Vali Beyden yıllık değerlendirme
Aksaray Valisi Sayın Şeref Ataklı geçtiğimiz Perşembe günü Öğretmen evinde verdiği kahvaltı ile basın mensuplarına 2015 yılını değerlendirdi. Sayın Valimiz değerlendirme yaparken aklıma şu geldi, ben şahsen köy ve kasaba hayatını ve yaşamını çok seven bir gazeteciyim. Vali Beyin gezilerinde yaşanan ve karşılaşılan olayları okuyucularla paylaşmayı çok severim. Ama bunları ben sadece internetten resimlerine bakıp izliyorum. Her zaman olmasa da zaman zaman bu gezilere katılmak isterim.
Sayın Valimiz bir yıldır ilimizin bütün bölgelerini gezip ziyaretler ederken, köylerimizi de geziyor. Burada vatandaşları dinliyor, bölgenin sorunlarını yerinde görme imkanı buluyor. Vatandaşın Vali Beyi ayağında görmesi ve sorunlarını bire bir iletmesi kadar güzel bir durum herhalde olamaz.
Vali Bey beraberinde Özel idare genel sekreteri, İl Genel Meclis Başkanı ve Türkiye Yo-İş Sendikası Konya 2 nolu şube başkanı Ali Ali Alkanla birlikte basın toplantısına katıldılar. Basın toplantısında başka bir pozisyon kadrosunda olup da çalıştığı kadroya geçirilen işçilere sembolik belge verilerek başlandı.
Daha sonra Vali Bey 2015 yılında yaptıklarını ve yapacaklarını anlattı. Benim burada dikkatimi çeken husus ise 2015 yılında 42 Milyon olan İl Özel idare bütçesinin yapılan yeni ilavelerle 63 milyona çıkması.
Seçim öncesi ve yaz dönemi olması nedeni ile bazı bölgelerin içme suyu ve yolların yapımı için Ak Parti Gurup Başkan vekili ve Milletvekilimiz İlknur İnceöz Hanımefendinin gayretleri sonucu ilave ödenekle Aksaray’ın birçok bölgesine yeni hizmetler verildi.
Aksaray’ın Tarım, Hayvancılık ve Sanayi dalında potansiyeli olan bir il olduğunu söyleyen Ataklı turizm alanında da gelişme yaşanacağını söyledi. Sanayi dalında gerçekten çevre illere oranla ilimiz hızlı bir gelişme göstererek büyümeye devam ediyor. İlimiz yine çevre illere göre işsizlik konusunda çok ilerde bir ildir. Aksaray’da işsizlik genel olarak yok denebilecek kadar azdır. Hatta öyle bir durum söz konusu ki, artık iş beğenmeme başlamıştır.
Geçtiğimiz günlerde ilimiz Organize Sanayisinde büyük bir fabrikanın üst yöneticisi ile konuşma imkanı buldum. Kalifiye elaman konusunda şikayetler etti. Gerçekten de hem kalifiye eleman az hem de sıradan vasıfsız işçiler iş beğenmediğini örendim. Umarım Organize Sanayiye yapılan oda okulu buna çözüm bulur.
Tarım konusu zaten ilimizin başlı başına bir geçim kaynağıdır. İlimizin en önemli geçim kaynağı tarıma dayalı bir sektördür. Son yıllarda buğdaygillere ilave olarak farklı ürünler artık ilimizde yetiştirilmektedir. Bizim çocukluğumuzda çöl bölgesinde tarım alanları çorak düşüncesi ile hububat dışında bir şey yetişmez diye düşünülürken, bugün havuç bile yetişmektedir. Marul, karalahana, domates, havuç, mısır, pancar, yonca ve fiğ gibi bitkiler önemli tarım gelirleri olmuştur.
Hayvancılık 5 yıl öncesine göre nerede ise bitme noktasında iken bugün önemli geçim kaynaklarının başında gelmektedir. Tabi bunun en önemli nedeni ise devletin tarım ve hayvancılığa verdiği önemli destektir.
Turizm konusunda ise Aksaray maalesef istediği yere gelememiştir. Sayın Valimizin dediği gibi her şeyi devletten beklememiz sonucu yeterli turizm yatırımları bulunmamaktadır. Sayın Ataklı, “ devlet turizm yatırımı yapmaz teşvik eder” cümlesi bir türlü hayata geçmemiştir. Yeterli turizm yatırımcıları bölgemizde yeterli yatırım yapmadığı için yatak sayımızı artıramadığımızdan turist normal olarak Nevşehir bölgesini tercih etmektedir.
Bizde ne kadar Kapadokya’nın giriş kapısı Aksaray desek de bunun laftan öteye gitmediğini hepimiz görmüş durumdayız. Yani yazmakla konuşmakla peynir gemisi yürümüyor. Hala ilimizi temsil edecek bir hatıra ve başka illere gönderecek bir yiyeceğimizin markasını ortaya çıkaramadık. İnşallah Haluk Şahin Yazgı Başkan bununla ilgili çalışıyor ortaya bir şey koyar.
Basın toplantısında birçok konu gündeme geldi. Ama bugünlük biz buraya üç konuyu alabildik. Zaman zaman burada konuşulan Aksaray meselelerine sırası geldikçe değineceğim.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.