Şükrü Başarıkan

Şükrü Başarıkan

2. Kâfir:

2. Kâfir:

        Kâfir, İslam ve imandan mahrum bir şekilde kalbindeki kabiliyeti köreltmiş, bütün vicdanî mekanizması hevasının/nefsinin eline geçmiş ve latife-yi Rabbaniyesi sönmüş ve kapatmış olan kişidir.

Kâfirin yeryüzündeki acıklı durumunu Cenab-ı Hak Kur’an-ı Kerim'de çok güzel anlatmaktadır: “Yahut o kâfirlerin duygu, düşünce ve davranışları derin bir denizdeki yoğun karanlıklara benzer. Öyle bir deniz ki, onu, dalga üstüne dalga kaplıyor.. üstünde de koyu bulut. Üst üste binmiş karanlıklar... İçinde bulunan insan, elini uzatsa neredeyse kendi elini bile göremiyor. Öyle ya, Allah birine nûr vermezse, artık onun hiçbir nuru olamaz.” (Nur, 24/40) ifadeleriyle anlatmaktadır.  Kafir bir şeyi kökten inkar edendir. Yani Allah’ın ilahlığını, rabliğini ve melikliğini inkar eden kafir olur.

3. Müşrik:
Allah’a inanıyor, Onun sıfatlarına da inanıyor ve inkâr etmiyor. Yalnız yasalarını Uygulamada, Zatında, sıfatlarında ve fiillerinde Allah’a (cc) eş ve ortak koşan ve Allah’ın Zatı ve sıfatları yanında, başka ilahlar edinen kimseye müşrik denilmektedir.

Küfür yani kâfirlik, şirke nazaran daha genel bir anlam ifade etmektedir. Çünkü küfürde inanç esaslarını toptan ve temelden inkar ve tekzip etme mevzu bahistir. Kafir, mü’minin; müşrik ise ehl-i tevhidin zıddıdır. Ağzımızdan çıkan ve detaylarına vakıf olamadığımız için şirke benzeyen sözler bizi öte dünyada zor durumda bırakacaktır. O açıdan uyanık mü'minler açık şirkten olduğu kadar "gizli şirk"ten de Allah'a sığınır.

Mekke müşrikleri Allah’ın zatını ve sıfatlarını inkar etmiyorlardı, yalnız Allah’ın zatı ve sıfatlarının yanına yedek ilah edinmekte idiler. Neden böyle bir yedek ilah edinme durumunda idiler? Onlar atalarının dinlerini bırakmak istemeyerek hem Allah’a inanacak, hem de kendi heva ve heveslerine göre yaşamak istemeleriydi.

Yine müşrik Allah’ın zatının, Rabliğinin ve Melikliğine itiraz etmiyor, yalnız yönetimde ve yasalarda Allah’ın Rab ve Melikliğini kabul etmeyerek, kendisine emanet olarak verilen  cüz-i iradesini hava’sına teslim edip hevada Rab ve melikliğini devreye sokarak şirk koşmuş oluyor. (Rab Allah'ın terbiye sıfatı, dindir, Melik'de uygulamada otorite sıfatıdır.)  

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Şükrü Başarıkan Arşivi