Hilmi YOL

Hilmi YOL

Yanlış mı Anladık ?

Yanlış mı Anladık ?

Fazla dini bilgim olmayabilir ama azda olsa bir konu hakkında araştırma yaptım. Geçtiğimiz hafta Cuma namazı öncesi vaaz veren vaiz kardeşimizin söylediği bir söz herkesin dikkatini ve tepkisini çekti. “ eğer bir kişi sadece Cuma namazlarını kılıyorsa buda kafirin özelliğidir” Merak ettim. Önce kafir kime denir? Kafirin özelliklerini kısaca araştırdım.  Kafir : İslam dininin temel esaslarını kabul etmeyen, Hz.Peygamber'in, Yüce Allah'tan getirdiği kesin olarak bilinen hususları inkar eden kimsedir. Kafirlerin özellikleri Kuran’ı Kerimde şöyle anlatılıyor.

1-İman Etmezler.2/Bakara-6 Hz.Peygamberin Peygamberliğini İnkar Ederler10/Yunus-2
3-Kafirlerin Dostları-Otoriteleri Şeytanlar ve Tagutlardır2/Bakara-257, 4-Kafirler Allah’ın Nurunu Söndürmek İsterler 9/Tevbe-32, 5-Kafirler Kur’an’ı İnkar Ederler 6/Enam-7 6-Kafirler,Peygamberden İnanmayacakları Mücizeler İsterler 6/Enam-37 7-Kafirler Allah’ın Ayetlerini İnkar Ederler 8/Enfal-31 8-Kafirler Ahireti İnkar Ederler 7/Araf-45 9-Kafirler Öldükten Sonra Dirilmeyi İnkar Ederler 6/Enam-29 10-Kafirler Fakirleri-Güçsüzleri Küçük Görürler 11/Hud-27,11-Kafirlerin Kalbleri Birbirine Benzer 2/Bakara-118 12-Kafirler Mallarını,Allah Yolundan Çevirmek İçin Harcarlar 8/Enfal-36 13-Kafirler Birbirlerinin Yardımcılarıdır, 8/Enfal-73 14-Kafirler Nankördürler  16/Nahl-55 15-Kafirler İnfak Etmezler .36/Yasin-47,74/Müddesir-42-43-44-45 16-Kur’an Ayetleri Kafirlerin Küfrünü Artırır 9/Tevbe-124-125, 17-Kafirler Dünyalıkla Övünürler 34/Sebe-34-35 18-Kafirler Dünya Hayatını Ahirete Üstün Tutarlar 14/İbarahim-3 19-Kafirler Zanla Hareket Ederler 10/Yunus-36, 20-Kafirler Yaratıkların En Kötüleridir 98/Beyyine-6 21-Kafirler Batılın Mücadelesini Yaparlar 18/Kehf-56 22-Kafirler Hayatın Dış Yüzüne Bakarlar 30/Rum-7, 23-Kafirlerin Yaptıkları İyi İşler Boşa Gider 2/Bakara-217 24-Kafirler Allah’ın Nimetinden Sadece Dünyada Yararlanırlar15/Hicr-325-Kafirler Ahirette “Keşke Müslüman Olsaydık” Diye Hayıflanırlar15/Hicr-2 26-Kafirlere Allah ve Melekler Lanet Ederler2/Bakara-161
27-Kafirler Allah’a Zarar Veremezler3-Ali İmran-17728-Allah Kafirlere Mühlet Vermiştir3/Ali İmran-17829-Kafirlerin Ne Malları Ne de Evlatları Kendilerine Fayda Vermez3/Ali İmran-10 30-Allah Kafirlere Hidayet Etmez 2/Bakara-264 31-Kafirler Azabı Gördükleri Zaman Tekrar Dünyaya Dönmek İsteyeceklerdir35/Fatır-37 32-Kafirler Kurtuluşa Eremezler 28/Kasas-82 33-Kafirler Müminleri Saptırmak İsterler 7/Araf-45 34-Kafirler Müminlerle Alay Ederler 2/Bakara-212 . Gösteriyorki yüce kitabımız Kuran’ı Kerim’de  kafirin özellikleri açıkca belirtilmektedir. Belirtilenlerin arasında “sadece Cuma namazı kılanların kafirlerin özelliğine sahip” gibi bir özellik yoktur. Şu durumda sadece Cuma namazı kılanlar  kafirin özelliklerine sahip mi oluyor? Vatandaşın tepkisini çeken nokta bu. Bu konu hakkında açık ve net bir bilgiyi İlçe Müftülüğümüzün vereceğini ve bu konuda bizleri aydınlatacağını biliyorum. Ayrıca burda hatalı bir açıklama varsa, bu vaazı veren kişi vaizlik derecesine sahip mi?, yoksa isteyen herkes vaizlik yapabilir mi?

 

Geçtiğimiz hafta yaptığım yorumlara cevaben Belediye meclis üyesi Necati Altan bana bir metin göndermiş. Aynen size aktarıyorum. “Eskil Belediye başkanı ve meclis üyelerinin AKP ye geçişi halk arasında bir takım sözlere vardı. İyi ve kötü tarafını eleştirdiler haklı olduğu yerler vardır. Seçimde bizlere oy veren vermeyen seçmenin eleştiri hakkı vardır, bu doğal hakkı seçmenin. Köşe yazarı Hilmi Yol kardeşimiz benim hakkımdaki düşüncelerini yazdığı gibi saygı duyuyorum. Ben isterdim ki benim hakkımda iyi ve kötü düşünen yaşlı ve genç hemşehrilerimin beni önce tanımalararını. İsterdim ki bunu muhakkak yapmalısınız, o zaman daha iyi eleştiriniz olur. Değerli hemşehrilerim; benim düşüncem, ilçemin çıkarı varsa, sizler için yeni hizmet gelecekse, şu bu saplantılarına son vermemiz gerekir. Ben memleketim ve ilçemin yararına olan herşeyin yanındayım. Hiç birinizi karşı partili ve tarafım diye ayırmadım ayırmam. Beni hemşehrilerim iyi bilir. Sizler benim için bir değersiniz, sizler geri kalmışsanız hizmet alamamışsanız suçlu sizler değil sizin yıllardır bizim gibi idaricileri seçtiğiniz için suçlu bizleriz. Aldatılmış, kandırılmış hayelleriniz boşa gittiyse ayrımcılığı bırakıp neler yapmalıyız diye düşünmeliyiz. Hep kendi çıkarlarımız için. Sizin gözünüzde   büyüttüğünüz güvendiğiniz kişiler bizler sizlere layık değiliz. Çünkü bizler yılardır ikilik yapıyoruz, bu yüzden ilçemizi bir adım ileri götüremedik. İyi düşünün seçeceğiniz insanları. Ayrımcılığı bırakalım birbirimizi sevelim sayalım particiliği bırakalım dürüst olalım yalan söyleyip birbirimizi kandırmayalım. Çünkü kendimizi aldatıyoruz.  Değerli hemşehrilerim; başkanımızın genç oluşu çalışkan ve hırslı oluşu beni na destek vermeye yöneltti. Bu insanı yalnız bırakmak bana yakışmazdı. İnşaallah sizlere ve Eskilmize birşeyler yaparız, saygılarımla.”

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
28 Yorum
Hilmi YOL Arşivi