Ramazan Mutlu

Ramazan Mutlu

SGK Uygulamalarında İstikrarsızlıklar

SGK Uygulamalarında İstikrarsızlıklar

İktisadi Devlet Teşekkülleri  sermayesinin %50'den fazla paya sahip olduğu şirketler bağlı ortaklıktır.

1983 yılında  yayımlanan  233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname hükümlerinden önce bağlı ortaklıklar  idari yapıda müdürlük,  233 sayılı KHK menin  24 maddesi uyarınca genel müdürlük olarak teşkilatlanmışlardır. Tüm bağlı ortaklıklardaki  müdürlük görevleri  genel müdür, müdür yardımcı görevleri de genel müdür yardımcısı unvanına yükseltilmiştir.  Müdür olarak çalışanlar otomatikman genel müdür, müdür  yardımcısı olanlar da genel müdür yardımcısı unvanı almışlardır. Çalışanların bu yeni unvanları emeklilik haklarına da yansımış, emekli olduklarında son görevlerinin  ek gösterge makam, görev veya temsil tazminatını almışlardır. Burada 233 sayılı KHK'den önce çalışan emekli olan veya halen bir başka görevde çalışanlar açısından bir fark oluşmuştur. Aynı şirkette müdürlük yapanla, genel müdürlük yapan personel: aynı görevi yaptıkları halde, özlük hakları ve emeklilik hakları  açısından mağduriyet yaşamışlardır. Anayasamızın eşitlik hükümleri uyarınca aynı görevi  şirket müdürü ve ya müdür muavini olarak yapanlara da genel müdür ve genel müdür yardımcısı gibi emekli aylığı bağlanarak farklılık ortadan kaldırılmıştır.

Aksaray 1989 yılında  diğer 13 vilayet gibi il olunca daha önce Aksaray merkezinde İlçe Belediye Başkanlığı yapan Taki Tatlıpınar ve Mehmet Dalkılıç bey İl Belediye Başkanlığı, Eskilde Belde  Belediye Başkanlığı yapan Derviş Mehmet Caymaz beye de ilçe belediye başkanlığı  makam ve görev tazminatı Anayasamızın eşitlik hükmü uyarınca bağlanmıştır.  Makam ve görev tazminatı alabilmek için emekli sandığından emekli olmak gerekirken; 1.10.2008 tarihinden itibaren geçerli  5510 sayılı Sosyal Güvenlik  yasasına  eklenen geçici 4. Madde uyarınca son defa BAĞ-KUR veya SSK'da çalışıp bu sosyal güvenlik kuruluşunda 1.10.2008 tarihine kadar çalışmış olanlara da makam ve görev tazminatı verilmeye başlanmıştır.  Aradan bir yıl gibi bir zaman geçtikten sonra  Devriş Mehmet Caymaz’ın eşi Hayriye Caymaz’ın maaşı belde belediye başkanı olarak düzeltilmiş ve ödenen fazlalığın tahsili için tebligat çıkarılmıştır. SGK'ya kitlerdeki bağlı ortaklıkların müdürlerine yapılan uygulama hatırlatılarak ve Kamu Emeklileri Daire Başkanlığı yetkililerle görüşülerek yapılan işleme itizar edilerek yapılmak istenen uygulama  düzettirilmiştir. Derviş Mehmet  Caymaz’ın eşine ilçe belediye başkanı makam ve görev tazminatı  tekraren  ödenmeye başlanmıştır.  Ancak, Aksaray SGK Müdürlüğünün  20.12.2023 tarih, 13-53778018-86519096 sayılı yazısı ile Hayriye Caymaz’ın emekli aylığı belde belediye başkanlarına ödenen makam ve görev tazminatına göre düzeltilerek varislerine fazla ödemenin  tahsili için tebligat yapılmıştır. SGK servis yetkilileri ile yaptığımız görüşmede Taki tatlıpınar ve Mehmet Dalkılıçın’ın Belediye Başkanlığı maaşları ilçe belediye başkanlığına göre düzeltilerek varislerinden fark istendiği ifade edilmiştir. Bu durumda sonradan vilayet olan 13 il ve ilçelerinde de aynı uygulama yapılmış olması lazım. Yine Sümer Holding, Şeker Fabrikaları; Çimento fabrikaları, Seka, Demirçelik fabrikaları, Gübre Fabrikaları vb tüm kitlerin bağlı ortaklık olan şirket müdürlerine yapılan ödemelerine de aynı uygulamanın yapılması lazım. Böyle bir uygulama toplumda derin  yaralara vesile olacağı izahtan varestedir.

5510 sayılı yasaya eklenen geçici 4. Madde hükmü  Taki Tatlıpınar beyin İçişleri Bakanlığına müracaatı neticesinde kanun tasarısına eklenmiş ve kanunlaşmıştır.  SSK ve BAĞKUR'dan emekli olanlarında makam ve görev tazminatından faydalanmaları hususunda kanuna ek madde eklenmesi hususundaki müracaatı Taki Tatlıpınar Bey'e ben yaptırmıştım. Taki Abi gel göle bir maya çalalım belki tutar diyerek  dilekçeyi hazırlamıştık. Göle çaldığımız maya tuttuğu  için geçici  4. madde kanunlaştı. Geçim sıkıntısı içinde yaşayan Taki abi ömrünün son on yılı gelir yönünden daha rahat bir hayat yaşadı.

Servis yetkilileri ile yaptığımız görüşmede  aradan  4 sene ye yakın bir zaman geçtikten sonra 2011/58 sayılı genelge ile statüsü yükseltilen belediye başkanlıklarının  görev yaptıkları idarenin son  durumuna göre makam ve görev tazminatı verilmesi talimatlandığı belirtilmiştir.  Bu genelgeden sonra aradan geçen  7 yıl sonra da  2018/38 sayılı genelge ile bunlara bağlanan aylıkların fiilen yaptıkları göreve göre düzeltilmesinin talimatlandığı belirtilmiştir. Bu talimata rağmen, 2023 yılı aralık ayına kadar 2011/58 sayılı genelgeye göre  uygulamaya devam edildiği,  uygulamanın şimdi düzeltilmesi için yükümlülere   veya varislerine tebligat yapıldığı ifade edilmiştir. Devlet dairesinde bu zikzak nedir? Bu nasıl bir istikrarsız uygulamadır. Aynı görevi yapan insanlara farklı ücret vermek adaletin neresindedir?  Anayasanın eşitlik ilkesi varken nasıl böyle bir uygulama yapılabilir? Aradan bu kadar zaman geçtikten sonra eş ve varislerden tahsilat yapmak hak mıdır, neyin nesidir?

Yapılan bu istikrarsız uygulama SGK'da liyakat sisteminin bozulduğunun bariz örneğidir. Liyakat sistemi bozulduğu zaman devlette  toplumda bundan büyük yara alacaktır. Bu gün kamuda bozulan sistemin başında liyakat sistemi  gelmektedir. Bu gün yaşadığımız ekonomik krizin en önemli sebeplerinden biri bozulan liyakat sistemidir. Bir tarafta ekonomik sıkıntı varken  kamuda israf almış başını gitmektedir. Devlette daimilik sistemi de bozulduğu için aynı olay için farklı zamanlarda farklı uygulama yapılabilmektedir.

Temennimiz 1.10.2008  tarihinden önce  belediye başkanlığı yapan ve SSK veya BAĞKUR'dan emekli olanlara uygulanmak istenen işlemin  düzeltilmesidir. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ramazan Mutlu Arşivi