Ramazan Mutlu

Ramazan Mutlu

SGK'nın maaş ödeme yeri değişiminde emekli memurdan yaptığı kesinti

SGK'nın maaş ödeme yeri değişiminde emekli memurdan yaptığı kesinti

Günümüzde Kamu bankalarının düşük promasyon vermesi nedeniyle emekliler daha yüksek promasyon almak  için emekli aylığı ödeme yeri değişikliği yapmaktadır.  Maaş ödemelerini  yüksek promasyon veren bankalara  taşımaktadırlar. Emekli Sandığı memur emeklileri için ayın birinde yapılan ödemeler nedeniyle bankalar önünde oluşan kuyrukları azaltmak için 1.8.2002 tarihinden itibaren doğum tarihlerine göre ödeme tarihlerini değiştiren bir karar almıştır. Emekli sandığınca;  maaş ödeme dönemleri ; 

Doğum tarihleri ödemenin yapılacağı ayın;

23-28 (dahil) arasında olanlar 2. gününde

29-48 (dahil) arasında olanlar 3. gününde

49-54 (dahil) arasında olanlar 4. gününde

54-99 (dahil) arasında olanlar 5. Gününde olacak şekilde düzenleme yapılmıştır.

Benim doğum tarihimin son iki hanesi 55 olunca maaş ödeme zamanım ayın 5'ine alınmıştır.  Ödeme tarihi  ileri alınan  4 gün  için emekli sandığı 80,59 TL ödeme yaptığını ifade etse de benim maaşıma yatırılmış böyle bir rakam görmedim. Böyle bir para yatırıldığına dair sandıktan yazı da almadım. Yaptığım muhtelif yazışmalarda 4 gün için tarafıma ödenen 80,59 TL ödemenin evrakını gönderin diye istememe rağmen, evrak gönderilmemektedir. CİMER cevabında gönderdik dedikleri belge gönderilmediği için olsa gerek sistemde görülmemektedir.. 1.12.2022 tarihinde Ziraat Bankası'ndan aldığım maaş Yapı Kredi Bankasına aktarılırca maaşımdan;  2002 yılında 4 günlük olarak ödendiği gerekçe gösterilen 80,59 TL için 1.713,29 TL kesinti yapılmıştır. SGK,  gerçekten böyle bir ödeme yaptıysa ve bu parayı talep etme hakkı zamanaşımına uğramamışsa, bunu ispat ederek ancak: bu tutarı, son 5 yıllık faiziyle ile birlikte isteyebilir. Emeklinin maaşından rızası olmadan kesinti yapması hukuka uygun bir işlem değildir. Kişi emekli olurken ne olduğunu bilmeden bir sürü evrak imzalatılmaktadır. Bu imzalatılan evrakta SGK'ya böyle bir yetki vermez. 2002'deki 4 günlük ücretime karşılık bu günkü maaşımın 4 günlüğü kesilmiştir. Hukukta böyle bir hüküm ve mevzuat bulunmamaktadır. SGK'dan yapılan uygulamanın mevzuatı varsa onu bildirmesi lazım. Böyle bir bildirimde yok! Yıllarca müfettiş, başmüfettiş ve teftiş kurulu başkanı olarak çalıştım, böyle bir uygulama ve mevzuat görmedim.  Tanıdığım bazı hukukçulardan (avukat ve yargıç) sordum  onlarda böyle bir mevzuat olmadığını söylediler. Emekli olduğumda Emekli Sandığı makam ve görev tazminatı bağlamadığı için davalık oldum. Sümer Halı A.Ş.'ye Teftiş Kurulu Başkanı olduğumda hiçbir haklı gerekçesi olmadığı halde, sandıkla ilgimi keserek SSKlı olmama sebep oldu. Sandıkla ilgimin  iptali işlemini ve eksik maaş bağlama işlemini dava ettim. Danıştay dava daireleri genel Kurulundan aldığım kararlarla  sandıkla ilgim tekrar kuruldu ve ödenmeyen makam ve görev tazminatım ödenmeye başlandı. Geç ödemeden dolayı sandığa tazminat davası açtığım için o tarihte Ziraat Bankası'ndan ödenen maaşıma ait hesap kartının fotokopisini almıştım. SGK maaşımın ödeme tarihinin 1'den 5'ine alınması nedeniyle 80,59 TL para ödediğini ifade etse de, maaş kartıma göre ödemeler ayın 1'inde değil, 3'ünde yapıldığı görülmektedir. SGK'nın 1'deki ödemeyi 5'ine aldım 80,59 TL ödeme yaptım gerekçesi bu nedenle,  doğru değildir. SGK'ya, SGK Teftiş Kuruluna ve Çalışma Bakanlığı Teftiş Kurulu'na yaptığım müracaatlara olumsuz  cevap verilmektedir. İşlemi düzelttiremedim. Rakam küçük olduğu için dava masrafı alacağım paradan daha fazla tutacağı için dava da açma yoluna gitmedim.

SGK  genelde emekli memurlardan  1.8.2002 tarihinden önce emekli olanların banka ödemeleri değiştirildiğinde bu şekilde işlem yapmaktadır. Sandık ödeme yaptıysa vatandaşa bilgi vermesi gerekir.  Böyle bir bilgi verilmesi işlemi bana yapılmadı. E-devletten ödeme bilgilerini incelediğimde 2005'den önceki işlemlere ulaşılmamaktadır. Türk Ticaret Kanunu ve Bankalar Kanunu'na  göre defterleri  ve belgeleri saklama süresi 10 yıldır. Zaman aşımı olduğu için o tarihteki bilgileri de bulmak çok zordur veya imkânsızdır.  Bir an için Sandığın  bu ödemeyi yaptığını düşünsek bile; aradan geçen 20 senede zaman aşımına uğramıştır. Borçlar kanununa göre, kişisel borçlarda zaman aşımı  süresi 5 yıldır. Sandığın; ödeme süresi kaydırılan emekliye, o ay için  tam ücret ödediğinden kaydırılan süre için ücret ödedim gerekçesinin de haklı bir tarafı yoktur.  Aynı aya ait ödeme birkaç gün sonraya alınmıştır.  Kişi aylığına ayın birinde de alsa 5'inde de alsa o ayın aylığını tam olarak almaktadır. Kaydırılan ödeme süresi için ayrıca ödeme yapıldı gerekçesi bu nedenle doğru değildir. Aynı aya ikinci bir ödeme yapılması mükerrer ödeme sonucunu doğurur. Ödeme dönemi değişimi nedeniyle maaşından kesinti yapılanlar konuyu SGK, Çalışma Bakanlığı bilahare de Kamu Denetçileri Kurumu Başkanlığına şikayet edebilirler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ramazan Mutlu Arşivi