Ramazan Mutlu

Ramazan Mutlu

Beklenen Hizmet

Beklenen Hizmet

 

            Malum olduğu üzere belediyelerin asli görevi; İmar Çalışmalarını yapmak, temizlik(çöp) hizmetler, yol , su – kanalizasyon,  kavşak, şehir içi trafik  hizmetleri  ile  yağmur sularının tahliyesi için  yapılan drenaj işlemleridir.  Belediyelerin asli görevleri bu şekilde olmakla beraber,  günümüzde çok farklı hizmetlerle karşımıza çıkmaktadır. Yukarıda sayılan hizmetlerin dışında; fakirlere yardım, ramazan çadırları, fakir öğrencilere burs, asker ailelerine yardım, düğün ve eğlence salonları, sağlık tesisleri, aşhane, bilbortların  düzenlenmesi,    şehir içindeki akarsu yataklarının ıslahı, köprüler,  şehir içi ulaşım, otogar, otopark, park  hizmetleri ,   gıda ve esnaf   kontrolü ve zabıta  hizmetleri, meslek edinme kursları  gibi aklımıza gelecek daha bir çok hizmet belediyelerden beklenmektedir. Beklenti bu kadar farklı ve dağınık olunca, alınan hizmetin kalitesi de düşmektedir. Belediyeler bu hizmetlerin bir kısmını bizzat, bir kısmını da taşeron vasıtasıyla yapmaktadır.

            Seçim meydanlarında adaylar önüne gelecek yükü bilmeden yapılabilirliği ve gerekliliği iyi irdelenmeden seçim atmosferinin rüzgârıyla da olsa gerek; bol keseden proje üretilerek, hemen her şeyi yapma vaadinde bulunmaktadırlar.  Bu vaatler, seçilecekleri kuruluşların imkânıyla ve onun gerçekliği ile örtüştüğü sürece, bu yönde tercih iradesi sürdürüldüğü takdirde, hayatiyet bulacaktır. Aksi halde, seçim vaadi olarak unutulup gidecektir. Tozlu raflarda yerini alacaktır.

            Belediyelerin kadrosu ne kadar iyi olursa olsun, personeli ne kadar deneyimli olursa olsun, imkânı ne kadar fazla olursa olsun, yukarıda özetlemeye çalıştığımız hizmetlerin tamamını çok iyi seviyede yapmak gibi bir şansı bulunmamaktadır. Önemli olan, farklı ihtiyaçlar içinde en önemli ve en öncelikli ihtiyacı belirleyerek bu öncelik sırası içinde meselelere çözüm getirilmeye çalışılması gerekir.

            Yapılan hizmetler iyice irdelenerek, iyi bir keşif ve araştırma yapılarak, ihtiyaca uygun proje üretilerek, daha yatırıma başlamadan yaşanabilecek olumsuzluklar belirlenmeye çalışılarak, bunların telafisi için çözüm üretilerek, yatırım yapılması halinde, bu yatırımdan verim alma şansı oldukça yükselecektir.

            Aynı anda bir çok proje ile uğraşılarak altından kalkılamayacak yük altına girerek zaman , mali imkan israfı  yerine, yapılacak işler için bir program,  buna uygun yapılacak yatırımın finansmanını karşılayacak gelir akım tablosu hazırlanarak, sırası ile projeleri uygulamaya konarak ,   sağlıklı bir çalışma ve uygulama ortamı oluşturulması  yapılan işin verimini ve başarı şansını artıracaktır.

            Aksaray Belediyesince, yeni bir çok proje yerine öncelikli iş olarak;  Melendiz çayının Aksaray’a gelinceye kadar içinden ve bölgesinden geçtiği köy ve beldelerin kanalizasyon, lağım, hayvan pisliklerinden etkilenmemesi için tedbir alınması, gerekirse suyun kapalı borularla taşınması sağlamalıdır.  Şehir su şebekesi ile Özellikle temiz su çeşmelerinden akan suyun içinde bulunan volkanik bölge kalıntılarının oluşturduğu ağır metal ve dolayısıyla arsenik zehirinin temizlenmesi için iyi bir arıtma tesisi kurularak insanımızın suyun oluşturduğu kanser, ayzaymır ve Parkinson gibi  tehlikeli hastalık riskinden kurtarılması  Aksaray için yapılabilecek hizmetin en önemlisidir.  Bu ve bunun gibi birkaç hizmeti yapan belediye başkanı kesinlikle unutulmayacak, bu hizmeti yapan belediye başkanları ı arkasında kesinlikle iz bırakacaktır.  Uzun yıllar toplumun hafızasında yaşayacaktır. Mevcut sağlık riski karşısında bu görevi yapmayan veya yapamayan belediye başkanı ve yetkililer hastalanan insanlar açısından vebal altındadır.

            Aksaray dışarıdan göç alarak büyüyen bir şehir olması nedeniyle, mutlaka kullanma suyu ve temiz içme suyu ihtiyacının karşılaması gerekmektedir.  Özellikle ülkede boşa denize akıtılan temiz suların KOP bölgesine dolayısıyla de ilimize de akıtılarak, ilimizde dahil bu bölge arazilerinin tamamına yakınının sulanabilirliği sağlanabildiği taktirde bölge ve ilimiz hem ekonomik olarak büyüyecek hem  de nüfus olarak büyüyerek refah merkezi olacaktır. İnsanımıza aş , iş ve umut kaynağı, yaşam kaynağı  olacaktır. Bu nedenle, bölgenin ihtiyacı olan suyun,  il dışındaki kaynaklardan getirtilmesi çabası belediye başkanlarının,  seçilmiş ve seçilecek vekiller için de öncelikli iş olmalıdır.    

 

 

                                                                                                   Ramazan MUTLU

                                                                                                  Emk.Teftiş krl. Bşk.nı

 

 

    Önceki ve Sonraki Yazılar
    YAZIYA YORUM KAT
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Ramazan Mutlu Arşivi