Bilinçsizliğin zirvesi
Öyle ki aşırı yağışlardan bir çok bölgede ekinlerde pas hastalığı baş gösterdi.
İşte bölgemizde Eskil İlçe Tarım Müdürlüğü de olmak üzere uzmanların ısrarlı uyarısına rağmen eline şemsiyeyi alan çiftçi şemsiyesinin altında ekinini sulamaya devam ediyor.
Kimse kusura bakmasın bilinçsizliğini zirvesi bu olsa gerek.
Yağan aşırı yağışlar onları tatmin etmiyor illaki manual olarak bir şeyler yapacaklar.
Bilinçsiz sulamadan dolayı ülkemizin birçok bölgesinde topraklar çoraklaşmaya yüz tutuyor, uzmanlar bu sulamalar gereksiz ve özellikle ekine zarar verir diyor, bölgemizde zemin suları 40 metre çekilmiş, kutsal dinimiz İslam nehirden abdest alırken bile suyu israf etme diyor, çiftçi elektrik fiyatlarının pahalılığından dem vuruyor, ama bu ne perhiz bu ne lahana turşusu hesabı çiftçi yarış halinde sulamaya devam ediyor.
Ben de bu konuda bir Uzmanın görüşlerini köşeme taşımak istiyorum.
İşte söz Verda Tarım Arge ve Teknik Birim Sorumlusu Ziraat Mühendisi M. Fatih Kırdı da.
“Yapılan gereksiz sulamalar nem oranını artıracağından bitkilerin bakteriyal ve fundal (mantari) hastalıklara yakalanma riskini artırmaktadır. Ayrıca yağmurlama sulama ile gereksiz sulama ile toprak kökenli hastalıkların olduğu bölgelerde yapılan yağmurlama sulama sonucu hastalıklara sebep olmaktadır. Hastalık etmenlerinin bitkilere bulaşmasına ve çimlenmesine neden olmaktadır. Ayrıca salma sulama yapılan bölgelerde kök ve kök boğazı hastalıkları fazla miktarda olmaktadır. Örneğin ağaçlarda çiçeklenme dönemlerinde verilen sulama çiçeklerin dökülmesine neden olur. Bitkiler için uygun olmayan dönemde yapılan sulamalar bitkilerde strese neden olur, zamk oluşumuna ve çiçek dökümüne neden olabilir.
Yağmur suyu zemin suyuna göre verim açısından daha da zengindir. Yağmur suyu havada bulunan yüzde 78 azotu alarak toprağa inmektedir. Bundan dolayı yağmur suyu daha besleyicidir.
Özellikle ekinlerde aşırı yağışlardan mantar hastalıklarına zemin oluşturmaktadır vereceğimiz sulama kınacık, yaprakta leke hastalıklarının artmasına neden olmaktadır.
Çiftçi topraktaki nem oranına göre basit bir şekilde bunu anlayabilir. Ayrıca tansiyometre gibi toprağın nemini ölçen aletlerle toprağın nemini ölçebilir.”
Evet sayın Kırdı’nın açıklamaları bu şekilde inşallah Allah (C.C) bizi bir gün susuzluk ile imtihan etmez.
Asr-ı Saadet
Eskil Belediyesi’nin geçen hafta bir ilke imza atarak yaptığı ve yoğun katılımın gerçekleştiği Asr-ı Saadet programı ile ilgili yazdığım Sosyal Belediyecilik başlıklı yazıma bazı okurlarımdan gelen tepkiler beni ziyadesi ile üzdü.
Söz konusu okurlarımın tepkisi programa katılan Ak Parti Milletvekili Sayın Ali rıza Alaboyun’un siyasi içerikli konuşmasının manevi havayı bozduğunu ve bunu köşemize taşımadığımız şeklinde idi.
Ben geçen haftaki yazımda da ifade ettiğim gibi programa katılamadım, dolayısı ile beni memnun eden unsurun böyle yoğun katılımlı bir programın ilçemizde gerçekleşmesi ve Sayın Alçay’ın sosyal belediyecilik anlamında yaptığı bu çalışmanın devamının geleceği ümidi taşımam. Ondan ötesinde ise katılmadığım bir program hakkında yorum yapamam.
Ancak, buradan toplum olarak önyargılarımızdan biraz arınmalıyız. Eskil Belediyesi’nin bu güzel çalışmasını siyasi şov için yapıldı gibi bir söylem ön yargının babası olsa gerek!
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.