotermal enerji potansiyeli 31500 MWt olarak kabul edilmektedir. Ülkemiz bu potansiyeli ile Dünya da 7. Avrupa da ise 1. konumdadır.
Türkiye’nin bugün jeotermal enerjiyi doğrudan kullanım kapasitesi 1229 MWt dir. Doğrudan kullanım açısından ise Dünyada 5. durumdadır. Günümüzde MTA Genel Müdürlüğü’nün ortaya çıkarmış olduğu bu jeotermal potansiyelden elektrik üretimi, konut ısıtılması, sera ısıtılması, termal turizm gibi alanlarda yararlanılmaktadır. Türkiye’nin toplam 1229 MWt’ lik doğrudan kullanımının; 696 MWt lik kısmı (103.000 konut eşdeğeri) 12 değişik ilde konut ısıtmacılığında, 131 MWt lik kısmı sera ısıtmasında ve 402 MWt’lik kısmından ise 215 adet termal tesiste yararlanılmaktadır. Türkiye’deki jeotermal sahaların dağılımına bakıldığında % 55’i gibi önemli bir bölümünün konut ısıtmacılığında, % 6’ sının elektrik üretiminde ve % 39’ unun diğer alanlarda kullanıldığı görülmektedir.
Türkiye’nin teorik jeotermal enerji potansiyeli göz önüne alındığında görünür hale getirilen miktar ancak % 10 düzeyindedir. Üzülerek söylemek gerekir ki, bu oranında ancak % 5’ ini kullanabilmekteyiz.
Türkiye’nin 2013 yılı Jeotermal Elektrik üretimi hedefi 550 MWe (4.4 Milyar kwh/yıl) ve Türkiye’nin toplam Jeotermal Elektrik Potansiyeli 2.000 MWe (16 Milyar kwh/yıl), dünyada jeotermal enerji zengini olan ülkemiz, bu potansiyeli ile toplam elektrik enerjisi ihtiyacımızın % 5' ini, ısıtmada ısı enerjisi ihtiyacımızın %30' unu karşılayabilecek güçtedir. Bunların ağırlık ortalaması alındığında; Türkiye enerji (elektrik + ısı enerjisi) ihtiyacının %14'ünü jeotermal enerji ile karşılayabilir.
Toplam jeotermal potansiyelimizin (2.000 MWe, 31.500 MWt) elektrik üretimi, şehir ısıtma, soğutma, sera ısıtma, termal tesis ısıtma, kaplıca kullanımı, kimyasal maddeler üretimi, sanayide kullanım vb., uygulamalarda tam değerlendirilmesi ile sağlanacak hedef; yıllık net yurtiçi katma değer 20 Milyar USD civarındadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.